YouTuben käyttäminen ruudunlukijalla

Tämän sivun ohjeilla YouTuben käyttö tietokoneen näytönlukuohjelman kanssa sujuu jouhevasti. Huom. Pikanäppäimet ovat automaattisesti käytössä YouTubessa.

YouTuben hakutoiminto ja hakutulokset

Videoiden hakeminen YouTubesta

1. Mene osoitteeseen www.youtube.com.
  2. Aktivoi sivun ylälaidan hakukenttä painamalla kauttaviivanäppäintä /.
  3. Kirjoita hakutermi ja paina Enter-näppäintä.

Hakutulokset

Hakutulossivulla on "Tarkoititko"-osio, jossa ehdotetaan hakuasi lähellä olevia termejä, jos olet kirjoittanut hakusanan väärin. Kaikki hakutulokset sisältävät seuraavat tiedot:

• videon nimi – nimen aktivoiminen käynnistää videon toiston
  • videon julkaisseen kanavan nimi
  • aika videon julkaisusta ja videon näyttökerrat
  • ote videon kuvauksesta.

YouTuben videosoitin

Kun klikkaat videota, YouTuben videosoitin avautuu. Alla on kuvattu soittimen osat.

Osion otsikot

H1 – videon nimi

Soittimen valinnat

• Liukusäädin: Liukusäätimellä voi kelata videota eteen- tai taaksepäin. Liukusäädin otetaan käyttöön poistamalla ensin virtuaalinen osoitin käytöstä ja valitsemalla sitten liukusäädin. Videota voi kelata ylä-, ala-, vasen- ja oikea-nuolilla.
  • Toista/keskeytä: Painikkeen teksti muuttuu videon tilan mukaan. Kun video on loppunut, sen voi katsoa uudelleen painamalla toistopainiketta tai K-näppäintä.
  • Seuraava: Tällä painikkeella voi siirtyä seuraavaan videoon. Jos mediapainikkeita ei ole, seuraavaan videoon voi siirtyä myös painamalla vaihto + N.
  • Mykistä / poista mykistys: Painikkeen tila vaihtuu riippuen videon mykistystilasta.
  • Äänenvoimakkuuden säädin: Äänenvoimakkuutta voi lisätä tai vähentää ylä-, ala-, vasen- ja oikea-nuolilla.
  • Kulunut aika / videon kokonaiskesto: Tämä osio näyttää kuluneen ajan ja videon kokonaiskeston. Voit katsoa, kuinka paljon videosta on toistettu ja kuinka paljon videota on jäljellä.
  • Tekstitykset: Jos videossa on tekstityksiä, ne voi ottaa käyttöön C-pikanäppäimellä.   Tekstitykset näkyvät videon alareunassa. Ne voi poistaa painamalla uudelleen C-pikanäppäintä.

Asetukset

Asetuspainike avaa asetusvalikon, jossa voit tehdä seuraavia valintoja:

• Automaattinen toisto: Ota käyttöön tai poista käytöstä.
  • Merkinnät: Ota käyttöön tai poista käytöstä.
  • Nopeus: Valitse videon nopeudeksi normaali, nopeutettu tai hidastettu.
  • Tekstitys: Ota käyttöön tai poista käytöstä. Voit myös valita tekstityksen kielen tai automaattisen käännöksen.
  • Laatu: Valitse tarkkuus, jolla video näytetään. Saatavilla olevat tarkkuusasetukset riippuvat verkkoyhteytesi nopeudesta ja siitä, miten video on ladattu YouTubeen. Suosittelemme valitsemaan automaattisen asetuksen, jolloin videon laatu valitaan verkkoyhteytesi nopeuden perusteella.

Teatteritila

Aktivoi teatterikuvake laajentaaksesi videosoittimen. Voit palata tavalliseen soittimeen aktivoimalla kuvakkeen uudelleen.

Koko näyttö

Koko näytön kuvakkeen aktivoiminen suurentaa soittimen koko ruudun kokoiseksi ja poistaa soittimen ulkopuolisen sisällön näkyvistä. Koko näytön tilan voi sulkea Esc-näppäimellä.

Kuvakkeesta on hyötyä myös ruudunlukijaa käytettäessä, jos halutaan poistaa HTML-sivulta kaikki soittimen ympärillä oleva ylimääräinen sisältö.