Läsa licenser och förstå rättigheter

Royaltyfria programvaror och innehållsägare samt tv-spelsutgivare har oftast licensavtal. Där kan du läsa om vilken kommersiell nyttjanderätt du har till deras innehåll eller till innehåll som du skapar med hjälp av deras programvara.

YouTube har tyvärr inte möjlighet att erbjuda juridisk rådgivning eller rådgöra med dig på något sätt. Vi vill dock ge dig några tips som kan hjälpa dig att hitta och tolka användarvillkoren från upphovsrättsinnehavare.

• Licensavtal kan finnas på utgivarens/innehållsägarens webbplats.
  • Licenserna kan finnas på ett antal ställen, så testa att söka efter användarvillkor, rättigheter, villkor, delning och vanliga frågor.
  • Licensavtalet kan beskriva licensinnehavarens eller slutanvändarens rättigheter och du är skyldig att läsa igenom licensen.
  • En del utgivare har flera licenser som ger olika typer av rättigheter till innehållet. Se till att du köper den licens som bäst motsvarar dina behov.
  • Förutom licensvillkoren är det en bra idé att läsa igenom artisters individuella villkor innan du använder deras innehåll kommersiellt.

Kontakta ägaren till licensen och förklara att du har kommersiell nyttjanderätt till deras innehåll.

Uppgifterna ovan anges endast i informationssyfte. De utgör inte juridisk rådgivning. Kontakta en advokat eller ett juridiskt ombud om du behöver juridisk rådgivning.