De live chat van YouTube gebruiken

De live chat staat standaard aan, tenzij je livestream is ingesteld als gemaakt voor kinderen. Als je livestream is afgelopen, wordt deze gearchiveerd en kunnen kijkers de livestream samen met de live chat bekijken.

De live chat is alleen beschikbaar op weergavepagina's van YouTube en niet op ingesloten spelers.

Live vraag-en-antwoordsessie

Live vraag-en-antwoordsessie

Ook met live vraag-en-antwoordsessies kun je de realtime interactie met je kijkers uitbreiden. Je kunt deze functie gebruiken tijdens livestreams en premières. Als creator kun je de vraag-en-antwoordsessie voor live chats verder aanpassen door te leren hoe je je live chat beheert.

Opmerking: Live vraag-en-antwoordsessies en polls zijn niet beschikbaar op mobiele apparaten. Als je streamt via de YouTube voor mobiel-app, kun je je mobiele livestream beheren via de live regiekamer om toegang te krijgen tot live chat-functies.

Zo start je een live vraag-en-antwoordsessie:

1. Plan of start een livestream of première.
  2. Klik onder in het chatvenster op en selecteer Een Q&A starten.
  3. Voeg de prompt toe en klik op Vraag-en-antwoordsessie starten.
  4. Nadat je een vraag-en-antwoordsessie hebt gestart, verschijnt de vragenlijst in het chatvenster. Als je een vraag wilt beantwoorden, ga je naar de vragenlijst. Selecteer een vraag om te beantwoorden, klik op het menu '' en klik op Vraag selecteren. De vraag wordt bovenaan het chatvenster vastgezet en is zichtbaar voor je kijkers. Klik op Sluiten om een vraagbanner in het chatvenster te sluiten.

Opmerking: Klik op de pijl-omlaag bovenaan het chatmenu en selecteer Topchat of Alle chats om berichten in de live chat te bekijken.

1. Als je de live vraag-en-antwoordsessie wilt beëindigen, klik je in de promptbanner bovenaan de chat op Vraag-en-antwoordsessie beëindigen. Alle niet-beantwoorde vragen in de lijst worden verwijderd en live vraag-en-antwoordsessies zijn beschikbaar met de functie Chat opnieuw afspelen.

Opmerking: De gegevens van live vraag-en-antwoordsessies zijn niet beschikbaar in YouTube Analytics. Kijkers kunnen maar 1 vraag per minuut stellen.

Een vraag verwijderen:

Als je een vraag wilt verwijderen die je hebt gesteld maar die niet is vastgezet in chats, ga je naar Mijn activiteit.

• Als je vragen wilt verwijderen die zijn vastgezet in het chatvenster, klik je op het menu '' en daarna op Verwijderen.

Weergaven van live chat

Kijkers kunnen op elk moment tussen 2 weergaven van live chat kiezen.

• Topchat: In deze weergave worden berichten zoals mogelijke spam gefilterd, zodat je chat leesbaarder en nuttiger wordt.
  • Live chat: In deze weergave wordt niets gefilterd. Alle chatberichten worden getoond zodra ze binnenkomen.

Opmerking: Als een livestream in het videobewerkingsprogramma is bewerkt, kan de chat niet opnieuw worden afgespeeld. Dit geldt voor alle typen bewerkingen.

Wat in de topchat wordt getoond

De topchat toont wat kijkers waarschijnlijk interessant vinden en waar ze eerder op zullen reageren. Wat er in de topchat wordt getoond, is gebaseerd op verschillende signalen, waaronder chattekst, gebruikersnaam, kanaalnaam, avatar en video.

Topchat toont misschien geen content waar kijkers volgens YouTube geen waarde aan hechten of niet op zullen reageren. Dit kunnen reacties zijn die worden herkend als mogelijk ongepast, spam of nabootsing van identiteit. De detectie is gebaseerd op verschillende signalen, zoals de chattekst, de kanaalnaam of gebruikersnaam van de reageerder, de avatar en de instellingen voor kanaalbeheer.

Badges in de live chat

Badges in de live chat geven aan wie de streamer en wie de moderator is. Als je kanaal in aanmerking komt voor lidmaatschappen, kun je aangepaste lidmaatschapsbadges maken die ook in de live chat worden weergegeven.

Emoji's

Emoji's zijn kleine afbeeldingen die een emotie, een idee of iets anders kunnen uitdrukken. Iedereen kan een groot aantal emoji's gebruiken. Creators kunnen zelf aangepaste emoji's maken als speciaal voordeel bij een kanaallidmaatschap.

Emoji's toevoegen aan je reactie of bericht

Op mobiele apparaten: Terwijl je een chatbericht schrijft, tik je op om een YouTube-emoji toe te voegen of tik je op het emoji-icoon op het toetsenbord van je apparaat om emoji's van je besturingssysteem toe te voegen.

Op een computer: Tik op Emoji toevoegen als je een chatbericht schrijft.

Opmerking: Op een computer kun je een emoji ingedrukt houden om deze aan te passen. Je instellingen worden opgeslagen. Als je je standaardkeuze wilt wijzigen, selecteer je een andere emoji-variant. Je kunt deze instelling ook wissen door browsercookies en andere sitegegevens te wissen of uit te loggen bij YouTube.

Een YouTube-emoji toevoegen aan je reactie of bericht

YouTube-emoji's zijn statische afbeeldingen die alleen beschikbaar zijn op YouTube en die alleen kunnen worden gebruikt in live chats en reacties. Met deze emoji's, van verschillende ontwerpers, kun je je gevoelens en ideeën uiten. Je vindt ze in de emoji-kiezer boven de standaard emoji-set.

Op mobiel: Als je een chatbericht schrijft, tik je op om een YouTube-emoji toe te voegen.

Op een computer: Als je een chatbericht of reactie schrijft, tik je op om een YouTube-emoji toe te voegen.

Reacties

Via reacties op de livestream kunnen kijkers meteen reageren op wat er gebeurt tijdens een livestream. Kijkers kunnen reacties achterlaten als de live chat is geopend. Zowel jij als kijkers kunnen geanonimiseerde reacties zien. Je kunt dan niet zien welke gebruikers een bepaalde reactie hebben achtergelaten.

Typen reacties

• Kijkers kunnen de reacties Hartje, Smiley, Party-popper, Rood gezicht en '100' achterlaten.

Reacties aan- of uitzetten

Als creator kun je reacties voor een livestream aan- of uitzetten in de live regiekamer. Je kunt deze instelling op elk moment tijdens de stream wijzigen.

1. Ga op een computer naar YouTube Studio.
  2. Klik rechtsboven op MAKEN  en dan Live gaan  om de live regiekamer te openen.
  3. Klik op het tabblad Streamen.
  4. Klik op Bewerken en dan op Aanpassen.
  5. Selecteer Reacties.

Een bericht sturen

Posten in de live chat:

1. Klik op 'Zeg iets' en voer tekst in.
  2. Klik op Sturen .

Reageren op iemand in de chatfeed

Je kunt reageren op iemand in de chatfeed door de gebruikersnaam van die persoon te vermelden.

1. Typ @.
  2. Vul de gebruikersnaam in.
  3. Selecteer de gebruikersnaam.

Jouw gebruikersnaam en die van de vermelde chatgebruiker staan gemarkeerd in de live chat. Zo kan deze persoon je reactie makkelijker herkennen in de chatfeed.

Beperkingen voor berichten

Kijkers zijn beperkt tot maximaal 200 tekens per bericht en maximaal 11 inzendingen per 30 seconden. Eigenaren van evenementen hebben geen frequentiedrempel. Kijkers kunnen geen speciale tekens, URL's of HTML-tags posten.

Exclusieve chat voor abonnees en leden

Een kanaaleigenaar kan de live chat exclusief beschikbaar maken voor abonnees of leden.

Als de chat alleen voor abonnees is, kan de kanaaleigenaar aangeven hoelang kijkers geabonneerd moeten zijn. Tik in het berichtvak van de live chat op Informatie  om te zien hoelang je geabonneerd moet zijn en hoelang je al geabonneerd bent.

Een bericht vastzetten

In een live chat kun je zowel je eigen bericht als dat van een kijker vastzetten.

Alleen jij kunt berichten vastzetten. Je moderators en kijkers kunnen dit niet. Vastgezette berichten worden onder Super Chats getoond.

1. Ga naar het chatvenster tijdens een livestream of première.
  2. Zoek een bericht in de live chat (het mag ook een bericht van jezelf zijn) en tik of klik op Meer ''.
  3. Tik of klik op Vastzetten  om het bericht vast te zetten.

Opmerking: Je kunt maar één bericht tegelijk vastzetten. Als je een ander bericht wilt vastzetten, selecteer je de optie gewoon opnieuw voor een ander bericht. Als je een bericht wilt losmaken, tik of klik je bij een vastgezet bericht op Meer en dan op Losmaken.

Een live poll maken

Kanaaleigenaren kunnen live polls maken en beheren voor hun streams en premières. Als iemand heeft gestemd, kan die het gegeven antwoord niet meer veranderen.

1. Plan of start een livestream of première.
  2. Klik onderin het chatvenster op Een poll maken .
  3. Maak je poll en selecteer Vraag het je community.

Als je een poll wilt beëindigen en de resultaten in de chat wilt zien, tik je in de banner bovenaan de chat op Poll beëindigen.

Beperkingen

Live polls:

• kun je alleen maken via YouTube op je computer,
  • hebben 2 tot 4 opties,
  • kun je alleen live bekijken en verschijnen niet als de live chat opnieuw wordt afgespeeld,
  • blijven maximaal 24 uur actief.

Live chat insluiten

Tijdens een livestream kun je de live chat op je eigen site insluiten via een iframe.

Opmerking: Je kunt een live chat niet insluiten via mobiel internet.

1. Noteer de video-ID van de livestream. Je vindt de video-ID in de URL van de weergavepagina (youtube.com/watch?v=12345). In dit geval is '12345' de video-ID.
  2. Noteer de domein-URL van de site waarop je de chat wilt insluiten. Als je de chat wilt insluiten op www.example.com/youtube_chat, is www.example.com het domein waarop je wilt insluiten.
  3. Zo maak je de ingesloten URL: https://www.youtube.com/live_chat?v=12345&embed_domain=www.example.com.
    • Deze URL is voor je iframe. Opmerking: Het embed_domain en de URL van de pagina waarop je de chat insluit, moeten overeenkomen. Als deze elementen niet overeenkomen, wordt de ingesloten chat niet geopend.