Coderingsinstellingen, bitsnelheden en resoluties voor livestreams kiezen

Het is belangrijk dat je livestream van hoge kwaliteit is. Kies op basis van jouw internetverbinding een kwaliteit die voor een betrouwbare stream zorgt. We raden je aan een snelheidstest uit te voeren om je uploadbitsnelheid te testen.

Als je streamt in de live regiekamer, hoef je alleen de resolutie, framesnelheid of bitsnelheid in het coderingsprogramma op te geven. YouTube stelt automatisch je coderingsinstellingen vast.

YouTube transcodeert je livestream automatisch in verschillende uitvoerindelingen, zodat al je kijkers op verschillende apparaten en netwerken kunnen kijken.

Test je livestream voordat je begint. Test zowel audio als beweging in de video met dezelfde set-up die je gaat gebruiken in de stream. Tijdens het evenement kun je de status van de stream controleren en berichten bekijken.

Opmerking: Video's in 4K/2160p kunnen niet voor een korte vertraging worden geoptimaliseerd. Alle streams krijgen een optimale kwaliteit en worden ingesteld op een normale vertraging.

Livestreaming via een coderingsprogramma: Basisprincipes voor het instellen en gebruik van een coderingsprogramma

Abonneer je op het YouTube Creators-kanaal voor het laatste nieuws, updates en tips.

Streamresolutie vaststellen met aangepaste streamsleutels in de live regiekamer

YouTube stelt standaard automatisch je resolutie en framesnelheid vast (aanbevolen). Wil je handmatig een resolutie selecteren? Maak dan een aangepaste sleutel en kies bij Streamresolutie voor Handmatige instellingen aanzetten.

Het aanbevolen bereik voor bitsnelheden is gebaseerd op de codec voor video-opname, de resolutie van de video-opname en de framesnelheid.

Opnameresolutie/-framesnelheid

Minimale bitsnelheid (Mbps) AV1 en H.265

Maximale bitsnelheid (Mbps) AV1 en H.265

Aanbevolen bitsnelheid (Mbps) H.264

4K/2160p bij 60 fps

10 Mbps

40 Mbps

35 Mbps

4K/2160p bij 30 fps

8 Mbps

35 Mbps

30 Mbps

1440p bij 60 fps

6 Mbps

30 Mbps

24 Mbps

1440p bij 30 fps

5 Mbps

25 Mbps

15 Mbps

1080p bij 60 fps

4 Mbps

10 Mbps

12 Mbps

1080p bij 30 fps

3 Mbps

8 Mbps

10 Mbps

720p bij 60 fps

3 Mbps

8 Mbps

6 Mbps

240p-720p bij 30 fps

3 Mbps

8 Mbps

4 Mbps

Instellingen van het coderingsprogramma

Protocol: RTMP/RTMPS-streaming
Videocodec: H.264
H.265 (HEVC)
AV1
Framesnelheid: Maximaal 60 fps
Frequentie hoofdframes:

2 seconden wordt aanbevolen

Niet meer dan 4 seconden

Audiocodec:

AAC of MP3

(5.1 surround sound wordt alleen ondersteund voor AAC in RTMP/RTMPS)

Bitsnelheidcodering: CBR

Aanbevolen geavanceerde instellingen

Pixelverhouding: Vierkant
Frametypen: Progressive scan, 2 B-frames, 1 referentieframe
Entropiecodering: CABAC
Samplingsnelheid voor audio: 44,1 kHz voor stereogeluid, 48 kHz voor 5.1 surround sound
Bitsnelheid audio: 128 Kbps voor stereo of 384 Kbps voor 5.1 surround sound
Kleurruimte: 709 aanbevolen voor SDR
HDR-videocodec: H.265 (HEVC)
AV1 wordt niet ondersteund voor HDR
Bitdiepte: 8-bits voor SDR
10-bits voor HDR
Tegels Minimaal 2 tegelkolommen voor AV1-gecodeerde streams met een resolutie van 3840 x 2160 en hoger
Opmerkingen:
  • We raden je aan om op YouTube Live te streamen met RTMPS, een beveiligde variant van het populaire RTMP-protocol voor streaming video. Je gegevens worden versleuteld als ze in contact komen met de servers van Google, zodat niemand je communicatie met de service kan onderscheppen. Meer informatie
  • Als je in HDR wilt streamen, raden we je aan H.265 te gebruiken in plaats van RTMP(S). Als je coderingsprogramma deze mogelijkheden met RTMP nog niet ondersteunt, kun je overwegen HLS (HTTP Live Streaming) te gebruiken. Meer informatie
  • Livestreams zijn via de YouTube-app en m.youtube.com automatisch beschikbaar op gameconsoles en mobiele apparaten.
  • Zoek je de specificaties voor 360°-livestreams? Je vindt ze hier.