Rekommenderade kodningsinställningar för uppladdning

De här funktionerna är endast tillgängliga för partner som använder Innehållshanteraren i YouTube Studio.

Nedan finns rekommenderade kodningsinställningar för uppladdning av videor på YouTube.

Behållare: MP4
  • Inga redigeringslistor (annars kan videon bearbetas fel)
  • moov atom längst fram i filen (snabbstart)
Ljudkodek: AAC-LC
  • Kanaler: stereo eller stereo + 5.1
  • Samplingsfrekvens 96 kHz eller 48 kHz
Videokodek: H.264
  • Progressiv skanning (ingen flätning)
  • Hög profil
  • 2 B-bildrutor i följd
  • Stängd GOP. GOP på halva bildfrekvensen.
  • CABAC
  • Variabel bithastighet. Ingen begränsning av bithastigheten krävs, men vi har rekommenderade bithastigheter nedan som referens.
  • Delsampling av kroma: 4:2:0
Bildfrekvens

Innehåll bör kodas och laddas upp med samma bildfrekvens som vid inspelning.

Vanliga bildfrekvenser är: 24, 25, 30, 48, 50 och 60 bildrutor per sekund (även andra bildfrekvenser kan användas).

Ta bort eventuell flätning innan du laddar upp innehåll. Till exempel bör flätning tas bort för 1080i60-innehåll så att det blir 1080p30.Det vill säga att det går från 60 flätade fält per sekund till 30 progressiva bildrutor per sekund.

Bithastighet

Vi rekommenderar bithastigheterna nedan för uppladdningar. Bithastighet för ljuduppspelning har inget med videoupplösning att göra.

Rekommenderad videobithastighet för SDR-uppladdningar

Om du vill se nya uppladdade 4K-videor i 4K ska du använda en webbläsare eller enhet som har stöd för VP9.

Typ Videobithastighet, standardbildfrekvens
(24, 25, 30)
Videobithastighet, hög bildfrekvens
(48, 50, 60)
8K 80–160 Mbit/s 120–240 Mbit/s
2 160 p (4K) 35–45 Mbit/s 53–68 Mbit/s
1 440 p (2K) 16 Mbit/s 24 Mbit/s
1 080 p 8 Mbit/s 12 Mbit/s
720 p 5 Mbit/s 7,5 Mbit/s
480 p 2,5 Mbit/s 4 Mbit/s
360 p 1 Mbit/s 1,5 Mbit/s

Rekommenderad videobithastighet för HDR-uppladdningar

Typ Videobithastighet, standardbildfrekvens
(24, 25, 30)
Videobithastighet, hög bildfrekvens
(48, 50, 60)
8K 100–200 Mbit/s 150–300 Mbit/s
2 160 p (4K) 44–56 Mbit/s 66–85 Mbit/s
1 440 p (2K) 20 Mbit/s 30 Mbit/s
1 080 p 10 Mbit/s 15 Mbit/s
720 p 6,5 Mbit/s 9,5 Mbit/s
480 p

Stöds inte

Stöds inte
360 p Stöds inte Stöds inte

Rekommenderad bithastighet för ljud för uppladdningar

Typ Bithastighet för ljud
Mono 128 kbit/s
Stereo 384 kbit/s
5,1 512 kbit/s
Videoupplösning och bildformat

Standardbildformatet för YouTube på en dator är 16:9. När du laddar upp andra bildformat, till exempel vertikalt eller kvadratiskt, anpassas spelaren automatiskt till storleken på videon. Den här inställningen gör att du får den bästa upplevelsen baserat på bildformatet och enheten.

Läs mer om hur du använder videoupplösning och bildformat på rätt sätt.

Färgrymd

Rekommenderad färgrymd för SDR-uppladdningar

YouTube rekommenderar BT.709 som standardfärgrymd för SDR-uppladdningar:
Färgrymd Färgernas känslighetsegenskaper (TRC) Primära färger Färgernas matriskoefficienter
BT.709 BT.709 (H.273-värde: 1) BT.709 (H.273 värde 1) BT.709 (H.273 värde 1)

YouTube standardiserar färgmatriser och primärfärger med liknande funktioner innan en video bearbetas. Till exempel är BT.601 och BT.709 TRC identiska, och YouTube slår samman dem till BT.709. BT.601 NTSC och PAL har liknande färgmatriser som uppfyller samma funktion, och dessa slår YouTube samman till BT.601 NTSC. Dessutom kan YouTube vidta följande åtgärder för att tolka värdena i en färgrymd:

När Åtgärd av YouTube
Uppladdningens färgrymd har ospecificerad TRC. Använder BT.709 TRC.
Uppladdningens färgrymd har okänd eller ospecificerad färgmatris och primärfärger. Använder färgmatrisen och primärfärgerna för BT.709.
Uppladdningens färgrymd blandar primärfärgerna i BT.601 och BT.709 och matrisen med specificerade värden. Använder färgmatrisen för att åsidosätta och göra primärfärgerna förenliga.
Uppladdningens färgrymd blandar primärfärgerna i BT.601 och BT.709 och matrisen. Antingen är primärfärgerna eller matrisen ospecificerad. Använder primärfärgernas eller matrisens specificerade värde för att ställa in och åsidosätta det ospecificerade värdet.

Efter att uppladdningens färgrymd har standardiserats kontrollerar YouTube att den matchar BT.709 eller BT.601 och tillämpar färgrymden. Annars konverterar YouTube färgrymden till BT.709 genom att mappa pixelvärden.

Obs! YouTube konverterar primärfärgerna som kräver högt färgdjup utan en HDR-överföringsfunktion som stöds, som BT.2020, för att undvika färgränder till BT.709 (8-bitar). YouTube konverterar färgåtergivningen från fullständig till begränsad.
Varning! YouTube rekommenderar inte färgmatrisen RGB för uppladdningar. I sådana fall ställer YouTube in färgmatrisen till ospecificerad före standardisering. Därefter hämtas färgmatrisen med hjälp av primärfärgerna under standardisering. Observera att sRGB TRC konverteras till BT.709 TRC. YouTube taggar om primärfärgerna/matrisen/TRC till BT.709 om dessa inte stöds av konverteringsfiltret för färgrymder från FFmpeg.

Rekommenderad färgrymd för HDR-uppladdningar

Mer information finns i artikeln Ladda upp HDR-videor.

Lär dig att använda rumsligt ljud, 360-video och VR-video så att tittarna kan uppleva att ljudet i dina videor kommer från alla riktningar, precis som i verkliga livet.