Bädda in videor och spellistor

Med inbäddning kan du lägga till YouTube-videor eller -spellistor på en webbplats eller en blogg.

Prenumerera på vår TeamYouTube-kanal om du vill ha de senaste uppdateringarna, tips och hjälp.

Bädda in en video

1. På en dator öppnar du YouTube-videon du vill bädda in.
  2. Klicka på DELA Dela under videon.
  3. Klicka på Bädda in.
  4. Kopiera HTML-koden i rutan som öppnas.
  5. Klistra in koden i HTML-koden för din blogg eller webbplats.

Bädda in en spellista

1. Logga in på ditt YouTube-konto på en dator.
  2. Till vänster på sidan väljer du spellistan du vill bädda in.
  3. Kopiera spellistans id från webbadressen.
  4. Ändra inbäddningskoden för en enskild video genom att göra följande:
    • Byt ut video-id (efter ”embed/”) mot ”videoseries?list=”.
    • Klistra sedan in spellistans id efter ”=”.
    • Klistra in koden i HTML-koden för din blogg eller webbplats.

Exempel:

• <iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/videoseries?list=PLx0sYbCqOb8TBPRdmBHs5Iftvv9TPboYG" frameborder="0" allow="autoplay; encrypted-media" allowfullscreen></iframe>

Hantera alternativ för videoinbäddning

Aktivera avancerat sekretessläge

Med det avancerade sekretessläget kan du bädda in YouTube-videor utan att använda cookies som spårar visningsbeteende. Det innebär att visningsinformation inte samlas in för att anpassa tittarupplevelsen. Videorekommendationerna baseras istället på sammanhanget och på videon som för närvarande visas. Videor som visas i avancerat sekretessläge via inbäddad spelare påverkar inte tittarupplevelsen på YouTube.

(Det avancerade sekretessläget är endast kopplat till spårning av tittarbeteende, och inte till annonsvisning. Om du vill inaktivera spårning i annonseringssyfte kan du lägga till dig själv på sidan Behandlas som avsedd för barn.)

Obs!

• Om tittaren klickar eller trycker utanför inbäddningen och omdirigeras till en annan webbplats eller app kan webbplatsen eller appen spåra tittarbeteendet enligt webbplatsens eller appens policyer och villkor.
  • Det avancerade sekretessläget är för närvarande endast tillgängligt för inbäddade spelare på webbplatser. Utvecklare måste samla spelaren med avancerat sekretessläge i en WebView-instans för att kunna använda den i appar.

Om du vill använda avancerat sekretessläge ska du ändra webbadressen för inbäddning i HTML-koden från https://www.youtube.com till https://www.youtube-nocookie.com så som visas i följande exempel:

Före
<iframe width="1440" height="762"
src="https://www.youtube.com/embed/7cjVj1ZyzyE"
frameborder="0" allow="autoplay; encrypted-media" allowfullscreen></iframe>

Efter
<iframe width="1440" height="762" src="https://www.youtube-nocookie.com/embed/7cjVj1ZyzyE"
frameborder="0" allow="autoplay; encrypted-media" allowfullscreen></iframe>

Eftersom youtube-nocookie.com är en annan domän måste nätverksadministratörer även lägga till den utöver youtube.com i vitlistan för brandväggen.

Gör så att en inbäddad video spelas upp automatiskt

Om du vill att en inbäddad video ska spelas upp automatiskt lägger du till &autoplay=1 i videons inbäddningskod strax efter video-id:t (serien med bokstäver efter embed/).

Inbäddade videor som spelas upp automatiskt räknas inte som videovisningar.

Exempel:

<iframe width="560" height="315"
src="https://www.youtube.com/embed/D6Ac5JpCHmI?&autoplay=1"frameborder="0"
allowfullscreen></iframe>
Starta en inbäddad video vid en viss tidpunkt

Om du vill att en video ska börja spelas upp vid en viss punkt lägger du till  ”?start=” till en inbäddad kod för en video följt av tiden i sekunder där du vill att videon ska börja spela.

Om du till exempel vill att videon ska börja spelas upp vid 1 minut och 30 sekunder kan inbäddningskoden se ut ungefär så här:

<iframe allowfullscreen="" frameborder="0" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/UkWd0azv3fQ?start=90" width="420"></iframe>
Lägg till bildtext i en inbäddad video

Om du vill att undertexter ska visas automatiskt i en inbäddad video lägger du till ”&cc_load_policy=1” i videons inbäddningskod.

Det går dessutom att välja textspråk för den inbäddade videon Om du vill ange undertextningsspråk för videon du vill bädda in lägger du till ”&cc_lang_pref=fr&cc_load_policy=1” i videons inbäddningskod.

• Med ”cc_lang_pref” anges språket för videons undertext.
  • Med "cc_load_policy=1" aktiveras texten som standard.
  • ”fr” är språkkoden för franska. Språkkoderna finns i ISO 639-1-standarden.
Inaktivera inbäddning för dina videor
Obs! I YouTube Studio-betan väljer du Klassiska Studio i menyn till vänster och följer de här stegen.
Om du har laddat upp en video och inte vill att andra ska bädda in den på externa webbplatser kan du göra följande:
  1. Öppna Videohanteraren.
  2. Öppna videon du vill inaktivera inbäddning för och klicka på Redigera.
  3. Klicka på Avancerade inställningar under videon.
  4. Avmarkera kryssrutan Tillåt inbäddning under Distributionsalternativ.
  5. Klicka på Spara ändringar.