Coderingsinstellingen, bitsnelheden en resoluties voor livestreams kiezen

Onze klassieke tools voor livestreaming verdwijnen binnenkort. Probeer ons nieuwe Live controlecentrum waar je zowel de klassieke desktoptools voor livestreaming als nieuwe en verbeterde functies vindt. Meer info

Het is belangrijk dat je livestream van hoge kwaliteit is. Kies voor een kwaliteit die voor een betrouwbare stream zorgt op basis van jouw internetverbinding. We raden je aan een snelheidstest uit te voeren om je uploadbitsnelheid te testen.

Als je streamt in het Live controlecentrum of via 'Nu streamen', hoef je alleen de resolutie, framesnelheid of bitsnelheid in het coderingsprogramma op te geven. YouTube detecteert automatisch je coderingsinstellingen.

Als je 'Evenementen' gebruikt, kun je een streamsleutel met variabele resolutie kiezen om gebruik te maken van de voordelen van 'Nu Streamen'. Je kunt ook de gewenste resolutie en framesnelheid handmatig opgeven.

YouTube transcodeert je livestream automatisch in een reeks verschillende uitvoerindelingen, zodat al je kijkers op verschillende apparaten en netwerken kunnen kijken.

Test je livestream voordat je begint. Test zowel audio als beweging in de video met dezelfde set-up die je gaat gebruiken in de stream. Tijdens het evenement kun je de status van de stream controleren en berichten bekijken.

Opmerking: Video's in 4K/2160p kunnen niet voor een korte wachttijd worden geoptimaliseerd. Alle streams worden geoptimaliseerd voor een normale wachttijd.

Variabele bitsnelheden bij aangepaste streamsleutels in het Live controlecentrum

Bij aangepaste streamsleutels kun je je coderingsprogramma de resolutie laten instellen door Variabele bitsnelheid te selecteren. Je kunt de resolutie ook handmatig selecteren.

4K/2160p bij 60 fps

• Als je een evenement plant en geen streamsleutel met variabele resolutie gebruikt, moet je het vakje '60 fps' aanvinken op het tabblad 'Opname-instellingen'. 'Nu streamen' detecteert automatisch de framesnelheid en resolutie.
  • Resolutie:  3840 x 2160 pixels
  • Bereik van de videobitsnelheid: 20.000 - 51.000 kbps

4K/2160p bij 30 fps

• Resolutie: 3840 x 2160 pixels
  • Bereik van de videobitsnelheid: 13.000 - 34.000 kbps
1440p bij 60 fps
  • Als je een evenement plant en geen streamsleutel met variabele resolutie gebruikt, moet je het vakje '60 fps' aanvinken op het tabblad 'Opname-instellingen'. 'Nu streamen' detecteert automatisch de framesnelheid en resolutie.
  • Resolutie: 2560 x 1440 pixels
  • Bereik van de videobitsnelheid: 9000 - 18.000 kbps
1440p bij 30 fps
  • Resolutie: 2560 x 1440 pixels
  • Bereik van de videobitsnelheid: 6000 - 13.000 kbps
1080p bij 60 fps
  • Als je een evenement plant en geen streamsleutel met variabele resolutie gebruikt, moet je het vakje '60 fps' aanvinken op het tabblad 'Opname-instellingen'. 'Nu streamen' detecteert automatisch de framesnelheid en resolutie.
  • Resolutie: 1920 x 1080 pixels
  • Bereik van de videobitsnelheid: 4500 - 9000 kbps
1080p
  • Resolutie: 1920 x 1080 pixels
  • Bereik van de videobitsnelheid: 3000 - 6000 kbps
720p bij 60 fps
  • Als je een evenement plant en geen streamsleutel met variabele resolutie gebruikt, moet je het vakje '60 fps' aanvinken op het tabblad 'Opname-instellingen'. 'Nu streamen' detecteert automatisch de framesnelheid en resolutie.
  • Resolutie: 1280 x 720 pixels
  • Bereik van de videobitsnelheid: 2250 - 6000 kbps
720p
  • Resolutie: 1280 x 720 pixels
  • Bereik van de videobitsnelheid: 1500 - 4000 kbps
480p
  • Resolutie: 854 x 480 pixels
  • Bereik van de videobitsnelheid: 500 - 2000 kbps
360p
  • Resolutie: 640 x 360 pixels
  • Bereik van de videobitsnelheid: 400 - 1000 kbps
240p
  • Resolutie: 426 x 240 pixels
  • Bereik van de videobitsnelheid: 300 - 700 kbps

Instellingen van het coderingsprogramma

Protocol: RTMP-streaming
Videocodec: H.264, 4.1 voor maximaal 1080p 30 fps
  H. 264, 4.2 voor 1080p 60 fps
  H. 264, 5.0 voor 1440p 30 fps
  H. 264, 5.1 voor 1440p 60 fps
  H. 264, 5.1 voor 2160p 30 fps
  H. 264, 5.2 voor 2160p 60 fps
Framesnelheid: Maximaal 60 fps
Frequentie hoofdframes:

2 seconden wordt aanbevolen

Niet meer dan 4 seconden

Audiocodec: AAC of MP3
Bitsnelheidcodering: CBR

Aanbevolen geavanceerde instellingen

Pixelverhouding: Vierkant
Frametypen: Progressive scan, 2 B-frames, 1 referentieframe
Entropiecodering: CABAC
Bemonsteringsfrequentie audio: 44,1 kHz
Bitsnelheid audio: 128 kbps stereo

Html5-streaming: veel browsers ondersteunen html5 en de videocodec H.264 of de indeling WebM.
Live evenementen zijn automatisch beschikbaar op gameconsoles en mobiele apparaten via de YouTube-app en m.youtube.com.
Zoek je de specificaties voor 360° livestreaming? Klik hier.