Kennisgeving over gebruik van aangepaste of synthetische content

We moedigen creators aan om op innovatieve en verantwoorde wijze gebruik te maken van tools om content te maken of te bewerken. Maar kijkers willen ook weten of de content die ze afspelen echt is.

Daarom moeten creators aangeven of content synthetisch is gemaakt of significant is aangepast als die content echt lijkt.

Creators moeten aangeven wanneer dit van toepassing is op hun content:

• Een echte persoon lijkt iets te zeggen of te doen wat die niet heeft gedaan
  • Er zijn beelden gewijzigd van een echte gebeurtenis of plaats
  • Er is een realistisch ogende scène gegenereerd die niet echt heeft plaatsgevonden

Denk aan content die compleet of gedeeltelijk is aangepast of gemaakt met tools om audio, video of afbeeldingen te maken of te bewerken.

Kennisgeving toevoegen met de instelling Aangepaste content in YouTube Studio

Met de instelling Aangepaste content in YouTube Studio op de computer kunnen creators aangeven dat content significant is aangepast of synthetisch is gemaakt. In de toekomst breiden we deze instelling uit naar andere apparaten en YouTube-apps.

Nadat een creator dit selectievakje heeft geselecteerd en content heeft geüpload, verschijnt er een label in de uitgebreide beschrijving van de video. Dit label wordt alleen getoond aan kijkers die de YouTube-app op een telefoon of tablet gebruiken. In de toekomst wordt het label ook op andere apparaten getoond.

Creators die een YouTube Short maken met Dream Track of Dream Screen, de YouTube-tools voor generatieve artificial intelligence (AI), hoeven geen extra stappen te ondernemen om dit openbaar te maken. De tool geeft het gebruik van AI automatisch aan. Voor andere AI-tools moeten creators hun gebruik tijdens het uploadproces bekendmaken.

Voorbeelden van aangepaste of synthetische content

De lijst hieronder bevat voorbeelden van aangepaste of synthetische content. Aangepaste of synthetische content kan content zijn die compleet of gedeeltelijk is gewijzigd of gemaakt met tools om audio, video of afbeeldingen te maken of te bewerken. Bij realistische content en in geval van significante wijzigingen moet de creator het gebruik van AI vermelden, maar bij onrealistische content en kleine bewerkingen niet. Dit is geen volledige lijst.

Kennisgeving niet vereist Kennisgeving wel vereist
  • Schoonheidsfilters gebruiken.
  • Content digitaal genereren of aanpassen om het gezicht van iemand te vervangen door dat van iemand anders.
  • Een achtergrond synthetisch genereren of uitbreiden om een rijdende auto te simuleren.
  • Een bekende achtervolgingsscène digitaal aanpassen, zodat er een beroemdheid in voorkomt die niet in de originele film zit.
  • Effecten gebruiken om eerder opgenomen audio te verbeteren.
  • Audio simuleren zodat het lijkt alsof een medisch professional een bepaald advies heeft gegeven terwijl de professional dat niet heeft gedaan.
  • Een AI-gegenereerde animatie van een raket in een video gebruiken.
  • Een realistisch beeld tonen van een raket die op een echte stad wordt afgevuurd.

Voorbeelden van content waarvoor geen kennisgeving vereist is
Creators hoeven het gebruik van tools niet aan te geven als de aangepaste of synthetische content onrealistisch is of als de bewerkingen van realistische content klein zijn. Kleine bewerkingen zijn hoofdzakelijk esthetisch. De content mag niet zodanig zijn veranderd dat de kijker wordt misleid over wat er daadwerkelijk is gebeurd.
Voorbeelden van content, bewerkingen en effecten waarvan creators geen kennis hoeven te geven:
  • Onrealistische content
    • Iemand rijdt op een eenhoorn door een fantasiewereld
    • Iemand zweeft door de ruimte (gebruik van greenscreen)
  • Kleine bewerkingen
    • Filters voor kleuraanpassing of belichting
    • Filters voor speciale effecten, zoals achtergrondvervaging of vintage-effecten.
    • Hulp bij de productie, zoals tools voor generatieve AI om een video-overzicht, script, thumbnail, titel of infographic te maken of te verbeteren.
    • Ondertiteling maken
    • Video's scherper maken, uitvergroten of herstellen en voice-over of audio herstellen.
    • Ideeën bedenken

De lijst hierboven is niet volledig.

Voorbeelden van content waarvoor wel kennisgeving vereist is
Kijkers willen weten of content echt is. Daarom moeten creators aangeven of echt lijkende content is aangepast of synthetisch is.
Voorbeelden van content, bewerkingen en effecten die creators moeten aangeven:
  • Synthetisch gegenereerde muziek (waaronder muziek die is gemaakt met Creator Music).
  • Iemands stem kopiëren om te gebruiken voor een voice-over.
  • Op kunstmatige wijze extra beelden van een echte plaats genereren, zoals een video van een surfer in Maui voor een promotionele reisvideo.
  • Op kunstmatige wijze een realistische video genereren van een wedstrijd tussen 2 bestaande professionele tennissers.
  • De indruk wekken dat iemand een bepaald advies geeft terwijl die persoon dat niet heeft gedaan.
  • Audio digitaal aanpassen, zodat het lijkt alsof een populaire zanger een fout maakte tijdens een live optreden.
  • Realistisch beelden tonen van een tornado of andere weersomstandigheden in de richting van een echte stad die niet daadwerkelijk hebben plaatsgevonden.
  • De indruk wekken dat ziekenhuismedewerkers zieke of gewonde patiënten wegsturen.
  • De indruk wekken dat een bekende persoon iets steelt terwijl die niets heeft gestolen of toegeeft iets te hebben gestolen terwijl die deze bekentenis nooit heeft gedaan.
  • Doen alsof een echte persoon is gearresteerd of gevangengezet.

De lijst hierboven is niet volledig.

Kennisgeving van aangepaste of synthetische content

Creators moeten aangeven of realistische content significant is aangepast of synthetisch is gemaakt. Ze kunnen dit tijdens het uploadproces aangeven.

YouTube Studio op een computer

1. Ga naar YouTube Studio.
  2. Voer de stappen uit om content te uploaden.
  3. Selecteer in het gedeelte Details onder Aangepaste content de optie Ja om de kennisgevingsvragen te beantwoorden.
  4. Selecteer Doorgaan om andere videogegevens te selecteren.

Als een creator een YouTube Short maakt met een van de generatieve AI-effecten van YouTube (zoals Dream Track of Dream Screen), hoeft die geen extra stappen te ondernemen. De tool geeft het gebruik van AI automatisch aan.

We kunnen creators helpen door namens hen een kennisgeving te selecteren als ze het gebruik van aangepaste of synthetische content vermelden in de titel of beschrijving van hun video.

Wat er gebeurt nadat creators een kennisgeving hebben toegevoegd

Als creators Ja selecteren om aan te geven dat hun content is aangepast of synthetisch is, voegen we een label toe aan het veld Beschrijving van hun video. Deze labels worden alleen getoond aan kijkers die YouTube-video's bekijken op een mobiel apparaat of tablet.

Label in het uitgevouwen veld Beschrijving

Aanvullend label voor gevoelige content

Hoogwaardige en actuele informatie over verkiezingen, actuele conflicten, natuurrampen, financiën en gezondheid is erg belangrijk. Dit soort informatie kan van grote invloed zijn op het welzijn, de financiële zekerheid en de veiligheid van mensen en gemeenschappen. Bij content over gevoelige onderwerpen zoals deze kan er in de videospeler een opvallender label verschijnen voor extra transparantie.

Andere gevolgen van de kennisgeving

De kennisgeving van aangepaste of synthetische content heeft geen beperkende invloed op het publiek van een video of de geschiktheid van de video om inkomsten te genereren.

Risico's als creators geen kennisgeving toevoegen

Video's kunnen misleidend zijn als kijkers denken dat een video echt is, terwijl die is gewijzigd of synthetisch is gemaakt om realistisch over te komen.

Als een creator niet aangeeft dat content is gewijzigd of synthetisch is, kan YouTube in sommige gevallen het risico op schade voor kijkers verminderen door een label toe te voegen dat creators niet kunnen verwijderen. Ook kan YouTube maatregelen nemen als creators er consequent voor kiezen deze informatie niet te vermelden. YouTube kan bijvoorbeeld de content verwijderen of de deelname aan het YouTube-partnerprogramma opschorten.

We passen onze Communityrichtlijnen toe op alle content op YouTube, ongeacht of deze is aangepast of synthetisch is.