Opret et aktiv

Hvad er et aktiv?

I YouTubes system til administration af rettigheder er et aktiv en samling af oplysninger om en enkelt intellektuel ejendom. Ophavsretsejere opretter aktiver i YouTubes Studio CMS, så de kan administrere deres ophavsretsligt beskyttede indhold på YouTube.

Aktiver er ikke YouTube-videoer. Aktiver knyttes til YouTube-videoer, når der gøres krav på dem. Der kan gøres krav på videoer, som uploades af ophavsretsejere, eller andre brugeres videoer, når de har indhold, som matcher ophavsretsejerens aktiv.

Et aktivs bestanddele

Et aktiv består af:

• En referencefil: Det faktiske, ophavsretsbeskyttede indhold, f.eks. en musikvideo.
  • Metadata: Oplysninger om det ophavsretsbeskyttede indhold, f.eks. en titel.
  • Ejerskabsoplysninger: Oplysninger om, hvem der ejer rettighederne til indholdet, og hvor meget af indholdet du ejer.
  • Politikker: Instruktioner, som fortæller YouTube, hvad der skal gøres, når der bliver fundet matches af dit indhold.

Opret et aktiv

Der skal oprettes et aktiv, så vores værktøjer til rettighedsadministration kan finde og reagere på matches af dit indhold. Der er flere måder at oprette et aktiv på:

• Opret et aktiv ud fra dine videoer under processen, hvor videoen uploades, eller ved at anvende en uploadpolitik. Få flere oplysninger.
  • Brug YouTubes pakkeuploader
  • Brug en metode til upload af store mængder såsom DDEX eller SFTP
  • Brug YouTubes Partner API

Aktivtyper

Når du opretter et aktiv, bliver du bedt om at vælge aktivtypen. Der er flere forskellige typer aktiver:

Aktivtype Beskrivelse Eksempel på metadata
Lydoptagelse En lydoptagelse.
  • ISRC
  • Kunstner
  • Albumtitel
Kompositionsandel En ejerskabsandel af en musikalsk komposition.
  • ISWC
  • Forfattere
Musikvideo Audiovisuelt musikindhold, typisk leveret af et pladeselskab.
  • Video-ISRC
  • Sangtitel
  • Kunstnere
Statisk video Video, der består af en lydoptagelse og et statisk billede. Statiske videoer bruges til sange, der ikke har en premium-musikvideo.
  • Sang-ISRC
  • Sangtitel
  • Kunstnere
Film En spillefilm.
  • ISAN
  • EIDR
  • Instruktører
Tv-afsnit Afsnit fra en tv-serie.
  • Sæsonnummer
  • Afsnitsnummer
Webbaseret En anden type videoindhold, der ikke er omfattet af de andre aktivtyper.
  • Titel
  • Beskrivelse

Hvorfor betyder aktivtypen noget?

Der er flere grunde til, at det er vigtigt at vælge den korrekte aktivtype:

• Forskellige aktivtyper har forskellige metadatamuligheder
  • Aktivtypen kan ikke ændres nemt
  • Afhængigt af din kontrakt med YouTube kan aktivtypen bestemme, om du kan tjene penge på videoer, der gøres krav på

Hvis du ikke er sikker på, hvilken type du skal bruge, kan du kontakte din partneradministrator eller YouTube Support for at få hjælp. Få flere oplysninger om optimale løsninger for aktiver.

Indlejrede aktiver

Ofte er mange forskellige forfattere, kunstnere og virksomheder involveret i skabelsen af en sang eller musikvideo. Nogle musikaktiver kan indlejres i andre for at repræsentere deres delte ejerskab korrekt.

Kompositionsandelsaktiv   Lydoptagelsesaktiv   Musikvideoaktiv

Kompositionsandelsaktiver repræsenterer sangens forfatteres rettigheder.

Der kan indlejres ét eller flere kompositionsandelsaktiver i et lydoptagelsesaktiv.

Lydoptagelsesaktiver repræsenterer sangens producer og kunstners rettigheder.

Der kan indlejres ét lydoptagelsesaktiv i et musikvideoaktiv.

Musikvideoaktiver repræsenterer musikvideoens producers rettigheder.

Lydoptagelser med mange forskellige ejere kan også bruge lydoptagelsesandele for at repræsentere de fuldstændige ejerskabsoplysninger.