Skicka in en begäran om borttagning av upphovsrättsskäl

Om ditt upphovsrättsskyddade material har lagts upp på YouTube utan ditt tillstånd kan du skicka en begäran om borttagning av upphovsrättsskäl för att begära att innehållet tas bort. Att skicka in en begäran om borttagning av upphovsrättsskäl är en juridisk process.

Förbereda en begäran om borttagning av upphovsrättsskäl

Innan du skickar in en begäran om borttagning av upphovsrättsskäl bör du överväga följande:

1. Undantag för upphovsrätten: Fundera på om tillåten användning, skälig användning eller liknande undantag från upphovsrätten gäller. Vi kan be dig bekräfta att du har tagit detta i beaktande. Innehållet som är föremål för din begäran om borttagning tas inte bort om du inte svarar med tillräcklig information eller om ett undantag från upphovsrätten gäller.
  2. Personliga uppgifter: Se till att du förstår hur dina kontaktuppgifter används när du skickar in en begäran om borttagning av upphovsrättsskäl.
  • Tänk på att upphovsrättsinnehavaren, eller ett ombud med fullmakt att agera för innehavarens räkning, ska skicka in begäran om borttagning.

Schemalagd begäran om borttagning: Överväg att schemalägga din begäran om borttagning så att den börjar gälla om sju dagar. Då har uppladdaren sju dagar på sig att ta bort innehållet för att undvika en upphovsrättsvarning på sin kanal.

Skicka in en begäran om borttagning av upphovsrättsskäl

Det snabbaste och enklaste sättet att skicka en begäran om borttagning av upphovsrättsskäl är att fylla i vårt webbformulär på en dator. Vi kan också acceptera begäranden om borttagning av upphovsrättsskäl via e-post, fax och vanlig post.

Vi vill inte ha några falska anspråk. Missbruk av webbformuläret för begäran om borttagning, till exempel att skicka in falska uppgifter, kan leda till att ditt konto stängs av eller andra juridiska följder.

Klicka på den här knappen för att öppna webbformuläret:

Skicka in en begäran om borttagning av upphovsrättsskäl

Du kan också öppna webbformuläret direkt från YouTube Studio:

1. Logga in på YouTube Studio.
  2. Välj Upphovsrätt  i menyn till vänster.
  3. Klicka på NY BEGÄRAN OM BORTTAGNING.

Innehåll som inte är videor: Vårt webbformulär kan inte användas för att skicka in begäran om borttagning av innehåll som inte är videor, till exempel en kanals bannerbilder. Läs mer om hur du skickar in en begäran om borttagning av innehåll som inte är videor.

Förhindra återuppladdningar

I webbformuläret kan du välja ett alternativ för att förhindra att kopior av de videor som du rapporterar laddas upp på YouTube igen. Om du väljer det här alternativet kan din e-postadress och namnet på upphovsrättsinnehavaren delas med uppladdaren av videorna som inte går att ladda upp. Läs mer om hur du förhindrar återuppladdningar av borttagna videor.

Hantera dina begäranden om borttagning

Så här gör du om du vill se dina tidigare begäranden om borttagning av upphovsrättsskäl:

1. Logga in på YouTube Studio.
  2. Klicka på Upphovsrätt i menyn till vänster.
  3. Klicka på Begäranden om borttagning.

Om du hanterar många upphovsrättsskyddade verk och ofta behöver skicka begäranden om borttagning kan du vara kvalificerad för mer avancerade verktyg för upphovsrättshantering. Läs mer om YouTubes verktyg för upphovsrättshantering.

Mer information om begäranden om borttagning, inklusive vad som händer när du har skickat in en begäran om borttagning, finns i vår översikt över processen för begäran om borttagning av upphovsrättsskäl.