Films en tv-series in HD of 4K bekijken op YouTube

Alle films en tv-series op YouTube zijn beschikbaar in standard definition. Sommige titels zijn beschikbaar in high definition (HD) of 4K Ultra High Definition (UHD). Of je deze titels in HD of UHD kunt afspelen op een bepaald apparaat, hangt af van onze licentieovereenkomsten met filmstudio's. We breiden ons HD- en UHD-aanbod voor je favoriete apparaten voortdurend uit.

Opmerking:
  • In bepaalde gevallen kun je de HD-/UHD-versie van een video kopen of huren via apparaten of browsers die HD/UHD niet ondersteunen. Je kunt de video wel in lagere kwaliteit op dat apparaat bekijken of in HD/UHD op een ander daarvoor geschikt apparaat.

Wat is HD?

Video's in HD (high definition) zijn van hogere kwaliteit dan video's in SD (standard definition). Bij HD is het beeld scherper dan bij SD. Op YouTube betekent HD dat de verticale resolutie van een video 720 of 1080 lijnen heeft. Dit wordt in de kwaliteitsinstellingen van de YouTube-speler aangeduid als 720p of 1080p. Ter vergelijking: bij SD is een resolutie van 360 of 480 lijnen gebruikelijk.

Wat is UHD?

Video's in 4K UHD (ultra high definition) zijn van hogere kwaliteit dan video's in HD. Bij UHD is het beeld scherper dan bij HD. Op YouTube betekent UHD dat de verticale resolutie van een video 2160 of 3840 lijnen heeft. Ter vergelijking: bij HD is een resolutie van 720 of 1080 lijnen gebruikelijk. Meer informatie over de videokwaliteit vind je in de YouTube-videospeler.

HD-video's bekijken op YouTube

Als een video in HD beschikbaar is, kun je de kwaliteit wijzigen via Instellingen . Een titel die niet in HD beschikbaar is, wordt in SD afgespeeld.

Als een video beschikbaar is in HD, kun je deze bekijken door de nieuwste versie van YouTube te gebruiken op:

• Een iPhone en iPad
  • De meeste Android-apparaten die HD ondersteunen
  • Bepaalde smart-tv's uit 2013 en later
  • Android TV/Google TV
  • Chromecast
  • Apple TV
  • Xbox One en hoger
  • PlayStation 3 en nieuwer
  • Roku

4K UHD-video's bekijken op YouTube

Gekochte video's van 4K UHD-kwaliteit kun je via de YouTube-app bekijken op geschikte smart-tv's en Android TV's of met een Chromecast Ultra.

Voor UHD heb je een snellere internetverbinding nodig dan voor HD of SD omdat YouTube veel meer gegevens moet streamen. Als je UHD-titels wilt streamen, heb je een stabiele downloadsnelheid van minimaal 15 Mbps nodig. Als je geen goede bandbreedte hebt, kun je de film afspelen in HD- of SD-kwaliteit.