Muutetun tai keinotekoisen sisällön käytöstä ilmoittaminen

Kannustamme sisällöntuottajia käyttämään sisällön muokkauksen ja luonnin työkaluja innovatiivisesti ja vastuullisesti. Samalla ymmärrämme, että katsojat haluavat tietää, onko heidän katsomansa tai kuuntelemansa sisältö aitoa.

Vaadimme sisällöntuottajia ilmoittamaan aidolta vaikuttavasta sisällöstä, jota on merkittävällä tavalla muutettu tai joka on luotu keinotekoisesti, jotta yleisö saa riittävästi tietoa sisällöstä.

Tällaisesta sisällöstä on ilmoitettava seuraavissa tilanteissa:

• Sisällössä oikea ihminen vaikuttaa sanovan tai tekevän jotain, mitä hän ei oikeasti ole sanonut tai tehnyt.
  • Sisällössä on muunneltu oikeaan tapahtumaan tai paikkaan liittyvää kuvamateriaalia.
  • Sisältöön on generoitu aidolta vaikuttavia tapahtumia, joita ei oikeasti ole tapahtunut.

Tällainen sisältö voi olla täysin tai osittain muunneltu tai luotu työkaluilla, jotka on tarkoitettu audion, videon tai kuvan luomiseen tai muokkaamiseen.

Sisällöstä ilmoittaminen YouTube Studion "Muokattu sisältö" ‑asetuksella

Sisällöntuottajat voivat ilmoittaa merkittävästi muutetusta tai keinotekoisesti luodusta sisällöstä "Muokattu sisältö" ‐asetuksella, joka on käytettävissä YouTube Studiossa tietokoneella. Tuomme asetuksen muille laitteille ja YouTube-sovelluksiin myöhemmin.

Kun sisällöntuottaja on valinnut tämän asetuksen ja julkaisee sisältöä, videon laajennettuun kuvaukseen lisätään tunniste. Se näkyy toistaiseksi katsojille, jotka käyttävät YouTube-sovellusta puhelimella, tabletilla tai televisiolla, mutta tulee näkyviin muillakin laitteilla myöhemmin.

Sisällöntuottajien, jotka käyttävät Dream Trackia tai Dream Screeniä (YouTuben generatiivisia tekoälytyökaluja) YouTube Shorts -videossa, ei tarvitse tehdä erillistä ilmoitusta. Työkalu ilmoittaa tekoälyn käytöstä automaattisesti. Sisällöntuottajien on ilmoitettava muiden tekoälytyökalujen käytöstä latausvaiheessa.

Esimerkkejä muutetusta tai keinotekoisesta sisällöstä

Seuraavassa on esimerkkejä muutetusta tai keinotekoisesta sisällöstä. Muutettu tai keinotekoinen sisältö voi olla täysin tai osittain muunneltu tai luotu millä tahansa työkalulla, joka on tarkoitettu audio-, video- tai kuvasisällön luomiseen ja muokkaamiseen. Jos sisältö on realistista ja sitä on muutettu merkittävästi, ilmoitus vaaditaan. Keinotekoisesta sisällöstä ei kuitenkaan tarvitse ilmoittaa, jos sisältö on epärealistista tai muutokset ovat vähäisiä. Lista ei ole kaikenkattava.

Sisällöntuottajan ilmoitusta ei tarvita Sisällöntuottajan ilmoitus tarvitaan
  • Kauneusfiltterien käyttö
  • Sisällön luominen tai muokkaaminen digitaalisesti niin, että henkilön kasvojen tilalle lisätään toisen henkilön kasvot
  • Taustan luominen tai laajentaminen keinotekoisesti liikkuvan auton simuloimiseksi
  • Tunnetun takaa-ajokohtauksen muuttaminen digitaalisesti niin, että kohtaukseen lisätään kuuluisa näyttelijä, joka ei ole esiintynyt alkuperäisessä elokuvassa
  • Aiemmin tallennetun audion parantelu tehosteilla
  • Audion simulointi siten, että se kuulostaa lääketieteen asiantuntijan neuvolta, vaikka hän ei ole todellisuudessa tällaista neuvoa antanut
  • Tekoälyn luoma animaatio ohjuksesta osana videota
  • Realistinen kuvaus oikeaan kaupunkiin ammutusta ohjuksesta

Esimerkkejä tilanteista, joissa sisällöntuottajan ilmoitusta ei tarvita
Sisällöntuottajien ei tarvitse ilmoittaa keinotekoisesta sisällöstä, jos muutettu tai keinotekoinen sisältö on epärealistista tai realistista sisältöä on muutettu vain vähäisesti. Vähäiset muokkaukset ovat pääasiassa esteettisiä eivätkä muuta sisältöä tavalla, joka saisi katsojat tulkitsemaan tapahtunutta väärin.
Sisällöntuottajan ei tarvitse ilmoittaa keinotekoisesta sisällöstä esimerkiksi seuraavissa tapauksissa:
  • Epärealistinen sisältö
    • Henkilö ratsastamassa yksisarvisella fantasiamaailmassa
    • Ihminen leijumassa avaruudessa vihertaustatehosteen avulla
  • Vähäiset muutokset
    • Värien säätö tai valaistusfiltterit
    • Erikoistehosteet, kuten taustan sumennus ja vintagetehoste
    • Videohahmotelman, käsikirjoituksen, pikkukuvan, nimen tai infograafin parantaminen generatiivisen tekoälyn työkaluilla tai muilla tuotannon aputyökaluilla
    • Tekstitysten luominen
    • Videon terävöitys, tarkkuuden skaalaus tai korjaaminen sekä puheen ja audion korjaaminen
    • Ideoiden luominen

Yllä oleva lista ei ole kaikenkattava.

Esimerkkejä tilanteista, joissa sisällöntuottajan ilmoitus tarvitaan
Vaadimme sisällöntuottajia ilmoittamaan muutetusta tai keinotekoisesta sisällöstä silloin, kun sisältö on realistista tai muutos on merkittävä. Näin autamme yleisöä saamaan riittävästi tietoa sisällöstä.
Sisällöntuottajan pitää ilmoittaa keinotekoisesta sisällöstä esimerkiksi seuraavissa tapauksissa:
  • Keinotekoisesti luotu musiikki (myös Creator Musicilla luotu musiikki)
  • Toisen henkilön äänen kloonaaminen taustaselostusta varten
  • Keinotekoisen lisämateriaalin luominen oikeasta paikasta kuvatusta materiaalista, esimerkiksi matkailuvideota varten kuvatusta surffaajasta Mauilla
  • Realistisen videon luominen keinotekoisesti kahden oikean tennispelaajan välisestä ottelusta
  • Vaikutelman luominen siitä, että joku antaa neuvoja, joita hän ei ole todellisuudessa antanut
  • Audion digitaalinen muuttaminen niin, että suosittu laulaja muka laulaisi nuotin vierestä live-esityksessä
  • Realistiset kuvaukset tornadoista tai muista sääilmiöistä liikkumassa kohti todellista kaupunkia, kun tällaista ei ole oikeasti tapahtunut
  • Sairaalan työntekijöiden esittäminen käännyttämässä sairaita tai haavoittuneita pois
  • Julkisuuden henkilön esittäminen varastamassa jotain tai myöntämässä varkauden, kun tällaista ei ole oikeasti tapahtunut
  • Oikean ihmisen esittäminen pidätettynä tai vangittuna

Yllä oleva lista ei ole kaikenkattava.

Muutetusta tai keinotekoisesta sisällöstä ilmoittaminen

Vaadimme sisällöntuottajia ilmoittamaan realistiselta vaikuttavasta sisällöstä, jota on merkittävällä tavalla muutettu tai joka on luotu keinotekoisesti. Tämän ilmoituksen voi lisätä latauksen yhteydessä.

YouTube Studiossa tietokoneella

1. Avaa YouTube Studio.
  2. Lataa sisältö ohjeiden mukaisesti.
  3. Vastaa ilmoitusta koskevaan kysymykseen valitsemalla Tiedot-osion "Keinotekoinen sisältö" ‑kohdasta Kyllä.
  4. Jatka valitsemaan muut videon tiedot.

Jos sisällöntuottaja luo YouTube Shorts ‐videon käyttämällä YouTuben generatiivisen tekoälyn tehosteita (esim. Dream Track tai Dream Screen), keinotekoisesta sisällöstä ei tarvitse tällä hetkellä ilmoittaa erikseen. Työkalu ilmoittaa tekoälyn käytöstä automaattisesti.

Sisällöntuottajan työn helpottamiseksi voimme ilmoittaa asiasta jo ennakoivasti, jos sisällöntuottaja kertoo sisällön muuttamisesta tai keinotekoisen sisällön luomisesta videon nimessä tai kuvauksessa.

Mitä tapahtuu sisällöntuottajan ilmoituksen jälkeen?

Jos sisällöntuottaja valitsee "Kyllä" sen merkiksi, että sisältö on muutettua tai keinotekoista, videon kuvauskenttään lisätään tunniste. Tunnisteet näkyvät toistaiseksi YouTube-videoita mobiililaitteella tai tabletilla katsoville.

Tunniste laajennetussa kuvauskentässä

Arkaluontoisen sisällön lisätunniste

Vaaleihin, käynnissä oleviin konflikteihin, luonnonkatastrofeihin, talouteen tai terveyteen liittyvien tietojen on tärkeä olla laadukkaita ja ajankohtaisia. Tämäntyyppiset tiedot voivat vaikuttaa merkittävästi ihmisten ja yhteisöjen hyvinvointiin, taloudelliseen vakauteen tai turvallisuuteen. Jos sisältö käsittelee tällaisia arkaluontoisia aiheita, tarvitaan vahvempaa läpinäkyvyyttä, minkä vuoksi videosoittimessa voi lisäksi näkyä selvästi erottuva tunniste.

Ilmoituksen muut vaikutukset

Muutetusta tai keinotekoisesta sisällöstä ilmoittaminen ei rajoita videon yleisöä tai vaikuta siihen, voiko videosta ansaita rahaa.

Ilmoittamatta jättämisen riskit

Jos video on realistinen mutta sitä on merkittävällä tavalla muutettu tai se on luotu keinotekoisesti, se voi saada katsojat luulemaan, että sisältö on totta.

Jos sisällössä ei ilmoiteta asiasta, YouTube voi joissain tapauksissa ehkäistä katsojille koituvaa haittaa lisäämällä ennakoivasti tunnisteen, jota sisällöntuottaja ei voi poistaa. Jos sisällöntuottaja jättää ilmoituksen tekemättä toistuvasti, hän voi saada YouTubelta sanktioita. Hänen sisältönsä voidaan esimerkiksi poistaa tai osallistuminen YouTube-kumppaniohjelmaan jäädyttää.

Muistathan, että yhteisösäännöt koskevat kaikkea YouTubessa olevaa sisältöä riippumatta siitä, onko sisältö muutettua tai keinotekoista.