Een verwijderingsverzoek vanwege auteursrechtschending indienen

Als je auteursrechtelijk beschermde werk zonder jouw toestemming op YouTube is gepost, kun je een verwijderingsverzoek vanwege auteursrechtschending indienen om de content te laten verwijderen. Een verwijderingsverzoek indienen vanwege auteursrechtschending is een juridische procedure.

Een verwijderingsverzoek vanwege auteursrechtschending voorbereiden

Houd rekening met het volgende voordat je een verwijderingsverzoek vanwege auteursrechtschending indient:

1. Uitzonderingen: Bedenk of er misschien sprake is van redelijk gebruik, redelijke distributie of een vergelijkbare uitzondering op het auteursrecht. We kunnen je vragen om te bevestigen dat je hiermee rekening hebt gehouden. De content die je in je verzoek tot verwijdering van content hebt vermeld, wordt niet verwijderd als je antwoord onvoldoende is onderbouwd of als er een uitzondering op het auteursrecht van toepassing is.
  2. Persoonlijke informatie: Zorg dat je weet hoe je contactgegevens worden gebruikt nadat je een verwijderingsverzoek vanwege auteursrechtschending hebt ingediend.
  • Het verzoek tot verwijdering van content moet worden ingediend door de auteursrechteigenaar of een vertegenwoordiger die is gemachtigd om namens de eigenaar te handelen.

Geplande verwijderingsverzoeken: Je kunt een verwijderingsverzoek inplannen. Dit wordt dan na 7 dagen doorgevoerd. Zo krijgt de uploader 7 dagen de tijd om de content te verwijderen en een waarschuwing vanwege een auteursrechtklacht op hun kanaal te voorkomen.

Een verwijderingsverzoek vanwege auteursrechtschending indienen

De snelste en makkelijkste manier om een verwijderingsverzoek vanwege auteursrechtschending in te dienen, is vanaf een computer via ons webformulier. We accepteren ook verwijderingsverzoeken vanwege auteursrechtschending die zijn ingediend per e-mail, fax of post.

Dien geen valse claims in. Als je misbruik maakt van het webformulier, bijvoorbeeld door onjuiste informatie in te dienen, kan dit tot opschorting van je account leiden of andere juridische gevolgen hebben.

Klik op deze knop om naar het webformulier te gaan:

Verwijderingsverzoek vanwege auteursrechtschending indienen

Je kunt het webformulier ook rechtstreeks vanuit YouTube Studio openen:

1. Log in bij YouTube Studio.
  2. Selecteer Auteursrecht  in het linkermenu.
  3. Klik op NIEUW VERWIJDERINGSVERZOEK.

Niet-videocontent: Je kunt ons webformulier niet gebruiken om verwijderingsverzoeken in te dienen voor niet-videocontent, zoals afbeeldingen van kanaalbanners. Ga naar Verwijderingsverzoek indienen voor niet-videocontent

Opnieuw uploaden voorkomen

In het webformulier kun je een optie selecteren die voorkomt dat kopieën van de video's die je meldt, opnieuw worden geüpload naar YouTube. Als je deze optie selecteert, kunnen je e-mailadres en de naam van de auteursrechteigenaar worden gedeeld met de uploader van de video's. Ga naar Voorkomen dat verwijderde video's opnieuw worden geüpload

Je verwijderingsverzoeken beheren

Zo krijg je een overzicht van de verwijderingsverzoeken die je bij YouTube hebt ingediend:

1. Log in bij YouTube Studio.
  2. Klik in het linkermenu op Auteursrecht .
  3. Klik op Verwijderingsverzoeken.

Als je veel auteursrechtelijk beschermd werk beheert en vaak verwijderingsverzoeken indient, kom je misschien in aanmerking voor geavanceerde tools voor auteursrechtbeheer. Ga naar tools voor auteursrechtbeheer van YouTube

In ons overzicht van de procedure voor verwijderingsverzoeken vanwege auteursrechtschending vind je meer informatie over verzoeken tot verwijdering van content, bijvoorbeeld wat er gebeurt nadat je zo'n verzoek hebt ingediend.