Tips för att skapa en transkriptionsfil

Transkriptioner är ett enkelt sätt att skapa textning. De innehåller texten till det som sägs i videon och kan innehålla videokapitel. Du kan ange en transkription direkt i videon eller följa stegen nedan och skapa en transkriptionsfil.

Transkriptioner fungerar bäst med videor som är mindre än en timme långa, har bra ljudkvalitet och tydligt tal. Transkriptionsfilen bör vara på samma språk som dialogen i videon. När du har skapat en fil kan du följa instruktionerna för att ladda upp den till videon.

Formatera en transkriptionsfil

Skriv en text med det som sägs i videon och spara den som en vanlig textfil (.txt). Du kan konvertera andra format (som Microsoft Word eller HTML) till en fil med vanlig text, eller så kan du använda inbyggda program på datorn, till exempel Anteckningar.

För bästa resultat kan du följa de här formateringstipsen:

• Använd en tom rad för att forcera start av en ny undertext.
  • Använd hakparenteser till att ange bakgrundsljud. Exempelvis [musik] eller [skratt].
  • Lägg till >> för att identifiera talare eller för att ange att en annan person talar.

Här är ett exempel på hur din transkriptionsfil kan se ut:

>> ALICE: Hej, jag heter Alice Miller, och det här är John Brown.

>> JOHN: Vi äger Miller Bakery.

>> ALICE: I dag ska vi lära dig att baka
våra berömda chocolate chip cookies!

[intromusik]

Okej, här har vi alla ingredienser som behövs.

Spara filer på andra språk än engelska

För transkriptionsfiler på andra språk än engelska kan du förbättra visningen genom att spara filen med UTF-8-kodning:

Instruktioner för PC-datorer
  1. Öppna Anteckningar.
  2. Klicka på Arkiv och sedan på Spara som.
  3. Välj UTF-8 under Kodning.
Instruktioner för Apple-datorer
  1. Öppna TextEdit (Redigera text).
  2. Klicka på Format och välj Make Plain Text (Vanlig text).
  3. Klicka på File (Fil) och sedan på Save (Spara).
  4. Välj Unicode (UTF-8).