Grunnleggende om opphavsrettsadvarsler

Denne artikkelen handler om opphavsrettsadvarsler. Hvis du ser etter informasjon om advarsler for brudd på retningslinjene for brukere, som ikke er det samme som opphavsrettsadvarsler, bør du heller gå til artikkelen Grunnleggende om advarsler for brudd på retningslinjene for brukere.

Hvis du har fått en opphavsrettsadvarsel, betyr det at en opphavsrettseier har sendt oss en fullstendig og gyldig juridisk fjerningsforespørsel fordi du har brukt det opphavsrettsbeskyttede innholdet til vedkommende. Når vi mottar denne typen formelle varsler, fjerner vi den aktuelle videoen for å overholde opphavsrettsloven.

En video kan bare få én opphavsrettsadvarsel om gangen. Husk at videoer kan bli fjernet fra nettstedet av andre årsaker enn opphavsrett. Dessuten fører ikke Content ID-krav til advarsler.

Advarselen din fjernes ikke selv om du sletter den aktuelle videoen. Nedenfor kan du lese om hvordan du kan omgjøre en opphavsrettsadvarsel.

Dette skjer når du får en opphavsrettsadvarsel

Alle kan gjøre feil. Hvis du får en opphavsrettsadvarsel, er dette faktisk bare en advarsel. Første gang du får en opphavsrettsadvarsel, må du fullføre Opphavsrettskolen. På Opphavsrettskolen kan skapere gjøre seg kjent med opphavsretten og hvordan den håndheves på YouTube.

Opphavsrettsadvarsler kan påvirke muligheten din til å bruke inntektsgenerering. Hvis en av direktesendingene dine fjernes av opphavsrettslige årsaker, begrenses dessuten tilgangen din til å sende direkte i 90 dager.

Dette skjer hvis du får tre opphavsrettsadvarsler:

• Kontoen din og eventuelle tilknyttede kanaler blir sagt opp.
  • Alle videoene du har lastet opp på kontoen din, blir fjernet.
  • Du mister muligheten til å opprette nye kanaler.
Utsettelsesperiode
Hvis kanalen din er med i YouTubes partnerprogram, er du kvalifisert for en sju dagers utsettelsesperiode. Etter tre opphavsrettsadvarsler har du sju ekstra dager på deg til å foreta deg noe, før kanalen din bli deaktivert. I denne perioden kommer ikke opphavsrettsadvarslene til å utløpe, og du kan ikke laste opp nye videoer. Kanalen din forblir på YouTube, og du har tilgang til den, slik at du kan prøve å få advarslene omgjort. Hvis du sender inn en innsigelse, deaktiveres ikke kanalen din mens innsigelsen er under behandling. Hvis innsigelsen løses i din favør eller kravet trekkes tilbake, skjer det ikke noe med kanalen din.
Slik finner du informasjon om advarselen din
  1. Logg på YouTube Studio.
  2. Klikk på Innhold på menyen til venstre.
  3. Filtrer  etter Opphavsrettskrav.
  4. Hold markøren over «Opphavsrettskrav» i Begrensninger-kolonnen, og klikk på SE DETALJER.
Slik håndterer du opphavsrettsadvarsler

Det finnes tre måter du kan håndtere en opphavsrettsadvarsel på:

1. Vent til den utløper: Opphavsrettsadvarsler utløper etter 90 dager. Hvis dette er den første advarselen du får, må du fullføre Opphavsrettskolen.
  2. Få kravet trukket tilbake: Du kan kontakte personen som fremsatte kravet mot videoen din, og be vedkommende om å trekke tilbake påstanden om brudd på opphavsretten.
  3. Send inn en innsigelse: Hvis du mener videoen ble fjernet ved en feil, eller at den kvalifiserer som rimelig bruk («fair use»), kan du sende inn en innsigelse.

Finn ut mer i denne videoen

Ta en titt på denne videoen fra YouTube-kanalen for skapere, som gir deg grunnleggende informasjon om opphavsrettsadvarsler.

Copyright in YouTube Studio: Addressing Copyright Claims with New Tools, Filters and More