Grundläggande information om upphovsrättsvarningar

Det här innehållet handlar om upphovsrättsvarningar. Info om varningar om brott mot communityns riktlinjer, som skiljer sig från upphovsrättsvarningar, finns i grundläggande information om varningar om brott mot communityns riktlinjer.

Om du får en upphovsrättsvarning betyder det att en upphovsrättsinnehavare har skickat in en juridisk begäran om borttagning av upphovsrättsskäl för att deras upphovsrättsskyddade verk har använts. När en begäran om borttagning av upphovsrättsskäl skickas till oss granskar vi den. Om begäran om borttagning är giltig måste vi ta bort din video från YouTube i enlighet med upphovsrättslagen.

En video kan bara ha en upphovsrättsvarning åt gången. Tänk på att videor kan tas bort från webbplatsen av andra skäl än upphovsrätt. Content ID-anspråk leder heller inte till en varning.

De här funktionerna är endast tillgängliga för partners som använder Innehållshanteraren i YouTube Studio.

Det här händer när du får en upphovsrättsvarning

Alla kan göra misstag ibland. Första gången du får en upphovsrättsvarning måste du genomföra Utbildning i upphovsrätt. Med utbildningen i upphovsrätt kan kreatörer förstå upphovsrätt och hur det fungerar på YouTube. Utbildningen i upphovsrätt består av fyra korta flervalsfrågor. Titta på den här videon om du vill veta mer om våra upphovsrättspolicyer.

Tips! Titta på den här videon om du vill veta mer om våra upphovsrättspolicyer.

Om du har en aktiv livestream som tas bort av upphovsrättsskäl begränsas din tillgång till livestreaming i sju dagar.

Om du får tre upphovsrättsvarningar

• stängs ditt konto med alla tillhörande kanaler
  • tas alla videor som laddats upp till kontot bort
  • kan du inte skapa nya kanaler.
Rättighetsperiod
Om kanalen ingår i YouTubes partnerprogram är du kvalificerad till en rättighetsperiod på sju dagar. Efter tre upphovsrättsvarningar har du ytterligare sju dagar på dig att agera innan kanalen inaktiveras. Under den här perioden löper inte varningarna ut och du kan inte ladda upp nya videor. Kanalen finns kvar och du kan komma åt den så att du kan hitta en lösning på varningarna.

Om du skickar in bestridanden av anmälan som innebär att antalet varningar blir under tre inaktiveras inte kanalen så länge bestridandet inte är löst. Om bestridandet vidarebefordras till upphovsrättsinnehavaren återställs din möjlighet att ladda upp videon. Om bestridandet slutar till din fördel, eller om borttagandet dras tillbaka, påverkas inte kanalen.
Så får du info om varningen
  1. Logga in på YouTube Studio.
  2. Klicka på Innehåll i menyn till vänster.
  3. Klicka på filterfältet följt av Upphovsrätt.
  4. Håll muspekaren över Upphovsrätt i kolumnen Begränsningar.
  5. Klicka på VISA INFORMATION.
Lösa en upphovsrättsvarning

Du kan lösa en upphovsrättsvarning på tre sätt:

1. Vänta tills den upphör att gälla: Upphovsrättsvarningar löper ut efter 90 dagar. Om det här är din första varning måste du genomföra Utbildning i upphovsrätt.
  2. Begära ett återkallande: Du kan kontakta personen som gjorde anspråk på videon och be honom eller henne att dra tillbaka sin anmälan om intrång i upphovsrätten.
  3. Skicka ett bestridande av anmälan: Om du anser att din video har tagits bort av misstag, eller om det rör sig om tillåten användning, kan du skicka in ett bestridande av anmälan.
Skydda ditt konto mot nätfiskeförsök. På YouTube skickar vi endast aviseringar om upphovsrättsvarning från no-reply@youtube.com. Läs mer om hur du skyddar ditt konto och dig själv online.

Titta på en video och lär dig mer

Titta på följande video från kanalen YouTube Creators för att lära dig grunderna i upphovsrättsvarningar.

Copyright in YouTube Studio: Addressing Copyright Claims with New Tools, Filters and More