Maksettu tuotesijoittelu ja suosittelu

Huom. Tämä artikkeli päivitettiin 5. joulukuuta selkeämmäksi, koska haluamme korostaa, että tuotesijoittelun ja suosittelun aiheena olevien hyödykkeiden tai palveluiden on oltava Googlen mainoskäytäntöjen mukaisia. Näitä mainoskäytäntöjä rikkova sisältöä voidaan poistaa YouTubesta, ja toistuvista rikkeistä voi seurata kanavatason rangaistuksia.

Videosi voivat sisältää maksettua tuotesijoittelua, suosittelua tai muuta sisältöä ("maksettu mainonta''), josta on ilmoitettava katsojille videon sisällössä. Jos videossasi on tällaista sisältöä, sinun on ilmoitettava siitä YouTubelle valitsemalla Lisäasetukset-osiosta "Tämä video sisältää maksettua tuotesijoittelua tai tuotesuosituksia" ‑valintaruutu alla olevia ohjeita käyttämällä.

Kaiken maksetun mainonnan on noudatettava YouTuben mainoskäytäntöjä.  Lisäksi sisällöntuottajat ja brändien omistajat ovat vastuussa videoihinsa sisältyvän maksetun mainonnan ilmoittamista koskevien lainmukaisten velvoitteidensa ymmärtämisestä ja noudattamisesta, kuten siitä, milloin, miten ja kenelle maksetusta mainonnasta on ilmoitettava. Muista siis tutustua lainmukaisiin velvoitteisiisi ja noudattaa niitä.

Mikä on muuttunut?
Maksettua mainontaa koskeviin pysyviin käytäntöihin ei ole tehty muutoksia.
Olemme lisänneet palveluun uuden maksetun mainonnan ilmoitusominaisuuden, jonka avulla sisällöntuottajat voivat kertoa katsojilleen, että katsottavassa sisällössä on maksettua mainontaa.
Mitä maksetulla tuotesijoittelulla ja suosittelulla tarkoitetaan?

Maksetulla tuotesijoittelulla voidaan tarkoittaa sisältöä, joka on luotu tiettyä kolmatta osapuolta varten korvausta vastaan ja/tai jossa kolmannen osapuolen brändi, viesti tai tuote on osa sisältöä.

Suosittelulla voidaan tarkoittaa mainostajalle tai markkinoijalle luotua sisältöä, jonka sisältämän viestin katsoja todennäköisesti uskoo heijastavan sisällöntuottajan tai suosittelijan mielipiteitä, uskomuksia tai kokemuksia.

Huomioi, että sinua koskevissa laeissa maksettu tuotesijoittelu ja suosittelu saatetaan määritellä toisin. Sisällöntuottajat ja brändien omistajat ovat vastuussa videoihinsa sisältyvän maksetun mainonnan ilmoittamista koskevien, oman oikeudenkäyttöalueensa lainmukaisten velvoitteidensa ymmärtämisestä ja noudattamisesta, kuten siitä, milloin, miten ja kenelle maksetusta mainonnasta on ilmoitettava.
Tarvitseeko minun ilmoittaa YouTubelle, jos videossa on maksettua tuotesijoittelua, suosittelua tai muunlaisia kaupallisia kytköksiä?
Kyllä. Niin kuin ennenkin, siitä on ilmoitettava YouTubelle valitsemalla Lisäasetukset-osion Sisällön esittely ‑kohdan Tämä video sisältää maksettua tuotesijoittelua tai tuotesuosituksia ‑valintaruutu näitä ohjeita käyttämällä.
  1. Kirjaudu tietokoneella YouTubeen.
  2. Avaa videonhallintaohjelma klikkaamalla tilisi kuvaketta ja valitsemalla Creator Studio > Videonhallintaohjelma.
  3. Valitse videon vierestä Muokkaa.
  4. Valitse videon alta Lisäasetukset-välilehti.
  5. Siirry Sisällön esittely ‑kohtaan ja valitse Tässä videossa on maksettua mainossisältöä. Se voi olla esimerkiksi sponsoroitua tai suosittelua sisältöä tai tuotesijoittelua ‑valintaruutu.

Lisätietoja YouTubelle ilmoittamisen syistä on Mitä tapahtuu, kun valitsen Sisällön esittely ‑valintaruudun? ‑osiossa.

Mitä tapahtuu, kun valitsen Sisällön esittely ‑valintaruudun?
Kun valitset Tämä video sisältää maksettua tuotesijoittelua tai tuotesuosituksia ‑valintaruudun lisäasetusten Sisällön esittely ‑kohdassa, autat YouTubea loistavan katselukokemuksen säilyttämisessä.
Näiden videoiden yhteydessä näytetään edelleen mainoksia. Kun ilmoitat meille, että videosi sisältää maksettua mainontaa, saatamme korvata brändikumppanisi kanssa ristiriidassa olevan mainoksen toisella mainoksella. Lisäksi poistamme maksettua mainontaa sisältävät videot YouTube Kids ‑sovelluksesta käytäntöjemme mukaisesti.
Näyttääkö YouTube mainoksia näiden videoiden yhteydessä?
Kyllä, näiden videoiden yhteydessä näytetään edelleen mainoksia.
Joissain tapauksissa suojelemme mainostajille tarjoamaamme lisäarvoa korvaamalla brändikumppanisi kanssa ristiriidassa olevan mainoksen toisella mainoksella maksettua mainontaa sisältävässä sisällössä.
Jos videossa esimerkiksi mainitaan automerkki A, videon yhteyteen olisi ristiriitaista myydä automerkki B:n mainos.
Tarvitseeko minun ilmoittaa kenellekään muulle videoni kaupallisista kytköksistä?
Mahdollisesti. Eri oikeudenkäyttöalueilla on erilaisia vaatimuksia maksettua markkinointia käyttäville sisällöntuottajille ja brändeille.
Jos sisältöösi liittyy maksettua mainontaa, tiettyjen oikeudenkäyttöalueiden lait ja tietyt brändikumppanit edellyttävät, että ilmoitat katsojillesi mahdollisista kaupallisista kytköksistä, jotka ovat voineet vaikuttaa sisältöön tai sen tuottamiseen – olipa kyse toimituksellisesta tai taloudellisesta vaikuttamisesta. Sinun vastuullasi on ottaa selvää itseesi vaikuttavista maksettua mainontaa koskevista laeista ja säännöksistä sekä noudattaa niitä. Tutustu alla oleviin lisäresursseihin.
Onko tarjolla ominaisuutta, jonka avulla voin ilmoittaa katsojille videoideni sisältämästä maksetusta mainonnasta?

Kyllä. Tarjolla on nyt uusi ominaisuus, jolla sisällöntuottajat voivat ottaa käyttöön katsojille näkyvän ilmoituksen maksetusta mainonnasta. Ilmoitus näkyy tekstikerroksena muutaman sekunnin ajan videon alussa.

Ilmoituksen voi lisätä mihin tahansa uuteen tai aiemmin ladattuun videoon, eikä sinun tarvitse ladata videoita uudelleen. Jos lisäät ilmoituksen maksetusta mainonnasta aiemmin ladattuun videoon, se ei vaikuta videon näyttökertoihin tai sen muihin tilastotietoihin.

Maksetun mainonnan ilmoitusominaisuutta käytetään seuraavasti:

1. Valitse maksettua mainontaa sisältävien uusien tai aiemmin ladattujen videoiden Tämä video sisältää maksettua tuotesijoittelua tai tuotesuosituksia ‑valintaruutu yllä olevien ohjeiden mukaisesti.
  2. Näet valintaruudun Lisää ilmoitus maksetusta mainonnasta tähän videoon tiedoksi katsojille. Sovellettava laki voi velvoittaa lisäämään videoon myös muita ilmoituksia.
  3. Kun valitset tämän valintaruudun, videoosi lisätään kymmenen sekuntia kestävä ilmoitusteksti ”Sisältää maksettua mainossisältöä”.
  4. Katsoja näkee ilmoituksen, kun hän alkaa katsella videota tietokoneella tai YouTube-mobiilisovelluksen uusimmalla versiolla.

Huom. Vaikka käyttäisitkin maksetun mainonnan ilmoitusominaisuutta, eri oikeudenkäyttöalueilla saattaa olla voimassa sisällöntuottajia ja brändejä koskevia maksettuun mainontaan liittyviä lisävaatimuksia. Muista siis tarkistaa soveltuvat lainkohdat ja noudattaa niitä.

Tarkoittaako tämä, että voin lisätä videoihini itse niitä edeltäviä, niihin sisältyviä tai niiden jälkeisiä mainoksia?
Ei. YouTuben mainoskäytännöt eivät salli mainostajan luomien tai tarjoamien videomainosten tai muiden kaupallisten viestien lisäämistä tai upottamista sisältöön YouTuben mainostarjontaa vastaavissa muodoissa. Jos tietty mainostaja haluaa näyttää mainoksiaan juuri sinun sisältösi yhteydessä, ota yhteyttä kumppanuuspäällikköösi. Lisätietoja on kolmannen osapuolen upotettua sponsorointia koskevissa säännöissämme.
Nämä säännöt eivät koske videoita, jotka on luotu tiettyä brändiä varten tai brändin omistajan toimesta ja jotka on ladattu kyseisen brändin YouTube-kanavalle.
Voinko lisätä videon alkuun tai loppuun markkinoijan tai sponsorin tuotemerkkiä ja tuotetietoa esittelevän esittelykuvan?
Kyllä. Staattiset esittelykuvat ovat sallittuja maksetussa mainonnassa silloin, kun tarkoitus on tuoda julki kyseinen kytkös tai kertoa muun sponsorin tai markkinoijan panoksesta sisällön tuottamiseen. Näissä esittelykuvissa tai päätöskorteissa voidaan käyttää grafiikkaa, ja niihin voi sisältyä sponsorin tai markkinoijan logo ja tuotebrändi.
  • Esittelykuvat: Staattinen ja korkeintaan viisi sekuntia näytettävä kuva. Jos esittelykuva sijoitetaan videon alkuun (kohtaan 0.01), siinä tulee olla myös sisällöntuottajan nimi/logo.
  • Päätöskortit: Staattinen ja videon viimeisten 30 sekunnin aikana näytettävä kuva.
Ovatko ilmoitusominaisuus ja staattiset esittelykuvat kaikkien käyttäjien käytettävissä?
Kyllä. Maksetun mainonnan ilmoitusominaisuus ja staattiset esittelykuvat ovat kaikkien käyttäjien käytettävissä, minkä lisäksi voit myös muokata videotasi. Näiden ominaisuuksien avulla autat katsojia ymmärtämään, että kyseessä on maksettua mainontaa sisältävä sisältö.
Lisätietolähteet
Lakineuvontaa tarjoavat paikalliset viranomaiset ja järjestöt, kuten Yhdysvalloissa Federal Trade Commission (FTC), Isossa-Britanniassa Committee of Advertising Practice (CAP), Ranskassa Direction générale de la concurrence, de la consommation et de la répression des fraudes (DGCCRF) ja Saksassa Medienanstalten-viestintäviranomainen.

Tässä ohjekeskuksen artikkelissa esitetyt tiedot eivät ole oikeudellista neuvontaa. Tiedot annetaan vain tiedotustarkoituksessa. Voit tarkistaa tiedot ottamalla yhteyttä asianajajaan.