Oikeuksien hallinta YouTubessa lyhyesti

YouTuben immateriaalioikeuksien hallintajärjestelmä koostuu kolmesta osasta:

• YouTuben oikeuksien hallintajärjestelmä tunnistaa immateriaalioikeutesi omistajat ja järjestelmänvalvojat ja määrittelee oikeuksiesi puolustamiseen käytetyt säännöt

• Content ID etsii YouTube-videoista automaattisesti immateriaalioikeuksiasi vastaavaa sisältöä ja soveltaa vastinevideoon määriteltyä oikeuskäytäntöä

• YouTube-videot ovat immateriaalioikeuksiesi (vapaaehtoinen) julkinen esitysmuoto, jota käyttäjät pääsevät katsomaan youtube.comissa

Kun lähetät immateriaalioikeutesi kohteen YouTubeen, sinun täytyy luoda siitä esitysmuoto erikseen kuhunkin näistä osista. Toisin sanoen yhdellä immateriaalioikeudella suojatulla kohteella on kolme esitysmuotoa YouTuben järjestelmässä:

• Sisältö on immateriaalioikeuksiesi esitysmuoto oikeuksien hallintajärjestelmässä. Voit määrittää sisältökohteeseen omistajuus- ja oikeustietoja.

• Viite on immateriaalioikeuksiesi esitysmuoto sisällöntunnistusosumien määritysprosessissa. Content ID -järjestelmä vertaa toimittamaasi digitaalista mediatiedostoa ladattuun videosisältöön.

• Video on immateriaalioikeutesi esitysmuoto youtube.comissa. Videon sisällönkuvaustiedot määrittävät, miten se näkyy youtube.comissa. Video käyttää viitteenä samaa mediatiedostoa.

Järjestelmän ydin on sisältö: se on kohde, johon muut kohteet liittyvät. Sinun on luotava sisältö jokaiselle immateriaalioikeutesi kohteelle; viitteet ja videot ovat valinnaisia.

Yhdellä sisällöllä voi olla useampi kuin yksi siihen liitetty viite. Esimerkiksi elokuvasisällöllä voisi olla erilliset viitteet kuvasuhteille 16:9 ja 4:3.

Voit yhdistää videot sisältöihin tekemällä videosta vaatimuksen sisällön suhteen. Voit tehdä vaatimuksia itse lataamistasi videoista ja myös muiden käyttäjien videoista, jos ne sisältävät omaa sisältöäsi vastaavaa sisältöä.

Voit luoda tueksi myös muita tietoja:

• Omistajuus tarjoaa tietoa sisällön tai sisältöjoukon omistajasta tai omistajista. Se voi ilmoittaa esimerkiksi sisällön omistajuuden prosenttiosuudet ja sisällön omistusalueet. Omistajuuden avulla voit ilmoittaa, kuka omistaa sisältöjesi oikeudet.

• Oikeuskäytäntö määrittää kaupallistamisen edellytykset ja säännöt videoille, joista on tehty vaatimus. Voit määrittää käytännön esimerkiksi näyttämään mainoksia katsojille Yhdysvalloissa, mutta vain seuraamaan katsojia muualla maailmassa. Käytännöt yhdistetään sisältöihin.