Informera om användning av modifierat eller syntetiskt innehåll

Vi uppmuntrar kreatörer att använda sig av verktyg för innehållsredigering och innehållsgenerering på ett ansvarsfullt sätt. Vi vet även att tittarna vill veta om det de tittar eller lyssnar på är äkta.

För att hålla tittarna informerade om innehållet de tittar på kräver vi att kreatörer upplyser om innehåll som har ändrats på ett betydande sätt eller som genererats syntetiskt men framstår som verkligt.

Kreatörer måste informera om innehåll som

• gör att en verklig person verkar säga eller göra något de inte har sagt eller gjort
  • ändrar videomaterial från en verklig händelse eller plats
  • genererar en realistisk scen som faktiskt inte har hänt.

Detta kan innefatta innehåll som helt eller delvis har modifierats eller skapats med hjälp av verktyg för att skapa eller redigera ljud, video eller bilder.

Informera via inställningen Modifierat innehåll i YouTube Studio

Om du vill informera om innehåll som har modifierats på ett betydande sätt eller som genererats på ett syntetiskt sätt kan du som kreatör använda inställningen Modifierat innehåll i YouTube Studio på en dator. Vi kommer att utöka den här inställningen till andra enheter och YouTube-appar i framtiden.

När en kreatör har valt det här fältet och laddar upp innehåll visas en etikett i videons utökade beskrivning. Etiketten visas för närvarande för tittare som använder YouTube-appen på en telefon, surfplatta eller tv, men visas även på andra enheter längre fram.

Kreatörer som skapar en YouTube Shorts-video med YouTubes verktyg för generativ artificiell intelligens (AI), Dream Track eller Dream Screen, behöver inte vidta några extra åtgärder för att informera om det. Verktyget upplyser automatiskt om att kreatören har använt AI. För andra AI-verktyg måste kreatörer informera om användningen under uppladdningsflödet.

Exempel på modifierat eller syntetiskt innehåll

Följande lista innehåller exempel på modifierat eller syntetiskt innehåll. Modifierat eller syntetiskt innehåll kan innefatta innehåll som helt eller delvis modifierats eller skapats med hjälp av verktyg som skapar eller redigerar ljud, video eller bilder. Realistiskt innehåll och betydande ändringar kräver information, medan orealistiska och mindre ändringar inte gör det. Tänk på att det här inte är en fullständig lista.

Kräver inte information från kreatören Kräver information från kreatören
  • Använda skönhetsfilter.
  • Generera eller modifiera innehåll digitalt för att ersätta en persons ansikte med en annans.
  • Generera eller utöka en bakgrund på syntetisk sätt för att simulera en bil som rör sig.
  • Digitalt förändra en känd biljaktscen så att den inkluderar en kändis som inte var med i originalfilmen.
  • Använda effekter för att förstärka förinspelat ljud.
  • Simulera ljud för att få det att låta som om en läkare gav ett visst råd trots att personen i fråga inte gav det rådet.
  • Använda en AI-genererad animation av en missil i en video.
  • Realistiska avbildningar av en missil som avfyras mot en verklig stad.

Exempel på innehåll som kreatörer inte behöver informera om
Kreatörer behöver inte informera om orealistiskt innehåll som är modifierat eller syntetiskt, eller mindre ändringar i realistiskt innehåll. Mindre ändringar är sådana som huvudsakligen är estetiska och inte förändrar innehållet på ett sätt som kan vilseleda tittaren om vad som faktiskt hände.
Exempel på innehåll, redigeringar och videoverktyg som kreatörer inte behöver informera om:
  • Orealistiskt
    • en person som rider på en enhörning genom en fantasivärld
    • en grönskärm som får det att se ut som att någon svävar i rymden.
  • Mindre
    • färgjusterings- eller ljusfilter
    • specialeffektsfilter, som bakgrundsoskärpa eller vintageeffekter
    • produktionshjälp, till exempel att använda verktyg för generativ AI för att skapa eller förbättra videons struktur, manus, miniatyrer, titel eller informationsgrafik
    • skapa textning
    • skärpning, uppskalning eller reparation av video samt röst- eller ljudreparation
    • generering av idéer.

Tänk på att listan ovan inte är fullständig.

Exempel på innehåll som kreatörer behöver informera om
För att hålla tittarna informerade om innehållet de tittar på kräver vi att kreatörer informerar om innehåll som har ändrats eller som genererats syntetiskt när det framstår som verkligt.
Exempel på innehåll, redigeringar och videoverktyg som kreatörer inte behöver informera om:
  • musik som genererats på syntetiskt sätt (inklusive musik som genererats med Creator Music)
  • röstkloning av någon annans röst för att använda den till voiceover
  • syntetiskt genererat extramaterial från en verklig plats, till exempel en video av en surfare på Maui för en resereklam
  • en syntetiskt genererad realistisk video om en match mellan två verkliga tennisspelare
  • att få det att verka som om någon har gett ett visst råd som de inte har gett
  • digitalt ljud som låter som att en populär artist missade en ton i sitt liveframträdande
  • realistiska avbildningar av en tornado eller andra väderhändelser som rör sig mot en verklig stad som egentligen inte skett
  • att få det att verka som att sjukhuspersonal övergett sjuka eller skadade patienter
  • att avbilda en offentlig person som stjäl något som hen inte har stulit, eller som erkänner att ha stulit när personen inte har gjort det
  • att få det att se ut som att en verklig person har arresterats eller fängslats.

Tänk på att listan ovan inte är fullständig.

Informera om modifierat eller syntetiskt innehåll

Vi kräver att kreatörer informerar om innehåll som ändrats på ett betydande sätt eller syntetiskt genererat innehåll som framstår som verkligt. Kreatörer kan lämna sin information under uppladdningsprocessen.

YouTube Studio på en dator

1. Öppna YouTube Studio.
  2. Följ anvisningarna för att ladda upp innehåll.
  3. I avsnittet Information under Modifierat innehåll väljer du Ja och svarar på frågorna i informationen.
  4. Fortsätt för att välja annan videoinformation.

Om du som kreatör skapar en YouTube Shorts-video som använder en av YouTubes effekter för generativ artificiell intelligens (AI) (till exempel YouTubes Dream Track eller Dream Screen) behöver du inte informera om detta just nu. Verktyget upplyser automatiskt om att kreatören har använt AI.

För att underlätta för kreatörer kan vi i förebyggande syfte informera om användning av modifierat eller syntetiskt innehåll för deras räkning om de anger detta i videons titel eller beskrivning.

Vad händer efter att kreatören lämnat sin information

Om kreatören väljer Ja och anger att innehållet är modifierat eller syntetiskt lägger vi till en etikett i videons beskrivningsfält. Etiketter visas för närvarande för tittare som tittar på YouTube-videor på en mobil enhet eller surfplatta.

Etikett i fältet för utökad beskrivning

Ytterligare etikett för känsligt innehåll

Det är mycket viktigt att information om val, pågående konflikter, naturkatastrofer, ekonomi och hälsa är av hög kvalitet och i rätt tid. Denna typ av information kan ha stor påverkan på människors och samhällens välbefinnande, ekonomiska säkerhet och trygghet. För innehåll om känsliga ämnen som dessa kan en mer framträdande etikett i videospelaren också visas för ökad transparens.

Andra konsekvenser av att informera

Information som är modifierad eller syntetisk begränsar inte videons spridning och påverkar inte videons kvalificering för intäktsgenerering.

Risker med att inte informera

Det kan vara vilseledande om tittarna tror att en video är verklig när den egentligen har ändrats på ett betydande sätt eller genererats på syntetisk väg för att framstå som verklig.

Om kreatörer inte informerar om modifierat innehåll kan YouTube i vissa fall vidta åtgärder för att minska risken för att tittare skadas genom att i förebyggande syfte tillämpa en etikett som kreatören inte kan ta bort. Dessutom kan kreatörer som kontinuerligt väljer att inte lämna den här informationen bli föremål för påföljder från YouTube, däribland borttagning av innehåll eller avstängning från YouTubes partnerprogram.

Kom ihåg att vi tillämpar våra riktlinjer för communityn på allt innehåll på YouTube, oavsett om det är modifierat eller syntetiskt.