Tips en tools voor ouders van tieners op YouTube

We begrijpen dat ouders en voogden soms vragen hebben over het online gedrag en welzijn van hun tieners. Daarom hebben we een aantal tools en bronnen verzameld waarmee je kunt beheren hoe ze YouTube gebruiken.

Hoe oud moet mijn tiener zijn om YouTube te gebruiken?

Je tiener kan alleen inloggen bij YouTube als die een Google-account heeft dat voldoet aan de minimumleeftijd in je land of regio.

Als je kind jonger is dan de vereiste minimumleeftijd, vind je in het Helpcentrum van YouTube voor gezinnen meer informatie over de beschikbare YouTube-functies voor kinderen.

Tips en advies om online content te maken

Als je tiener YouTube-content wil maken, raden we het volgende aan:

Tools voor privacy en veiligheid

Ondersteuning van welzijn

• Herinneringen om een pauze te nemen: Deze functie staat automatisch aan voor tieners en herinnert hen eraan een pauze te nemen terwijl ze video's of YouTube Shorts kijken.
  • Bedtijdherinneringen: Deze functie staat automatisch aan voor tieners. Deze geeft een melding als het tijd is om YouTube te sluiten en naar bed te gaan.
  • Autoplay uitgezet: Deze functie staat automatisch uit voor tieners. Als autoplay uitstaat, worden video's niet doorlopend afgespeeld voor je tiener. Die moet dus handmatig een volgende video selecteren om te bekijken.
  • Verantwoorde video-aanbevelingen: YouTube heeft een systeem voor video-aanbevelingen dat tieners meer verantwoorde aanbevelingen geeft. Dit systeem zorgt er automatisch voor dat ze zo weinig mogelijk worden blootgesteld aan content die een negatief effect op hun zelfbeeld of gedrag kan hebben. Meer informatie over hoe we contentaanbevelingen ontwikkelen die voldoen aan de unieke behoeften van tieners, vind je hier.