Tuetut tekstitystiedostot

Tekstitystiedosto sisältää videolla puhutun puheen tekstinä. Se sisältää myös aikakoodit, joiden mukaan tekstirivit näytetään. Joissain tekstitystiedostoissa voi olla myös kohdistus- ja tyylitietoja, joista on hyötyä erityisesti kuuroille ja huonokuuloisille katsojille. Alla on tietoa YouTuben tukemista tiedostomuodoista.

Käytätkö tekstityksiä ensimmäistä kertaa? Kokeile lisätä tekstityksiä suoraan videoosi tekstityseditorillamme.
Perustiedostomuodot

Jos et ole aiemmin luonut tekstitystiedostoja, kokeile jotain seuraavista perustiedostomuodoista.

Muodon nimi Tiedostotunniste Lisätietoja
SubRip .srt Vain näiden tiedostojen perusversioita tuetaan. Tyylitietoja (markup) ei tunnisteta. Tiedostossa on käytettävä UTF8-koodausta.
SubViewer .sbv tai .sub Vain näiden tiedostojen perusversioita tuetaan. Tyylitietoja (markup) ei tunnisteta. Tiedostossa on käytettävä UTF8-koodausta.
MPsub (MPlayer-tekstitys) .mpsub "FORMAT=" -parametria tuetaan.
LRC .lrc Tyylitietoja (markup) ei tunnisteta mutta Enhanced LRC ‑muotoa tuetaan.
Videotron Lambda .cap Tätä tiedostotyyppiä käytetään lähinnä japaninkielisissä tekstityksissä.

Jos et ole ennen luonut tekstitystiedostoja, SubRip (.srt) ja SubViewer (.sbv) ovat hyviä vaihtoehtoja. Niissä ajastus merkitään yksinkertaisesti ja tiedostoja voi muokata millä tahansa tekstinkäsittelyohjelmalla.

Suurin ero SubRip- ja SubViewer-tiedostojen välillä on ruututekstin alku- ja loppukohdan merkintämuoto. Tässä esimerkki kummastakin muodosta:

SubRip (.srt) ‑esimerkki
1
00:00:00,599 --> 00:00:04,160
>> ALICE: Hei, nimeni on Alice Miller, ja tässä on John Brown.

2
00:00:04,160 --> 00:00:06,770
>> JOHN: Yhdessä me omistamme Millerin leipomon.

3
00:00:06,770 --> 00:00:10,880
>> ALICE: Tänään opetamme teidät valmistamaan
kuuluisia suklaakeksejämme.

4
00:00:10,880 --> 00:00:16,700
[alkumusiikki]

5
00:00:16,700 --> 00:00:21,480
No niin, tässä ovat ainekset.
SubViewer (.sbv) ‑esimerkki
0:00:00.599,0:00:04.160
>> ALICE: Hei, nimeni on Alice Miller, ja tässä on John Brown.

0:00:04.160,0:00:06.770
>> JOHN: Yhdessä me omistamme Millerin leipomon.

0:00:06.770,0:00:10.880
>> ALICE: Tänään opetamme teidät valmistamaan
kuuluisia suklaakeksejämme.

0:00:10.880,0:00:16.700
[alkumusiikki]

0:00:16.700,0:00:21.480
No niin, tässä ovat ainekset.
Edistyneet tiedostomuodot

Käytä näitä tiedostomuotoja, jos haluat tehdä tarkempia muutoksia tekstitysten muotoiluun tai sijaintiin.

Muodon nimi Tiedostotunniste Lisätietoja
SAMI (Synchronized Accessible Media Interchange) .smi tai .sami Vain aikakoodeja, tekstiä ja yksinkertaista muotoilua (<b>, <i>, <u>, ja
color= ‑määrite <font>-tagissa) tuetaan. Kohdistusta ei tueta.
RealText .rt Vain aikakoodeja, tekstiä ja yksinkertaista muotoilua (<b>, <i>, <u>, ja
color= ‑määrite <font>-tagissa) tuetaan. Kohdistusta ei tueta.
WebVTT .vtt Käyttöönotto on alussa. Kohdistusta ei tueta, ja vain tyylitietoja <b>, <i> ja <u> tuetaan, sillä CSS-luokkanimille ei vielä ole standardia.
TTML (Timed-Text Markup Language) .ttml Muoto on otettu osittain käyttöön. CEA-608-ominaisuuksien SMPTE-TT-laajennuksia tuetaan. iTunes Timed Text (iTT) ‑tiedostomuotoa tuetaan. iTT on TTML:n version 1.0 osajoukko. Muotoilun ja sijainnin muuttamista
tuetaan.
DFXP (Distribution Format Exchange Profile) .ttml tai .dfxp Nämä tiedostotyypit tulkitaan TTML-tiedostoiksi.
Lähetystiedostomuodot (TV-ohjelmat ja elokuvat)

Näitä tiedostomuotoja käytetään yleensä lähetyssisällön (TV-ohjelmien ja elokuvien) tekstittämiseen, ja ne tukevat joko CEA-608- tai EBU-STL-standardeja. YouTube yrittää näyttää näiden tiedostojen tekstitykset samalla tavalla kuin TV:ssä (käyttäen samaa muotoilua, väriä ja sijaintia).

Muodon nimi Tiedostotunniste Lisätietoja
Scenarist Closed Caption .scc Nämä tiedostot sisältävät täsmälliset CEA-608-tiedot, joiden käyttöä suositellaan, kun tekstitykset perustuvat CEA-608-ominaisuuksiin.
EBU-STL (binääri) .stl Euroopan yleisradioliiton standardi.
Caption Center (binääri) .tds Tukee CEA-608-ominaisuuksia.
Captions Inc. (binääri) .cin Tukee CEA-608-ominaisuuksia.
Cheetah (ASCII-teksti) .asc Tukee CEA-608-ominaisuuksia.
Cheetah (binääri) .cap Tukee CEA-608-ominaisuuksia.
NCI (binääri) .cap Tukee CEA-608-ominaisuuksia.

Suosittelemme ensisijaisesti käyttämään Scenarist Closed Caption -tiedostoja (.scc-tiedostotunniste). Nämä tiedostot sisältävät täsmälliset CEA-608-tiedot, joiden käyttöä suositellaan, kun tekstitykset perustuvat CEA-608-ominaisuuksiin.