Veiligheid voor tieners op YouTube

De YouTube-community bestaat voor een belangrijk deel uit tieners. Als je een tiener bent, kun je de onderstaande tools en tips gebruiken om jezelf te beschermen op YouTube.

Opmerking: Je moet voldoen aan de minimumleeftijd in je land of regio om een Google-account te maken.

Als je een docent of ouder bent, kun je de bronnen voor ouders en bronnen voor docenten bekijken. In deze Google-tips voor online veiligheid vind je meer informatie over veiligheid op internet.

Veiligheidstips voor tieners

• Weet wat voor soort content je mag filmen. Video's met daarin je vrienden, klasgenoten of andere minderjarigen mogen nooit seksueel suggestief, gewelddadig of gevaarlijk zijn.

• Denk aan de 'oma-regel'. Zou je willen dat je grootouders, ouders of toekomstige werkgever de video zien? Zo niet, dan is het waarschijnlijk geen goed idee om de video te posten. Je weet nooit wie een video bekijkt zodra deze is gepost. Als de video wordt gekopieerd of opnieuw wordt gepost, kun je niet elk exemplaar verwijderen.

• Voorkom gevaarlijke of ongemakkelijke situaties. Post geen content alleen maar omdat iemand anders dat heeft gevraagd. Praat eerst met een volwassene die je vertrouwt voordat je afspreekt met iemand die je online hebt leren kennen.

• Gebruik onze privacyfuncties. YouTube heeft functies waarmee je kunt beperken wie je geposte video's kan bekijken. Je kunt persoonlijke video's instellen op privé of verborgen om je privacy te beschermen. Ga naar het Privacy- en veiligheidscentrum om je gebruikerservaring op YouTube te beheren.

• Ga naar het Veiligheidscentrum voor creators voor tips en video's om je veiliger te voelen op YouTube.
Meld een kanaal als je last hebt van intimidatie, bedreigingen, nabootsing van je identiteit of pesten. Meld het ook als je ongepaste content vindt.