Landsspesifikke kostnader

YouTube har foreløpig ingen planer om å innføre landsspesifikke kostnader i 2023.

I enkelte land er distribusjonen av innhold på YouTube underlagt kostnader knyttet til for eksempel lisensiering av rettighetene til tredjeparter, lovpålagte gebyrer og plattformavgifter. For å sikre en langvarig og bærekraftig drift kan det hende vi må begynne å dele noen av disse landsspesifikke kostnadene med partnere som har aktivert inntektsgenerering.

Vi har for øyeblikket ingen planer om å innføre disse kostnadene i 2023. Når dette blir aktuelt, varsler vi deg om hvor mye som eventuelt gjelder for deg, basert på land, og hvordan vi beregner kostnadene. Dette skjer minst 45 dager i forveien. Siden disse kostnadene er knyttet til bestemte land, trekkes de proporsjonalt basert på inntektene dine fra det aktuelle landet.

Merk: Det å dele lisensieringskostnadene for rettighetene til tredjeparter via landsspesifikke kostnader er noe annet enn eventuelle fradrag for klarering av musikkrettigheter knyttet til justering som følge av rettighetsklareringer. Vi trekker aldri fra både landsspesifikke kostnader og justering som følge av rettighetsklareringer for å dekke lisensieringskostnadene for de samme rettighetene.

Slik fungerer det

Landsspesifikke kostnader avhenger av land og gjelder for alle plattformer med inntektsgenerering. Nedenfor har vi et eksempel med en skaper som bare laster opp lange videoer:

Et hypotetisk eksempel

Land X har implementert en plattformavgift som gjelder for YouTube-annonseinntekter opptjent i det aktuelle landet.

• Basert på inntektene en partner har fra annonser i lange videoer i land X, blir den landsspesifikke kostnaden USD 1.
  • Etter inntektsdeling betaler partneren USD 0,55, og YouTube dekker USD 0,45.
  • Ved å trekke fra landsspesifikke kostnader før inntektsdelingen beregnes, deler YouTube og partneren disse kostnadene i tråd med gjeldende inntektsdeling.

I eksempelet ovenfor bruker vi én landsspesifikk kostnad, men det er sannsynlig at partnere må forholde seg til flere landsspesifikke kostnader hvis de tjener penger på innhold i flere enn ett land med slike kostnader.

Varsel fra YouTube

Når delingen av disse kostnadene starter, varsler YouTube deg om hvor mye som eventuelt gjelder for landene du genererer inntekt i, og hvordan vi beregner kostnadene. Dette skjer minst 45 dager i forveien. Eventuelle fradrag for landsspesifikke kostnader blir også rapportert hver måned.

Vanlige spørsmål

Er kostnader for opphavsrettsbeskyttet musikk underlagt landsspesifikke kostnader?

Nei. Det å dele lisensieringskostnadene for rettighetene til tredjeparter via landsspesifikke kostnader er noe annet enn eventuelle fradrag for klarering av musikkrettigheter knyttet til justering som følge av rettighetsklareringer. Vi trekker aldri fra både landsspesifikke kostnader og justering som følge av rettighetsklareringer for å dekke lisensieringskostnadene for de samme rettighetene.

Inntektsgenerering for videoer med musikk er fortsatt underlagt de gjeldende retningslinjene for inntektsgenerering for det aktuelle videoformatet. Finn ut mer om hvordan du kan bruke Creator Music i lange videoer og tjene penger på Shorts-videoer med musikk.

Er de landsspesifikke kostnadene avhengig av hvor jeg befinner meg?

Nei. De gjelder for bestemte land der distribusjonen av innhold på YouTube er underlagt kostnader knyttet til for eksempel lisensiering av rettighetene til tredjeparter, lovpålagte gebyrer og plattformavgifter. Det betyr at kostnadene bare gjelder for inntekten din i land der disse kostnadene er innført.

Hvordan vet jeg hvilke landsspesifikke kostnader som gjelder for meg?

Vi har foreløpig ingen planer om å innføre landsspesifikke kostnader i 2023. Når dette blir aktuelt, varsler vi deg om hvor mye som eventuelt gjelder for deg, basert på land, og hvordan vi beregner kostnadene. Dette skjer minst 45 dager i forveien. Eventuelle fradrag for landsspesifikke kostnader blir også rapportert hver måned.