Så fungerar Content ID

Vissa upphovsrättsinnehavare använder Content ID, YouTubes automatiska system för innehållsidentifiering, för att enkelt identifiera och hantera sitt upphovsrättsskyddade innehåll på YouTube.

Vad gör Content ID?

Content ID identifierar matchningar av upphovsrättsskyddat innehåll utifrån en databas med ljud- och bildfiler som skickats in av upphovsrättsinnehavare. När en video laddas upp till YouTube genomsöks den automatiskt av Content ID.

Om Content ID hittar en matchning får den matchande videon ett Content ID-anspråk. Beroende på upphovsrättsinnehavarens inställningar för Content ID kan ett Content ID-anspråk leda till någon av följande åtgärder:

• Blockera videon så att den inte kan visas.
  • Tjäna pengar på videon genom att visa annonser i den. I vissa fall delas intäkterna med uppladdaren.
  • Spåra videons visningsstatistik.

Tänk på att åtgärderna kan vara landsspecifika. En video kan till exempel användas för intäktsgenerering i ett land/region medan den blockeras eller spåras i ett annat land/annan region.

Vem använder Content ID?

Content ID är tillgängligt för upphovsrättsinnehavare som uppfyller vissa kriterier. För att godkännas måste de ha ensamrätt till en betydande mängd originalmaterial som ofta laddas upp till YouTube.

YouTube har även tydliga riktlinjer för hur Content ID får användas. Användning av Content ID och bestridanden granskas löpande för att se till att riktlinjerna följs.

Upphovsrättsinnehavare som upprepade gånger gör felaktiga Content ID-anspråk riskerar att åtkomsten till Content ID inaktiveras och att samarbetet med YouTube avslutas.

Om du är upphovsrättsinnehavare och tror att ditt innehåll uppfyller kriterierna för Content ID kan du fylla i det här formuläret för att berätta mer om dina behov av upphovsrättshantering.

Relaterade ämnen