YouTube-praktijkgids

Overzicht van YouTube-rechtenbeheer

Het YouTube-systeem voor het beheer van je intellectuele eigendom bestaat uit 3 belangrijke onderdelen:

• Met het rechtenbeheersysteem worden de eigenaren en beheerders van je intellectuele eigendom vastgesteld en wordt het beleid gedefinieerd waarmee je rechten worden gehandhaafd.

• Met Content ID wordt in YouTube-video's automatisch gezocht naar content die overeenkomt met je intellectuele eigendom en wordt het gedefinieerde rechtenbeleid toegepast op de overeenkomende video.

• YouTube-video's vormen de (optionele) openbare voorstelling van je intellectuele eigendom, en zijn op youtube.com beschikbaar voor gebruikers.

Als je een stuk intellectuele eigendom uploadt naar YouTube, moet je er in elk van deze onderdelen een voorstelling van maken. Met andere woorden, één stuk intellectuele eigendom is op maximaal drie wijzen vertegenwoordigd in het YouTube-systeem:

• Een item vertegenwoordigt je intellectuele eigendom in het rechtenbeheersysteem van YouTube. Je geeft informatie over eigendom en rechten op als deel van het item.

• Een referentie vertegenwoordigt je intellectuele eigendom voor het vaststellen van Content ID-overeenkomsten. Je geeft een digitaal mediabestand op dat door Content ID wordt vergeleken met geüploade video-inhoud.

• Een video vertegenwoordigt je intellectuele eigendom op youtube.com. De metadata van de video beschrijven de content en hoe deze op youtube.com wordt weergegeven. De video gebruikt hetzelfde mediabestand als referentie.

Het item vormt de kern van het systeem, het object waaraan de andere objecten worden gekoppeld. Voor ieder stuk intellectuele eigendom moet je een item maken. Referenties en video's zijn optioneel.

Een item kan aan meerdere referenties zijn gekoppeld. Een filmitem kan bijvoorbeeld afzonderlijke referenties hebben met beeldverhoudingen van 16:9 en 4:3.

Je koppelt video's aan items door de video namens het item te claimen. Je claimt video's die je uploadt, en je kunt ook video's van andere gebruikers claimen als er content in staat die overeenkomt met je item.

Je maakt ook andere ondersteunende informatie, zoals:

• Eigendom geeft informatie over de eigenaar of eigenaren van een item of itemgroep, zoals het percentage van het item dat eigendom is en de gebieden waar de eigenaar het recht op het item bezit. Met eigendom kun je aangeven wie de rechten op je items heeft.

• Rechtenbeleid definieert de voorwaarden en regels voor het genereren van inkomsten met geclaimde video's. Je kunt bijvoorbeeld een beleid definiëren om advertenties weer te geven aan kijkers in de VS, terwijl kijkers in de rest van de wereld alleen worden gevolgd. Je koppelt beleid aan items.