Opplys om bruk av modifisert eller syntetisk innhold

Vi oppfordrer skapere til å bruke verktøy for innholdsredigering og -generering på en nyskapende og ansvarlig måte. Samtidig forstår vi at seerne gjerne vil vite om innholdet de ser eller hører på, er ekte.

For at seerne skal være bevisst på innholdet de ser på, krever vi at skapere opplyser om at innholdet er vesentlig modifisert eller syntetisk generert, når det fremstår som ekte.

Skapere må merke følgende typer innhold:

• en ekte person som ser ut til å si eller gjøre noe hen ikke har gjort i virkeligheten
  • videoopptak av en reell hendelse eller et ekte sted som er manipulert
  • en generert situasjon som ser realistisk ut, men som ikke har funnet sted i virkeligheten

Dette kan omfatte innhold som er helt eller delvis modifisert eller laget ved hjelp av skaper- eller redigeringsverktøy for lyd, video eller bilde.

Bruk av «Modifisert innhold»-innstillingen i YouTube Studio

Skapere som bruker YouTube Studio på datamaskin, har tilgang til «Modifisert innhold»-innstillingen, som kan brukes til å merke innhold som er vesentlig modifisert eller syntetisk generert. Vi skal gjøre denne innstillingen tilgjengelig for andre enheter og YouTube-apper i fremtiden.

Når skapere merker av i denne boksen og laster opp innhold, vises det en etikett i den utvidede videobeskrivelsen. Denne etiketten er foreløpig bare synlig for seere som bruker YouTube-appen på telefon eller nettbrett, men den blir synlig på andre enheter i fremtiden.

Skapere som lager YouTube Shorts-videoer med Dream Track eller Dream Screen, YouTube-verktøyene med generativ kunstig intelligens (AI), trenger ikke å gjøre noe ekstra for å opplyse om dette. Verktøyet opplyser automatisk om AI-bruken på vegne av skaperne. For andre AI-verktøy må skaperne opplyse om bruken i løpet av opplastingsprosessen.

Eksempler på modifisert eller syntetisk innhold

Listen nedenfor inneholder eksempler på modifisert eller syntetisk innhold. Modifisert eller syntetisk innhold kan omfatte innhold som er helt eller delvis modifisert eller laget ved hjelp av skaper- eller redigeringsverktøy for lyd, video eller bilde. Realistisk innhold og vesentlige endringer krever merking. Dette kravet gjelder ikke for urealistiske eller mindre endringer. Husk at listen ikke er uttømmende.

Krever ikke merking fra skaperens side Krever merking fra skaperens side
  • Bruk av skjønnhetsfiltre
  • Digital innholdsgenerering eller -modifisering for å bytte ut et ansikt med et annet ansikt
  • Syntetisk generering eller utvidelse av omgivelser i bakgrunnen for å simulere en bil i bevegelse
  • Digital modifisering av en velkjent biljaktscene for å inkludere en kjendis som ikke var med i den opprinnelige filmen
  • Bruk av effekter for å forbedre en lydinnspilling
  • Simulering av lyd for at det skal høres ut som om en lege har gitt råd, når hen faktisk ikke har gjort det
  • Bruk av en AI-generert animasjon av et rakettvåpen i en video
  • Realistisk fremstilling av at et rakettvåpen blir avfyrt mot en ekte by

Eksempler på innhold skapere ikke trenger å merke
Skapere trenger ikke å merke modifisert eller syntetisk innhold som ser urealistisk ut, eller mindre endringer i innhold som ser realistisk ut. Mindre endringer er hovedsakelig av estetiske årsaker og endrer ikke innholdet på en måte som kan villede seerne til å tro noe annet enn det som faktisk skjedde.
Eksempler på innhold, endringer eller videoredigering som skapere ikke trenger å merke:
  • ikke realistisk
    • noen som rir på en enhjørning gjennom en fantasiverden
    • grønnskjerm som brukes for å late som at noen svever i verdensrommet
  • mindre
    • fargejusterings- eller lysfiltre
    • filtre for spesialeffekter, for eksempel for å gjøre bakgrunnen uskarp eller skape en vintage-effekt
    • produksjonshjelp, for eksempel å bruke verktøy for generativ AI til å lage eller forbedre utkastet, manuset, miniatyrbildet, tittelen eller infografikken til videoer
    • generering av teksting
    • forbedring, oppskalering eller reparasjon av video samt reparasjon av lyd eller stemmer
    • generering av ideer

Husk at listen ovenfor ikke er uttømmende.

Eksempler på innhold skapere må merke
For at seerne skal være bevisst på innholdet de ser på, krever vi at skapere opplyser om at innholdet er modifisert eller syntetisk generert, når det fremstår som ekte eller relevant.
Eksempler på innhold, endringer eller videoredigering som skapere må merke:
  • syntetisk generering av musikk (deriblant musikk som er generert med Creator Music)
  • stemmekloning for å bruke noen andres stemme som kommentarspor
  • syntetisk generering av ekstra videoopptak fra et ekte sted, for eksempel video av en surfer på Maui i en reisevideo
  • syntetisk generering av realistiske videobilder av en kamp mellom to tennisproffer som finnes i virkeligheten
  • at man får det til å virke som om noen gir råd de faktisk ikke har gitt
  • digital endring av lyd for at det skal høres ut som om en populær artist synger falskt under en liveopptreden
  • realistisk fremstilling av at en tornado eller et annet værfenomen beveger seg mot en ekte by, når dette faktisk ikke har skjedd
  • at man får det til å se ut som om syke eller sårede pasienter blir avvist av sykehusansatte
  • bilder av en offentlig person som stjeler noe hen ikke har stjålet, eller av at personen innrømmer å ha stjålet noe, når hen aldri har innrømmet dette
  • at man får det til å se ut som om en ekte person er pågrepet eller fengslet

Husk at listen ovenfor ikke er uttømmende.

Merk modifisert eller syntetisk innhold

Vi krever at skapere opplyser om at innhold er vesentlig modifisert eller syntetisk generert, når det fremstår som ekte. Skapere kan opplyse om dette i løpet av opplastingen.

YouTube Studio på datamaskin

1. Gå til YouTube Studio.
  2. Følg fremgangsmåten for å laste opp innhold.
  3. I Detaljer-delen under «Modifisert innhold» velger du Ja for å svare på spørsmålene om merking.
  4. Fortsett for å velge andre videodetaljer.

Hvis skapere lager YouTube Shorts-videoer ved hjelp av YouTube-effektene med generativ AI (kunstig intelligens) (for eksempel Dream Track eller Dream Screen på YouTube), trenger de for øyeblikket ikke å gjøre noe mer. Verktøyet opplyser automatisk om AI-bruken på vegne av skaperne.

For å bistå skaperne kan vi vise merkingen på deres vegne hvis de har opplyst om at videoen inneholder modifisert eller syntetisk innhold, i videotittelen eller -beskrivelsen.

Dette skjer videre når skapere har opplyst om modifisert eller syntetisk innhold

Hvis skaperen velger «Ja» for å angi at innholdet er modifisert eller syntetisk, legger vi til en etikett i videobeskrivelsen. Foreløpig er etikettene synlige for folk som ser YouTube-videoer på mobil eller nettbrett.

Etikett i det utvidede beskrivelsesfeltet

Ekstra etikett for sensitivt innhold

Det er svært viktig at informasjon om valg, pågående konflikter, naturkatastrofer, økonomi og helse er oppdatert og av høy kvalitet. Denne typen informasjon kan ha stor innvirkning på menneskers trygghet, den økonomiske sikkerheten og samfunnets beste. For innhold om slike sensitive emner kan det vises en mer fremtredende etikett i videospilleren – for ekstra åpenhet.

Andre konsekvenser av å merke modifisert eller syntetisk innhold

Selv om innhold er merket som modifisert eller syntetisk, blir ikke målgruppen begrenset. Du mister heller ikke muligheten til å tjene penger på videoen.

Risikoer ved ikke å merke modifisert eller syntetisk innhold

En video kan være villedende hvis seerne tror at den er ekte, når den faktisk er vesentlig modifisert eller syntetisk generert for å se realistisk ut.

Når slikt innhold ikke merkes, kan YouTube i noen tilfeller gripe inn og legge til en etikett som ikke kan fjernes av skaperen. Dette er for å beskytte seerne mot skade og påkjenninger. Skapere som konsekvent velger ikke å merke innholdet sitt, kan også bli ilagt straffetiltak fra YouTube – inkludert fjerning av innholdet eller utestengning fra YouTubes partnerprogram.

Husk at retningslinjene for brukere gjelder for alt innhold på YouTube, uavhengig av om det er modifisert eller syntetisk.