Geschiktheid voor Content ID

Er worden verschillende criteria gebruikt om te bepalen of auteursrechteigenaren in aanmerking komt voor Content ID. We bepalen onder andere of de content van de auteursrechteigenaar via Content ID kan worden geclaimd en wat de aantoonbare noodzaak voor de auteursrechteigenaar is. Auteursrechteigenaren moeten bewijzen dat ze over de exclusieve rechten op de auteursrechtelijk beschermde content beschikken.

Content ID controleert op overeenkomsten tussen de referentievideo van een gebruiker en elke upload naar YouTube. Auteursrechteigenaren moeten beschikken over de exclusieve rechten op het materiaal dat wordt beoordeeld. Dit zijn veelvoorkomende voorbeelden van items waarvoor één persoon mogelijk niet de exclusieve rechten bezit:

• Mashups, verzamelingen met 'grootste hits', compilaties en remixen van andere werken
  • Videogames, softwarebeelden en trailers
  • Niet-gelicentieerde muziek en video's
  • Muziek of video's die niet-exclusief zijn gelicentieerd
  • Opnamen van uitvoeringen (concerten, evenementen, toespraken, shows)

Als hun aanvraag voor het gebruik van Content ID wordt geaccepteerd, moeten contenteigenaren een overeenkomst aangaan waarin expliciet wordt vermeld dat alleen video's met exclusieve rechten als referentie kunnen worden gebruikt. Ook moeten ze de geografische locaties opgeven waar ze over exclusieve eigendomsrechten beschikken, als dit niet wereldwijd is.

Naast Content ID bieden we andere tools voor auteursrechtbeheer die mogelijk beter bij de behoeften van auteursrechteigenaren passen. Denk hierbij aan het webformulier voor auteursrechtklachten, het programma voor contentverificatie (Content Verification Program, CVP) en de Copyright Match Tool. Meer informatie over deze opties vind je hier.