Tips tegen burn-out bij creators

Deze informatie is geen professioneel medisch advies. Dit artikel is alleen bedoeld ter informatie. We raden je aan om contact op te nemen met je huisarts als je hulp nodig hebt.

Als YouTube-creator heb je geen doorsneebaan. Je bent eigen baas en het is een project waar je de klok rond mee bezig bent. Het is dan ook belangrijk om een goede balans te vinden tussen YouTube en je privéleven, zodat je af en toe tijd voor jezelf hebt en geen burn-out krijgt.

Wat is een burn-out?

What is Creator Burnout? | Master Class #1 ft. Kati Morton

Abonneer je op het YouTube Creators-kanaal voor het laatste nieuws, updates en tips.

Hoe weet je of je burn-out hebt? Beantwoord de volgende vragen:

1. Voel je je constant moe of gestrest, ongeacht hoeveel slaap je krijgt? Of heb je moeite om in slaap te vallen?
  2. Heb je ooit afkeer van je kijkers gevoeld wanneer ze meer content willen of je vragen waar je bent geweest?
  3. Heb je het gevoel dat je meer energie in je werk steekt dan dat je ervoor terug krijgt?
  4. Heb je het gevoel dat je niet genoeg doet?

Als je antwoord op de meeste van deze vragen ja is, kun je een burn-out hebben. Geen zorgen, want je kunt er wat aan doen:

• Negeer een burn-out niet, omdat het dan erger kan worden. Sta even stil en check hoe je je voelt.
  • Schrijf op waarom je denkt dat je bent opgebrand. Zo kun je waarschuwingssignalen herkennen en actie ondernemen voordat het weer gebeurt.

Een burn-out voorkomen

Burnout Prevention | Master Class # 3 ft. Kati Morton

Een van de meest voorkomende redenen voor een burn-out is het ontbreken van grenzen. Denk goed na over deze verschillende manieren om grenzen te stellen en pas de methoden toe die voor jou werken:

• Zorg voor fysieke grenzen tussen werk en privé. Als je de ruimte hebt, regel dan een apart bureau dat je alleen voor werk gebruikt.
  • Bepaal hoeveel tijd je wilt besteden aan taken zoals reacties beantwoorden.
  • Sta minimaal één keer per week stil bij hoe je je voelt.
  • Zelfs als je hiermee een belofte verbreekt met je fans, moet je jezelf toch een pauze gunnen. Je kunt kijkers via een communitypost vertellen dat je er even tussenuit gaat. Door open te communiceren met je publiek kan het makkelijker zijn om een pauze te nemen.

Herstel van een burn-out

Recovering from Creator Burnout | Master Class #2 ft. Kati Morton

Creators hebben vaak meerdere taken en drukke schema's met weinig vrije tijd. Toch is het belangrijk om tijd te maken voor jezelf, waarmee je een burn-out kunt voorkomen.

• Neem pauzes: plan zowel kortere als langere pauzes in.
    • Neem tijdens je werk korte pauzes om even buiten te wandelen of wat rek- en strekoefeningen te doen.
    • Neem lange pauzes van werken en het maken van content.
    • Zet deze pauzes in je agenda zodat je eromheen kunt plannen en geen schuldgevoel krijgt als je vrij neemt.
  • Stap uit je routine en laat je inspireren door muziek, personen, ideëen of kunst.
    • Neem contact op met vrienden en familie. Word lid van een online community van contentcreators om in contact te komen met anderen.
    • Uit je op een creatieve manier, kijk een film of ga naar een museum.
    • Verbreed je creativiteit door eens wat anders te doen op je kanaal.
  • Pas goed op jezelf: een burn-out kan ook je lichamelijke gezondheid beïnvloeden.
    • Houd je aan een evenwichtig voedingspatroon, zorg dat je voldoende slaap krijgt en beweeg regelmatig om je lichaam gezond te houden.
  • Ken je grenzen: herken je symptomen.
    • Merk het op als je je opgebrand gaat voelen. Misschien maak je je zorgen dat je nog een video moet opnemen. Misschien ben je gefrustreerd vanwege een gemene reactie of ben je gewoon erg moe. Schrijf de tekenen en symptomen op die het meest aanwezig zijn en merkt het op wanneer je die weer ervaart.

Ons advies

Work Smarter Instead of Harder | Master Class #4 ft. Kati Morton

• Denk eens aan wat je allemaal hebt bereikt sinds je je content bent gaan maken.
  • Stel redelijke doelen voor hoeveel werk je elke dag wilt doen.
    • Richt je op maximaal 7 taken per dag.
    • Splits grotere projecten op in kleinere stappen.
  • Gebruik tools zoals agenda's, takenlijsten of projectbeheersoftware om op schema te blijven en te zorgen dat je je niet overweldigd voelt.
  • Plan opname-momenten in zodat je meerdere video's in één keer kunt filmen en bewerken, en zo tijd bespaart.
  • Schakel hulp in voor bepaalde taken om tijd en energie te besparen. Je kunt bijvoorbeeld iemand inhuren om video's te bewerken of een logo te ontwerpen voor je merk.