Films en tv-programma's in HD of UHD bekijken

Alle films en tv-programma's op YouTube zijn beschikbaar in standaardkwaliteit (SD). Sommige titels zijn beschikbaar in high definition (HD) of 4K ultra high definition (UHD). De afspeelmogelijkheden hangen af van onze licentieovereenkomsten met studio's. Deze overeenkomsten bepalen of je content in HD of UHD kunt afspelen op een bepaald apparaat. We breiden ons HD- en UHD-aanbod voor je favoriete apparaten voortdurend uit.

Wat is HD?

Video's in HD (high definition) zijn van hogere kwaliteit dan video's in SD (standard definition). Op YouTube wil HD zeggen dat de verticale resolutie van een video tussen de 720 en 1080 lijnen ligt. Dit wordt in de kwaliteitsinstellingen van de YouTube-speler aangeduid als 720p of 1080p. Ter vergelijking: bij SD is een resolutie van 360 of 480 lijnen gangbaar. Bij HD is het beeld dus scherper dan bij SD.

Wat is UHD?

Video's in 4K UHD (ultra high definition) zijn van hogere kwaliteit dan video's in HD. Op YouTube wil UHD zeggen dat de verticale resolutie van een video tussen de 2160 en 3840 lijnen ligt. Ter vergelijking: bij HD is een resolutie van 720 of 1080 lijnen gangbaar. Bij UHD is het beeld dus scherper dan bij HD. Informatie over de videokwaliteit kun je bekijken in de YouTube-videospeler.

HD-video's bekijken op YouTube

Als een video in HD beschikbaar is, kun je de kwaliteit wijzigen in 720p. Op je computer selecteer je hiervoor Instellingen  in de menubalk onderaan de webspeler. Op je mobiele apparaat selecteer je Meer . Bij sommige titels staat ook de optie 1080p. Een titel die niet in HD beschikbaar is, wordt in SD afgespeeld.

HD kan worden bekeken via:

Opmerking: In bepaalde gevallen kun je de HD-versie van een video kopen of huren via apparaten of webbrowsers die afspelen in HD niet ondersteunen. Afspelen in HD is alleen op de hierboven genoemde apparaten gegarandeerd mogelijk. Als je een titel in HD hebt gekocht maar je apparaat afspelen in HD niet ondersteunt, kun je de titel in SD-kwaliteit bekijken.

4K UHD-video's bekijken op YouTube

Gekochte films van 4K UHD-kwaliteit kun je via de YouTube-app bekijken op geschikte Smart TV's en Android TV's of met Chromecast Ultra (op 4K-displays die geschikt zijn voor HDCP 2.0).

Houd er rekening mee dat het afspelen in UHD een snellere internetverbinding vereist dan afspelen in HD of SD, aangezien YouTube veel meer gegevens moet streamen. Om UHD-video's te streamen heb je een constante downloadsnelheid van minimaal 15 megabit per seconde nodig. De video wordt in HD- of SD-kwaliteit afgespeeld als de bandbreedte niet toereikend is.