Åldersbegränsat innehåll

Ibland kanske innehållet inte bryter mot riktlinjerna för communityn, men det kan vara inkompatibelt med YouTubes användarvillkor eller olämpligt för tittare under 18 år. I dessa fall kan vi sätta en åldersgräns på videon. Denna policy gäller för videor, videobeskrivningar, anpassade miniatyrer, livestreamar och alla andra produkter och funktioner på YouTube.

Läs mer om åldersgränser

Nedan finns mer information om vilka typer av innehåll som kan åldersbegränsas. Vi kan åldersbegränsa ditt innehåll om det innehåller ett eller flera av dessa teman. Vi ger exempel på innehåll som kan åldersbegränsas nedan. Klicka igenom policyavsnitten så ser du exempel som illustrerar dessa teman. Tänk på att det här inte är en fullständig lista.

Barnsäkerhet

• en video med vuxna som deltar i farliga aktiviteter som minderåriga lätt kan efterlikna, till exempel hantering av sprängämnen eller utmaningar som orsakar kroppslig skada
  • en video som är avsedd för en vuxen publik men som lätt kan förväxlas med familjevänligt innehåll
Obs! Inställningarna för Avsett för barn påverkar inte åldersbegränsningarna för dina videor.

Skadliga eller farliga aktiviteter som inkluderar reglerade substanser och droger

• en video med falska skadliga spratt som ser så verkliga ut att tittarna inte kan avgöra om det är verkligt eller inte
  • en video som marknadsför en cannabisbutik

Nakenhet och innehåll med sexuell anspelning

• en video som uppmanar till sexuell aktivitetet som utmanande dans eller smekningar
  • en video där en person framställs i en kroppsställning som är avsedd att göra tittaren sexuellt upphetsad
  • en video där en person bär kläder som skulle vara oacceptabla i offentliga sammanhang, till exempel underkläder

Våldsamt eller explicit innehåll

• en video som visar överlevandes skador vid en stor trafikolycka
  • en video där våldsamma eller motbjudande bilder är i fokus, till exempel om videon bara fokuserar på det mest grafiska våldet i en film eller ett tv-spel

Vulgärt språk

• en video med grova svordomar i titeln, miniatyren eller tillhörande metadata
  • en video med fokus på svordomar, till exempel en samlingsvideo eller klipp som har tagits ur sitt sammanhang

Vad händer om innehåll är åldersbegränsat?

Åldersbegränsat innehåll visas inte för användare som är under 18 år eller som inte är inloggade. Dessutom går det inte att titta på åldersbegränsade videor på de flesta tredjepartswebbplatser. Användare som klickar på en åldersbegränsad video på en annan webbplats, till exempel på en inbäddad spelare, omdirigeras till YouTube eller YouTube Music. På YouTube och YouTube Music kan de bara titta på innehållet om de är inloggade och över 18 år. På det här sättet ser vi till att videor från YouTube bara visas för lämplig publik, oavsett var innehållet finns tillgängligt.

Om du anser att vi har gjort ett misstag kan du överklaga åldersbegränsningen.

Intäktsgenerering och åldersbegränsningar

Om din kanal är kvalificerad för annonser behöver du läsa igenom våra riktlinjer för annonsvänligt innehåll. Åldersbegränsade videor kan ha annonser för att generera intäkter. En del annonsörer föredrar att annonsera i familjevänligt innehåll eller innehåll utan ovan nämnda teman. I dessa fall kan din video ha begränsad eller ingen intäktsgenerering från annonser.

Ibland kanske innehållet inte bryter mot riktlinjerna för communityn, men det kan vara inkompatibelt med YouTubes användarvillkor eller olämpligt för tittare under 18 år.

Kontrollera om ditt innehåll är åldersbegränsat

Du kan kontrollera om ditt innehåll är åldersbegränsat genom att öppna YouTube Studio och använda filtret Åldersgräns. Du kan även leta reda på kolumnen Åldersgräns på sidan Videor. Våra system uppdateras ständigt och om vi upptäcker problem med din klassificering kan den ändras.

Tittare som är över 18 år och är inloggade kan se om en video är åldersbegränsad under beskrivningen. Läs mer om att titta på åldersbegränsade videor.