Resurser för föräldrar

Vi förstår att föräldrar och målsmän ibland har frågor kring barns beteende online. Vi har sammanställt några verktyg och resurser du kan använda för att hantera familjens upplevelse på YouTube.

Hur gamla måste barn vara för att få använda YouTube?

Du måste ha ett Google-konto som uppfyller ålderskraven för att logga in på YouTube.  Om en video flaggas och vi märker att innehållsskaparen angav en felaktig ålder vid registreringen säger vi upp kontot.

Tips och råd

Vi uppmanar alla våra användare att läsa igenom riktlinjerna för communityn. Där finns information om vilket innehåll och beteende som accepteras på YouTube.

Tips för onlinesäkerhet för familjer från Google och Common Sense Media:

• Låt dina tonåringar skapa spellistor med sina favoritvideor medan du skapar dina egna. Titta sedan på dem tillsammans. Du kan se vad dina tonåringar tittar på, och de kanske lär sig ett och annat om din smak.
  • Ge dina tonåringar en bild av vad du själv tittade på som barn genom att sammanställa en spellista med klipp från dina favoritprogram.
  • Gör det till en lek att titta på YouTube: Gissa vilka videor som är populära på en specifik plats och använd sedan avancerad sökning för att endast visa videor för den platsen. Det här är ett utmärkt sätt att diskutera med dina tonåringar om kulturella föreställningar, smaker, likheter och skillnader.
  • Var uppmärksam på vem din tonåring interagerar med på YouTube.

Verktyg

• Olämpligt innehåll: Om du ser en video du anser är olämplig eller som kanske bryter mot våra riktlinjer för communityn kan du flagga videon . Det är det snabbaste sättet att göra oss uppmärksamma på eventuellt olämpligt innehåll. YouTubes policyspecialister granskar flaggade videor dygnet runt, sju dagar i veckan.
  • Integritet: Om du anser att ditt barns integritet har kränkts (till exempel om bilder eller personuppgifter har använts utan samtycke) kan du läsa våra riktlinjer för sekretess. Där finns mer information om vår sekretesspolicy och om hur du skickar in integritetsklagomål
  • Trakasserier och cybermobbning:
    • Om din tonåring trakasseras av någon på YouTube kan du föreslå att de blockerar användaren. På så sätt förhindrar du fler oönskade meddelanden från användaren.
    • Om trakasserierna fortsätter kan du läsa artikeln om trakasserier I vårt säkerhetscenter. Där står mer om hur du kan förebygga trakasserier.
    • Om du eller din tonåring vill rapportera trakasserier i videor, kanaler/profiler eller kommentarer kan ni göra det via vårt rapporteringsverktyg.
  • Begränsat läge: Genom att aktivera Begränsat läge kan du ange att du inte vill se potentiellt stötande innehåll på YouTube. Läs mer om Begränsat läge.
  • Moderera kanalkommentarer: Det finns verktyg som du eller ditt barn kan använda för att ta bort kommentarer som har lagts upp på barnets kanal. Det går även att moderera kommentarerna innan de visas på kanalen. Du kan läsa mer i vår artikel om moderering av kanalkommentarer.
  • Besök din tonårings kanal: Ta en titta på vad ditt barn lägger upp på kanalen. Titta på tonåringens favoriter och vilka kanaler han eller hon prenumererar på. Favoriter och prenumerationer kan ge en bra bild av vad din tonåring brukar titta på.
  • Sekretess- och säkerhetsinställningar: YouTube har ett flertal verktyg och inställningar som kan användas för att anpassa upplevelsen på webbplatsen. Om du vill veta mer om resurserna som är tillgängliga för din tonåring kan du besöka sidan för sekretess- och säkerhetsinställningar.