Podcasts aanleveren via een RSS-feed

Als je een podcastcreator bent die hoofdzakelijk audio gebruikt en je podcast distribueert via een RSS-feed, kun je de RSS-feed uploaden naar YouTube. Hieronder vind je meer informatie over hoe je RSS-feeds indient. Ontdek daarna hoe je je RSS-feed op YouTube publiceert.

Opmerking: RSS-opname is beschikbaar in bepaalde landen/regio's.

Audiogerichte podcasts naar YouTube uploaden met RSS-feeds

Meer informatie over hoe je podcasts naar YouTube uploadt met een RSS-feed

Als je je RSS-feed bij YouTube indient, maakt YouTube video's voor elke podcastaflevering die je uploadt. YouTube gebruikt de afbeelding die bij je podcast hoort om een video met statisch beeld te maken en deze namens jou naar je kanaal te uploaden. Als je een nieuwe aflevering toevoegt aan je RSS-feed, wordt deze automatisch geüpload naar je kanaal en informeren we je in aanmerking komende abonnees.

YouTube doet niet het volgende:

• Je podcast op andere platforms distribueren. Je podcast is alleen beschikbaar op YouTube en YouTube Music.
  • Abonnees laten weten wanneer afleveringen van eerdere versies aan je kanaal worden toegevoegd via een RSS-feed.
  • Automatisch de seriegegevens updaten die zijn gemaakt in je RSS-feed. Meer informatie over hoe je de details van je podcast bewerkt
  • Automatisch audiobestanden uploaden die opnieuw worden geüpload naar je RSS-feed. Meer informatie over hoe je afleveringen opnieuw uploadt
  • Ongeldige tekens zoals >, < of HTML-code toestaan in titels of beschrijvingen van podcasts en afleveringen.

Best practices

De podcastcontent die je uploadt naar YouTube mag geen advertenties bevatten, anders voldoe je niet aan de Servicevoorwaarden van YouTube. Als je podcast betaalde promoties (zoals promoties die door de host worden voorgelezen), sponsoring of aanbevelingen bevat, moet je ons dit laten weten en aan het volledige toepasselijke beleid voldoen.

Als je betaalde promoties wilt definiëren, kun je het volgende doen:

• Vink het vakje Betaalde promotie aan op de detailpagina van de podcast, of
  • Update de video-instellingen op de detailpagina.

Als je je RSS-feed voor het eerst bij YouTube indient, worden de geselecteerde afleveringen geüpload als privévideo's. Als er problemen zijn, raden we je aan tijdens het instellen te wachten tot alle afleveringen zijn geüpload voordat je je podcast als openbaar publiceert.

Nadat je afleveringen zijn geüpload, zoek je op het tabblad Video naar problemen met auteursrecht of inkomsten genereren. Zo voorkom je claims of waarschuwingen voor je content.

Veelgestelde vragen

Kan ik een RSS-feed aanleveren als ik al een podcast op YouTube heb?

Ja. Als je afleveringen wilt leveren via een RSS-feed:
  1. Ga naar YouTube Studio en selecteer Content en dan Podcasts.
  2. Plaats de cursor op de podcast die je wilt bewerken en klik op Details Instelling bewerken, potloodje.
  3. Klik op de detailpagina van de podcast onder RSS-instellingen op Koppelen aan RSS-feed.

We raden je aan om de afleveringen te uploaden na de meest recente aflevering die al op YouTube staat. Zo voorkom je dat je dubbele afleveringen uploadt. Je kunt deze datum instellen wanneer je je RSS-feed indient in Studio.

Lees ons Helpcentrum-artikel voor meer informatie over hoe je je RSS-feed aan je kanaal koppelt.

Als ik een nieuw audiobestand voor een aflevering upload in mijn RSS-feed, wordt dit dan automatisch geüpdatet op YouTube?

Nee. De audio voor een video die met RSS wordt opgenomen, is vergelijkbaar met elke video op YouTube en kan na publicatie niet meer worden geüpdatet. Als je een nieuwe versie van een aflevering wilt uploaden:
  1. Ga naar YouTube Studio en selecteer Content en dan Podcasts.
  2. Plaats de cursor op de podcast die je wilt bewerken en selecteer Video's .
  3. Plaats de cursor op de video die je opnieuw wilt opnemen en klik op het menu .
  4. Selecteer Opnieuw uploaden vanuit RSS-feed.

Er wordt dan een nieuwe video voor je aflevering gemaakt. De oude video wordt als privé ingesteld, zodat je gegevens zoals weergaven en reacties nog steeds kunt bekijken.

Hoe verifieer ik het eigendom van mijn RSS-feed?

Check het e-mailadres in je RSS-feed om het eigendom te verifiëren. Voer de verificatiecode uit de e-mail in en klik op Verifiëren.

Als je het e-mailadres in je RSS-feed niet weet, neem je contact op met je hostingprovider.

Hoe wijzig ik de standaardzichtbaarheid van afleveringen in mijn feed?

Nadat je je podcast op YouTube hebt gepubliceerd, worden alle afleveringen openbaar gemaakt. Je kunt deze instellingen wijzigen op de detailpagina van de podcast.
  1. Ga in YouTube Studio naar Content en dan Podcasts.
  2. Plaats de cursor op de podcast die je wilt bewerken en klik op Details Instelling bewerken, potloodje.
  3. Selecteer onder Standaardzichtbaarheid van RSS-video's een van de zichtbaarheidsopties: Privé, Verborgen of Openbaar.
  4. Klik op Opslaan.

Nadat je de zichtbaarheidsinstellingen van je podcast hebt geüpdatet, wordt de geselecteerde optie toegepast op alle nieuwe uploads van die podcast.

Hoe worden video's uit mijn RSS-feed gesorteerd op YouTube?

Op de playlistpagina worden video's die via RSS zijn geüpload, gesorteerd op de releasedatum in de RSS-feed. Als er geen releasedatum beschikbaar is, worden de afleveringen gesorteerd op de publicatiedatum van YouTube. De releasedatum wordt niet geverifieerd door YouTube.

Welke datum van de aflevering ziet een kijker op YouTube?

Op sommige platforms toont YouTube de releasedatum van de aflevering (uit je RSS-feed) en op andere platforms de YouTube-publicatiedatum. De releasedatum wordt niet geverifieerd door YouTube. Als er geen releasedatum beschikbaar is, tonen we de afleveringen gesorteerd op de publicatiedatum. Als je de releasedatum in YouTube Studio bewerkt, wordt de datum in je RSS-feed niet gewijzigd.

Waarom staan oude afleveringen uit mijn RSS-feed bovenaan mijn tabblad Video's?

Het tabblad Video's van je kanaal is gesorteerd op YouTube-uploaddatum. In de toekomst wordt op het tabblad Video's de RSS-publicatiedatum gebruikt om video's chronologisch te sorteren.

Kan ik meer afleveringen uploaden nadat ik mijn RSS-feed heb gekoppeld aan een podcast op YouTube?

Ja. Je kunt meer afleveringen uit je RSS-feed uploaden op de detailpagina van de podcast.
  1. Ga in YouTube Studio naar Content en dan Podcasts.
  2. Plaats de cursor op de podcast die je wilt bewerken en klik op Details Instelling bewerken, potloodje.
  3. Klik onderaan de detailpagina van de podcast op Meer tonen.
  4. Selecteer de afleveringen die je wilt uploaden onder Afleveringen om te uploaden.
  5. Check de zichtbaarheidsgegevens en klik op Opslaan.

Alle afleveringen worden geüpload met de zichtbaarheid die als standaard voor je video's is ingesteld. Op de detailpagina van de podcast kun je de videozichtbaarheid bewerken van podcasts die vanuit je RSS-feed zijn geüpload.

Als ik een video uit mijn podcast op YouTube verwijder, wordt de aflevering dan ook verwijderd uit mijn RSS-feed?

Nee, YouTube wijzigt nooit je RSS-feed.