Generera intäkter från Shorts som rättighetsinnehavare

De här funktionerna är endast tillgängliga för partner som använder Innehållshanteraren i YouTube Studio och som godkänner nya villkor.

Om du är rättighetsägare och vill generera intäkter från en Shorts-video måste du ha skapat ett aktivt uppladdningsanspråk på Shorts-videon och ha tillämpat en uppladdningspolicy för intäktsgenerering.

Nya Shorts-videor kan intäktsgenereras om din standardpolicy för uppladdning är att generera intäkter. Om du vill generera intäkter från äldre Shorts-videor som skapades före februari 2023 kan du skapa eller öppna anspråk på uppladdningar igen och tillämpa en policy för intäktsgenerering.

Innan du börjar skapa anspråk är det viktigt att du förstår och följer YouTubes policyer för intäktsgenerering.

Skapa ett anspråk på en Shorts-video

Så här skapar du ett anspråk på en Shorts-video direkt innehållshanteraren i Studio:

1. Logga in i innehållshanteraren i Studio.
  2. Välj Videor i menyn till vänster.
  3. Leta reda på Shorts-videon och klicka på titeln.
  4. Välj Hantering av rättigheter i menyn till vänster på sidan med videoinformation.
  5. Välj en uppladdningspolicy för intäktsgenerering.
  6. Klicka på SPARA.

Så här skapar du ett anspråk för en Shorts-video med en mall för innehållsleverans:

1. Logga in i innehållshanteraren i Studio.
  2. Välj Innehållsleverans i menyn till vänster.
  3. Klicka på fliken Mallar.
  4. Ladda ned mallen Webbvideo – uppdatering. Läs mer om hur du levererar innehåll med mallar.
  5. Fyll i listan med video-id:n som ska uppdateras i kolumnen video_id och Generera intäkter i alla länder (eller annat policynamn som tillåter intäktsgenerering) i kolumnen usage_policy.
    Obs! Du kan också behöva lägga till en video-/tillgångstitel i kolumnen Titel och äganderätt för tillgångar (t.ex. WW) i kolumnen Äganderätt om det inte finns något anspråk från första part.
  6. Spara filen.
  7. Öppna sidan Innehållsleverans igen och klicka på fliken Mina paket.
  8. Klicka på VERIFIERA OCH LADDA UPP för att validera och ladda upp filen.

Öppna ett stängt anspråk igen på en Shorts-video

Så här öppnar du ett anspråk som har stängts på grund av ett upphovsrättsanspråk eller att det har stängts manuellt:

1. Logga in i Innehållshanteraren i Studio.
  2. Välj Videor med anspråk i menyn till vänster.
  3. I filterfältet klickar du på Källaföljt avPartnerägda videorföljt av ANVÄND.
  4. Klicka på filterfältet och tillämpa ytterligare två filter:
    • YouTube Shorts följt av Ja följt av ANVÄND.
    • Anspråksstatus följt av Inaktivt följt av ANVÄND.
  5. Leta reda på videon med anspråk och klicka på titeln.
  6. Klicka på INFORMATION under Inaktiva – av dig.
  7. Klicka på GÖR OM ANSPRÅK.

Precis som med videor i långt format tillåter vi inte policyer med matchningsvillkor som uppladdningspolicyer. Du kan dock bara använda territoriumkriterierna och generera intäkter i utvalda länder/regioner.

Viktigt att tänka på: Om du vill generera intäkter från innehåll på YouTube, inklusive Shorts, måste din kanal följa YouTubes policyer för intäktsgenerering, som innehåller våra policyer om repetitivt och återanvänt innehåll. Kanalerna måste också följa YouTubes riktlinjer för communityn, användarvillkor, upphovsrättspolicy och programpolicyer för Google AdSense.