Anbefalte enkoderinnstillinger for opplastinger på YouTube

Disse funksjonene er bare tilgjengelige for partnere som bruker YouTube Studio-innholdsbehandlingen.

Nedenfor finner du anbefalte enkoderinnstillinger for videoer du laster opp på YouTube.

Beholder: MP4
  • ingen redigeringslister (ellers blir videoen kanskje ikke behandlet på riktig måte)
  • moov-atom først i filen (rask start)
Lydkodek: AAC-LC
  • kanaler: stereo eller stereo + 5.1
  • samplingsfrekvens: 96 kHz eller 48 kHz
Videokodek: H.264
  • progressiv skanning (ingen sammenfletting)
  • høy profil
  • 2 sammenhengende B-bilderuter
  • lukket GOP; GOP med halv bildefrekvens
  • CABAC
  • variabel bithastighet – ingen bestemt bithastighet kreves, men vi har angitt anbefalte bithastigheter nedenfor som veiledning
  • undersampling av fargetone: 4:2:0
Bildefrekvens

Innholdet bør kodes og lastes opp med samme bildefrekvens som det ble spilt inn med.

Vanlige bildefrekvenser er 24, 25, 30, 48, 50 og 60 bilder per sekund (men andre bildefrekvenser kan også brukes).

Hvis innholdet er sammenflettet, bør sammenflettingen fjernes før opplasting. 1080i60-innhold bør for eksempel konverteres til 1080p30. 60 sammenflettede felt per sekund bør konverteres til 30 progressive bilder per sekund.

Bithastighet

Bithastighetene nedenfor er anbefalinger for opplastinger. Bithastigheten for lydavspilling er ikke knyttet til videooppløsningen.

Anbefalte videobithastigheter for SDR-opplastinger

Bruk en nettleser eller enhet som støtter VP9, for å se nye 4K-opplastinger i 4K.

Type Videobithastighet, standard bildefrekvens
(24, 25, 30)
Videobithastighet, høy bildefrekvens
(48, 50, 60)
8K 80–160 Mbps 120–240 Mbps
2160p (4K) 35–45 Mbps 53–68 Mbps
1440p (2K) 16 Mbps 24 Mbps
1080p 8 Mbps 12 Mbps
720p 5 Mbps 7,5 Mbps
480p 2,5 Mbps 4 Mbps
360p 1 Mbps 1,5 Mbps

Anbefalte videobithastigheter for HDR-opplastinger

Type Videobithastighet, standard bildefrekvens
(24, 25, 30)
Videobithastighet, høy bildefrekvens
(48, 50, 60)
8K 100–200 Mbps 150–300 Mbps
2160p (4K) 44–56 Mbps 66–85 Mbps
1440p (2K) 20 Mbps 30 Mbps
1080p 10 Mbps 15 Mbps
720p 6,5 Mbps 9,5 Mbps
480p

Støttes ikke

Støttes ikke
360p Støttes ikke Støttes ikke

Anbefalte lydbithastigheter for opplastinger

Type Lydbithastighet
Mono 128 kbps
Stereo 384 kbps
5.1 512 kbps
Videooppløsning og høyde/bredde-forhold

Standard høyde/bredde-forhold på YouTube på datamaskiner er 16 : 9. Når du laster opp videoer med andre høyde/bredde-forhold, for eksempel vertikale eller kvadratiske, tilpasser videospilleren seg automatisk videoformatet. Denne innstillingen sørger for en best mulig seeropplevelse basert på høyde/bredde-forholdet og enheten.

Finn ut hvordan du bruker videooppløsning og høyde/bredde-forhold riktig.

Fargerom

Anbefalt fargerom for SDR-opplastinger

YouTube anbefaler BT.709 som standard fargerom for SDR-opplastinger:
Fargerom Egenskaper for fargeoverføring (TRC) Primærfarger Fargematriseforhold
BT.709 BT.709 (H.273-verdi: 1) BT.709 (H.273-verdi 1) BT.709 (H.273-verdi 1)

YouTube standardiserer funksjonelt lignende fargematriser og primærfarger før videoen behandles. For eksempel er BT.601 og BT.709 TRC identiske, så YouTube gjør dem ensartet – som BT.709. I tillegg har BT.601 NTSC og PAL funksjonelt lignende fargematriser, så YouTube gjør dem ensartet – som BT.601 NTSC. I tillegg kan det hende at YouTube gjør følgende for å tolke verdiene i fargerommene:

Når Dette gjør YouTube
Fargerommet for opplastingen har uspesifisert TRC. Antar at fargerommet er BT.709 TRC.
Fargematrisen og primærfargene i fargerommet for opplastingen er ukjente eller uspesifiserte. Antar at fargematrisen og primærfargene er BT.709.
Fargerommet for opplastingen blander BT.601- og BT.709-primærfargene og -fargematrisen med spesifiserte verdier. Bruker fargematrisen til å overstyre primærfargene og gjøre dem konsistente.
Fargerommet for opplastingen blander BT.601- og BT.709-primærfargene og -fargematrisen, og enten matrisen eller primærfargene er uspesifisert. Bruker den spesifiserte verdien for primærfargene/fargematrisen til å konfigurere og overstyre verdien som er uspesifisert.

Når standardiseringen av fargerommet for opplasting er fullført, sjekker YouTube om fargerommet samsvarer med BT.709 eller BT.601. Hvis ikke konverterer YouTube fargerommene som ikke støttes, til BT.709 ved at de får tilordnet pikselverdier.

Merk: YouTube konverterer primærfargene som krever høy bitdybde, uten en støttet HDR-overføringsfunksjon, for å unngå striper – for eksempel fra BT.2020 til BT.709 (8-bits). YouTube konverterer fullt fargespekter til begrenset fargespekter.
Advarsel: YouTube anbefaler ikke å bruke RGB-fargematrisen på opplastinger. I tilfeller der den brukes, angir YouTube fargematrisen som uspesifisert før standardiseringsprosessen. Deretter utledes fargematrisen ved bruk av primærfargene under standardiseringsprosessen. Merk at sRGB TRC konverteres til BT.709 TRC. YouTube merker primærfargene/fargematrisen/TRC-en på nytt som BT.709 hvis de ikke støttes av konverteringsfilteret for fargerom, FFmpeg.

Anbefalt fargerom for HDR-opplastinger

Se artikkelen Last opp HDR-videoer.

Finn ut hvordan du bruker romlig lyd, 360-video og VR-video, slik at seerne kan se videoen din med lyd fra alle retninger, akkurat som i virkeligheten.