YouTuben suosittelemat koodausasetukset

Ominaisuudet ovat saatavilla vain kumppaneille, jotka käyttävät YouTube Studio Content Manageria.

Alla ovat YouTube-videoiden suositellut latauksen koodausasetukset.

Säilö: MP4
  • Ei muokkausluetteloita (muuten videota ei ehkä käsitellä oikein)
  • moov-osa tiedoston alkuun (Fast Start)
Äänikoodekki: AAC-LC
  • Kanavat: Stereo tai Stereo + 5.1
  • Näytteenottotaajuus 96 khz tai 48 khz
Videokoodekki: H.264
  • Progressiivinen skannaus (ei lomitusta)
  • High Profile
  • 2 peräkkäistä B-kuvaa
  • Suljettu GOP. Puolen kuvanopeuden GOP.
  • CABAC
  • Vaihteleva bittinopeus. Bittinopeuden rajoittamista ei vaadita, mutta suosittelemme alla olevia bittinopeuksia viitteeksi.
  • Kromaattinen alinäytteistys: 4:2:0
Kuvataajuus

Sisältö tulisi koodata ja ladata samalla kuvanopeudella, jolla se on tallennettu.

Yleisiä kuvanopeuksia ovat esimerkiksi 24, 25, 30, 48, 50 ja 60 ruutua sekunnissa (muut kuvanopeudet ovat myös hyväksyttäviä).

Lomitetun sisällön lomitus on poistettava ennen latausta. Esimerkiksi 1080i60-sisällön lomitus on poistettava ja kuva muunnettava 1080p30-kuva-asetukseen. Tällöin sisällössä käytetään 60 lomitetun kentän sijaan 30 progressiivista ruutua sekunnissa.

Bittinopeus

Latauksiin suositellaan alla lueteltuja bittinopeuksia. Äänentoiston siirtonopeus ei ole sidoksissa videon resoluutioon.

SDR-latausten suositellut videon bittinopeudet

4K-videoiden katseluun 4K-tarkkuudessa tarvitaan VP9:ää tukeva selain tai laite.

Tyyppi Videon siirtonopeus, vakiokuvataajuus
(24, 25, 30)
Videon siirtonopeus, suuri kuvataajuus
(48, 50, 60)
8K 80–160 Mb/s 120–240 Mb/s
2160p (4K) 35–45 Mb/s 53–68 Mb/s
1440p (2K) 16 Mb/s 24 Mb/s
1080p 8 Mb/s 12 Mb/s
720p 5 Mb/s 7,5 Mb/s
480p 2,5 Mb/s 4 Mb/s
360p 1 Mb/s 1,5 Mb/s

HDR-latausten suositellut videon bittinopeudet

Tyyppi Videon siirtonopeus, vakiokuvataajuus
(24, 25, 30)
Videon siirtonopeus, suuri kuvataajuus
(48, 50, 60)
8K 100–200 Mb/s 150–300 Mb/s
2160p (4K) 44–56 Mb/s 66–85 Mb/s
1440p (2K) 20 Mb/s 30 Mb/s
1080p 10 Mb/s 15 Mb/s
720p 6,5 Mb/s 9,5 Mb/s
480p

Ei tuettu

Ei tuettu
360p Ei tuettu Ei tuettu

Latausten suositellut äänen bittinopeudet

Tyyppi Äänen bittinopeus
Mono 128 kb/s
Stereo 384 kb/s
5.1 512 kb/s
Videon resoluutio ja kuvasuhde

Tietokoneella YouTuben vakiokuvasuhde on 16:9. Kun ladataan muita kuvasuhteita (esim. pystysuuntainen tai neliö) käyttäviä videoita, soitin mukautuu automaattisesti videon kokoon. Tämä asetus tarjoaa parhaan katselukokemuksen kuvasuhteen ja laitteen mukaan.

Lue lisää soveltuvista resoluutioista ja kuvasuhteista.

Väriavaruus

SDR-latausten suositeltu väriavaruus

YouTube suosittelee SDR-latauksille vakioväriavaruutta BT.709:
Väriavaruus Värin siirto-ominaisuudet (TRC) Värimalli Värimatriisielementti
BT.709 BT.709 (H.273-arvo 1) BT.709 (H.273-arvo 1) BT.709 (H.273-arvo 1)

YouTube yhtenäistää samankaltaisesti toimivat värimatriisit ja väriavaruudet ennen videon käsittelyä. Esimerkiksi BT.601 ja BT.709 TRC ovat identtisiä, joten YouTube yhtenäistää ne BT.709:ksi. BT.601 NTSC:n ja PAL:n värimatriisit ovat hyvin samankaltaisia, joten YouTube yhtenäistää ne BT.601 NTSC:ksi. Lisäksi YouTube voi tulkita väriavaruusarvoja seuraavasti:

Tilanne YouTuben toiminta
Latauksen väriavaruudessa on määrittämätön TRC. Käyttää BT.709 TRC:tä.
Latauksen väriavaruudessa on tuntematon tai määrittämätön värimatriisi ja ‑malli. Käyttää BT.709-värimatriisia ja ‑mallia.
Latauksen väriavaruudessa on sekaisin BT.601- ja BT.709-värimallia ja ‑matriisia erikseen määritetyillä arvoilla. Käyttää värimatriisia värimallin ohitukseen ja yhtenäistämiseen.
Latauksen väriavaruudessa on sekaisin BT.601- ja BT.709-värimallia ja ‑matriisia, ja joko malli tai matriisi on määrittämätön. Käyttää värimallin/-matriisin määritettyä arvoa määrittämättömän asettamiseen ja ohittamiseen.

Kun latauksen väriavaruus on standardisoitu, YouTube tarkistaa, vastaako se BT.709:ää tai BT.601:tä. Jos väriavaruus on asianmukainen, tarkastus menee läpi. Jos ei, YouTube muuntaa ei-tuetun väriavaruuden BT.709:ksi mäppäämällä pikselien arvot.

Huom. Viivojen välttämiseksi YouTube muuntaa suurta bittisyvyyttä vaativat värimallit, kuten BT.2020:n, ilman tuettua HDR-siirtotoimintoa muotoon BT.709 (8-bittinen). YouTube muuntaa täyden väriskaalan rajoitetuksi väriskaalaksi.
Varoitus: YouTube ei suosittele RGB-värimatriisin käyttöä latauksissa. Sellaisessa tapauksessa YouTube asettaa värimatriisin määrittämättömäksi ennen standardisointia ja päättelee värimatriisin värimallin avulla standardisoinnin aikana. Huomaa, että sRGB TRC muunnetaan BT.709 TRC:ksi. YouTube merkitsee värimallin/-matriisin/TRC:n BT.709:ksi, jos sitä ei tueta FFmpegin väriavaruuden muuntosuodattimessa.

HDR-latausten suositeltu väriavaruus

Katso lisää HDR-videoiden lataaminen ‑artikkelista.

Opettele käyttämään tilaääntä, 360 asteen videoita ja virtuaalitodellisuusvideoita, niin katsojasi voivat kuulla videon äänen kaikista suunnista aivan kuin oikeassa elämässä.