Tips på hur du skapar effektiva videoannonser

Du kan välja bland flera olika videoannonsformat i Google Ads. Alla format ger dig olika möjligheter att förmedla ditt annonsbudskap. Därför är det viktigt att du skaffar dig kunskap om målgruppen och tar reda på det bästa sättet att nå dem. Här ger vi dig några tips om de grundläggande delarna i alla videoannonser: innehåll och text.

Det är alltid bra att ha ett engagerande innehåll. Om du kan leda trafik till andra närbesläktade videor som du äger eller till innehåll på din webbplats som är relevant för videoannonsen kommer tittarna att vilja besöka dig igen.

Eftersom det finns en rad olika format har vi ordnat tipsen om hur du skapar framgångsrika och relevanta annonser i följande grupper:

• TrueView InStream-videoannonser
  • TrueView Video Discovery-annonser

TrueView InStream-videoannonser

Finjustera din kampanj med InStream-videoannonser

Med InStream-videoannonser kan du infoga annonsen före eller mitt i annat videoinnehåll. Metoden passar bra när du vill utveckla ditt varumärke, men ger ofta lägre konverteringsfrekvens än andra onlineformat. Här följer förslag på hur du kan få ut så mycket som möjligt av din kampanj:

• Led trafik från dina annonser till varumärkets YouTube-kanal eller webbplats med ytterligare videoinnehåll. Genom att ge kunderna en fortsatt videoupplevelse är det mer troligt att de engagerar sig.
  • Se till att målsidan är relevant för innehållet i annonsen. När det gäller målsidor på YouTube kan du leda kunderna till en sida eller varumärkeskanal som har taggats med en Google Ads-remarketingkod. På så sätt ökar du exponeringen av varumärket och ditt budskap visas oftare för besökarna.
  • Lägg till en tydlig uppmaning i annonsen och välj färger och teckensnitt som matchar varumärket.
  • Undvik att använda sökordsinriktning i kampanjen eftersom det kan medföra att dina annonser visas betydligt mer sällan.
Var kreativ när det gäller innehållet i dina InStream-videoannonser

Tänk på att göra videoannonsen engagerande. Besökarna kan sluta titta när som helst och hoppa över videon efter fem sekunder. De här tipsen kan hjälpa dig att behålla tittarnas uppmärksamhet under videon:

• Gör videon kort och kärnfull. Förmedla det viktigaste budskapet tidigt i videon ifall att besökarna inte tittar ända till slutet. Uppspelningsfrekvensen sjunker avsevärt efter 45 sekunder.
  • Var tydlig med vad ditt företag erbjuder eftersom videon kan vara ditt enda sätt att kommunicera med besökarna.
  • Ange tydligt vad kunderna förväntas göra när de har tittat klart på videon. Du kanske vill att de ska köpa en produkt eller besöka din webbplats eller butik.

TrueView Video Discovery-annonser

YouTube är bra när du vill nå nya kunder genom videoinnehåll på webben. Det är dessutom ett socialt nätverk som bygger på meningsfullt innehåll och äkta engagemang med verkliga personer och verkliga berättelser. För att få ut så mycket som möjligt av YouTube bör du skapa videoinnehåll som knyter en starkare relation till YouTube-användarna än den traditionella relationen mellan annonsör och kund. Videoinnehåll som bara består av ett reklambudskap kan faktiskt göra tittarna mindre engagerade i ditt varumärke.

Nedan följer några riktlinjer för hur du kan utforma effektiv marknadsföring på YouTube som ger YouTube-besökarna en positiv upplevelse. Relevanta sökord och relevant annonstext kan bidra till att din video visas för intresserade användare till en rimlig kostnad. Testa gärna olika sökord och annonstexter för att ta reda på vad som fungerar bäst.

Vad du ska framhäva

Tänk på att läsa igenom annonseringspolicyerna för YouTube innan du skapar ditt marknadsföringsmaterial. TrueView-annonser måste ha barnvänligt annonsinnehåll. Skapa engagerande innehåll med en riktig historia. En video som bara är kommersiell fångar troligen inte tittarnas intresse och gör dem inte motiverade att komma tillbaka.

Annonstext
  • Undvik att använda generella teman i annonstexten. Fokusera hellre på varför tittarna ska klicka på videon och titta på innehållet. Ett exempel: Hur skiljer sig språket i en filmtrailer från språket i en reklamfilm på tv? I en trailer finns repliker och blänkare som gör tittarna nyfikna på att se mer. Uppmuntra hellre besökarna att ta reda på mer genom att titta på din video än att överösa dem med säljprat om en produkt eller tjänst.
  • Om du vill att besökarna ska vidta en åtgärd bör den vara av ett sådant slag som fungerar på YouTube, som att prenumerera, titta, spela in ett videosvar eller kommentera.
  • Gör marknadsundersökningar för att se vad användarna tycker om liknande innehåll. Titta på användarnas kommentarer till andra videor och kanalsidor som liknar dina egna.
  • Använd YouTube Analytics för att se vilka delar av videor som engagerar tittarna mest. På så vis kan du få fler idéer.
Videostillbilder

När du skapar en TrueView Video Discovery-annons kan du välja mellan ett antal stillbilder – eller miniatyrbilder – från videon. Stillbilden är det första YouTube-användarna ser innan de klickar på videon. Välj den stillbild som bäst framhäver innehållet i videon. Du kan även försöka matcha bilden med annonstexten eller sökorden.

Om videon till exempel handlar om surfing bör du välja en stillbild som visar just det. När du skriver annonstexten och väljer sökord bör du ta med ordet ”surfing”. På så vis får du en genomtänkt marknadsföring som känns logisk för alla som söker efter videor om surfing, hittar din väl anpassade annons och klickar på den för att titta på din surfingvideo.