Een aangepaste kanaal-URL maken

Als je kanaal in aanmerking komt voor een aangepaste URL, kun je je fans een gemakkelijk te onthouden webadres voor je YouTube-kanaal geven. Deze ziet er zo uit: youtube.com/jeaangepastenaam of youtube.com/c/jeaangepastenaam.

Je kunt bijvoorbeeld een aangepaste URL kiezen op basis van je weergavenaam, je YouTube-gebruikersnaam, een vanity-URL's die je momenteel gebruikt of de naam van je gelinkte website (afhankelijk van de beschikbaarheid ervan).

Als je een aangepaste URL deelt, kun je het hoofdlettergebruik en de accenten naar wens wijzigen. youtube.com/c/jouwaangepastenaam en youtube.com/c/JouwAangepasteNaam leiden kijkers bijvoorbeeld naar hetzelfde kanaal.

Opmerking: Je kunt een aangepaste URL niet bewerken. Als je een nieuwe aangepaste URL wilt claimen, moet je je bestaande aangepaste URL verwijderen. Nadat een aangepaste URL is verwijderd, kan deze door een andere creator worden geclaimd. In het algemeen mag een YouTube-kanaal maar één aangepaste URL hebben. Aangepaste URL's kunnen niet worden overgedragen tussen verschillende kanalen.

In aanmerking komen voor aangepaste URL's

Als je een aangepaste URL wilt maken voor je kanaal, moet je account:

• minimaal 100 abonnees hebben,
  • minimaal 30 dagen bestaan,
  • een geüploade foto als kanaalpictogram hebben,
  • een geüploade bannerafbeelding hebben.

Een aangepaste URL voor je kanaal instellen

Als je in aanmerking komt voor een aangepaste URL, verschijnt er een melding in de geavanceerde accountinstellingen, ontvang je een melding per e-mail en wordt er mogelijk een melding weergegeven in het dashboard van Creator Studio.

Let op: Je kunt je aangepaste URL niet meer wijzigen nadat je deze hebt gemaakt.

1. Log in bij YouTube.
  2. Ga naar je geavanceerde accountinstellingen door rechtsboven te klikken op je profielfoto en dan Instellingen Settings en dan Geavanceerde instellingen.
  3. Selecteer onder Kanaalinstellingen de link naast Je komt in aanmerking voor een aangepaste URL. Je ziet deze link alleen als je kanaal in aanmerking komt.
  4. In het vak 'Een aangepaste URL krijgen' zie je de aangepaste URL('s) die voor jou zijn goedgekeurd. Je kunt het deel in het grijze vak niet wijzigen, maar misschien kun je een aantal letters of cijfers toevoegen om de URL uniek te maken.
  5. Lees zorgvuldig de gebruiksvoorwaarden voor aangepaste URL's en zorg ervoor dat je deze begrijpt. Vink het vakje aan om akkoord te gaan. Klik daarna op URL wijzigen.
  6. Zodra je aangepaste URL is goedgekeurd, kun je deze niet meer laten wijzigen. Als je tevreden bent met je aangepaste URL, klik je op Keuze bevestigen.

Zodra je een aangepaste URL hebt, kan je publiek naar je kanaal gaan via de aangepaste URL (youtube.com/jouwaangepastenaam leidt kijkers dan naar de homepage van je kanaal).

Een aangepaste URL verwijderen en een nieuwe claimen

Je kunt tot drie keer per jaar een aangepaste URL van je kanaal verwijderen.

1. Log in bij YouTube en ga naar de pagina 'Over mij'.
  2. Selecteer rechtsboven het account dat bij je YouTube-kanaal hoort. Mogelijk moet je op Al je merkaccounts klikken als je account niet in de lijst staat.
  3. Zoek je huidige aangepaste URL onder Sites en klik op het bewerkingspictogram .
  4. Klik naast de URL die je wilt verwijderen op X.
  5. Klik op OK.

Als je hiervoor in aanmerking komt, kun je meteen na de verwijdering een nieuwe aangepaste URL claimen door de stappen hierboven te volgen. Het kan een paar dagen duren voordat de vorige URL is gedeactiveerd.