Leverera Shorts-teasers

De här funktionerna är endast tillgängliga för skivbolags- och distributörspartners som använder Innehållshanteraren i YouTube Studio och YouTubes DDEX-flöde med version 3.6 eller senare av ERN-standarden (Electronic Release Notification).

Om du är en skivbolags- eller distributörspartner kan du främja upptäckten av musik på Shorts genom att använda DDEX för att leverera ett smakprov innan en låt släpps i sin helhet. När information om teasern förmedlas i DDEX-flödet skapas en bildspårsvideo för teasern som blir tillgänglig i Shorts-musikbiblioteket från och med det datum och den tid du anger i flödet.

Obs! Bildspår för teasers visas inte i YouTube Music, på officiella artistkanaler eller i artistprofiler. Bildspår för teasers kan vara synliga i sökresultaten på YouTube under de första 48 timmarna efter att fullängdsspåret har släppts.

Bildspåret för fullängdsversionen släpps inte förrän det datum och den tid som du har angett i flödet. Bildspårsvideorna för teasern och fullängdsversionen bäddar in samma ljudinspelningstillgång.

När fullängdsspåret har släppts uppdaterar vi automatiskt alla Shorts-videor som använder teasern för att omdirigera till fullängdsspåret. Vi uppdaterar även den tillhörande Shorts-sidan för ändring av inriktning som skapats med teasern.

Om du vill skapa en teaser och göra den tillgänglig på Shorts måste du

1. uppdatera bildspårsflödet för att informera om teasern
  2. uppdatera Content ID-flödet ELLER redigera ljudinspelningstillgångens matchningspolicy.

1. Uppdatera bildspårsflödet

Ange start- och sluttider

Härunder visas XML-exempel som du kan använda för att skapa en teaser baserat på start- och slutpunkt eller starttid och längd.

XML-exempel

Använd följande XML-exempel om du vill skapa en teaser av en viss sekvens i en fullständig ljudfil med start- och slutpunkter. Den fullständiga ljudfilen måste levereras för att skapa teasern.

<TechnicalSoundRecordingDetails>

<TechnicalResourceDetailsReference>T1</TechnicalResourceDetailsReference>

<!-- IsPreview is set to false to signal the full audio file is sent we should create preview using start and end point->

<IsPreview>false</IsPreview>

<PreviewDetails>

<StartPoint>30</StartPoint>

<EndPoint>60</EndPoint>

<ExpressionType>Instructive</ExpressionType>

</PreviewDetails>

<File>

<FileName>full-length-track.mp3</FileName>

<FilePath>resources/</FilePath>

</File>

</TechnicalSoundRecordingDetails>

Du kan även ange sekvensen med starttiden och längden i ISO 8601-format.

Följande XML-exempel anger att teasern ska skapas 30 sekunder från början av det fullständiga spåret och teaserns längd ska vara 45 sekunder:

<PreviewDetails>

<StartPoint>30</StartPoint>

<Duration>PT0H0M45S</Duration>

<ExpressionType>Instructive</ExpressionType>

</PreviewDetails>

Ange släppdatum

Här visas ett XML-exempel du kan använda för att ange när teasern blir tillgänglig.

XML-exempel

Partners kan ange när teasern blir tillgänglig för Shorts-synkronisering med <ClipPreviewStartDate> eller <ClipPreviewStartDateTime>. Teasern är inte längre tillgänglig när fullängdsspåret är slut.

Obs!
  • Vi använder endast startdatum som anges för <ClipPreviewStartDate> eller <ClipPreviewStartDateTime>. Andra startdatum (t.ex. <ReleaseDisplayStartDate>, <TrackListingPreviewStartDate>, <CoverArtPreviewStartDate >) krävs för schemavalidering och kommer att ignoreras.
  • <PreviewDetails> ignoreras om <ClipPreviewStartDate> eller <ClipPreviewStartDateTime> inte finns i meddelandet.
  • Alla angivna startdatum måste vara av samma typ (datum eller datumtid).
  • <ClipPreviewStartDate> eller <ClipPreviewStartDateTime> bör inkluderas i alla efterföljande uppdateringsmeddelanden (t.ex. metadatauppdateringar) före produktens släppdatum. Om du inte gör det kan klippet med teasern inaktiveras så att det inte är tillgängligt i Shorts.
  • Kontrollera att <ClipPreviewStartDate> (eller <ClipPreviewStartDateTime>) infaller tidigare än <StartDate> (eller <StartDateTime>) för att tillåta att teasern visas i Shorts-biblioteket.

<ReleaseDeal>

<DealReleaseReference>R1</DealReleaseReference>

<Deal>

<DealTerms>

<CommercialModelType>SubscriptionModel</CommercialModelType>

<Usage>

<UseType>NonInteractiveStream</UseType>

<UseType>OnDemandStream</UseType>

</Usage>

<TerritoryCode>Worldwide</TerritoryCode>

<ValidityPeriod>

<StartDate>2021-12-10</StartDate>

</ValidityPeriod>

<ReleaseDisplayStartDate>2021-01-01</ReleaseDisplayStartDate>

<TrackListingPreviewStartDate>2021-01-01</TrackListingPreviewStartDate>

<CoverArtPreviewStartDate>2021-01-01</CoverArtPreviewStartDate>

<ClipPreviewStartDate>2021-01-01</ClipPreviewStartDate>

</DealTerms>

</Deal>

<EffectiveDate>2022-01-01</EffectiveDate>

</ReleaseDeal>

2. Uppdatera Content ID-flödet eller redigera matchningspolicyn för ljudinspelningstillgången

Vi föreslår att partners uppdaterar sitt Content ID-flöde, men de kan även uppdatera ljudinspelningens matchningspolicy så att policyn för Shorts-teasers som skapades ovan kan tillämpas. Kom ihåg att matchningspolicyn tillämpas när det fullständiga spåret släpps (om du inte anger en schemalagd policy).

Uppdatera ditt Content ID-flöde

Nedan visas ett XML-exempel för att informera om den matchningspolicy som ska tillämpas på Shorts-teasers, utöver matchningspolicyn för den fullständiga versionen.

XML-exempel

<DealList>

<ReleaseDeal>

<DealReleaseReference>R1</DealReleaseReference>

<!-- Monetize Previews, block otherwise before release date -->
      <Deal>

<DealReference>YT_MATCH_POLICY:Block except Shorts Previews</DealReference>

<DealTerms>

<CommercialModelType>RightsClaimModel</CommercialModelType>

<Usage>

<UseType>UserMakeAvailableUserProvided</UseType>

</Usage>

<!-- Add custom territory restriction to saved policy -->

<TerritoryCode>US</TerritoryCode>

<!-- Add custom schedule to saved policy -->

<ValidityPeriod>

<EndDateTime>2018-07-23T16:59:38+00:00</EndDateTime>

</ValidityPeriod>

</DealTerms>

</Deal>

<!-- UNCHANGED: Monetize after release date -->
      <Deal>

<DealTerms>

<CommercialModelType>RightsClaimModel</CommercialModelType>

<Usage>

<UseType>UserMakeAvailableUserProvided</UseType>

</Usage>

<TerritoryCode>US</TerritoryCode>

<ValidityPeriod>

<StartDateTime>2018-07-23T16:59:38+00:00</StartDateTime>

</ValidityPeriod>

<RightsClaimPolicy>

<RightsClaimPolicyType>Monetize</RightsClaimPolicyType>

</RightsClaimPolicy>

</DealTerms>

</Deal>

</ReleaseDeal>

</DealList>

Redigera ljudinspelningstillgångens matchningspolicy

Innan du kan börja använda Shorts-teasers måste du lägga till en Shorts-policy för teasers och tillämpa den på relevanta ljudinspelningstillgångar.
  1. Logga in i Innehållshanteraren i Studio.
  2. Välj Policyer i menyn till vänster.
  3. Klicka på LÄGG TILL NY POLICY följt av Lägg till en policy för YouTube Shorts-teaser.
  4. Ange ett Policynamn och en Beskrivning av policy.
    • Du kan använda exemplet nedan som vägledning för att konfigurera en policy för Shorts-teaser.
  5. Ange önskad längd i sekunder bredvid Matchningssumma för referens.
    • Maxlängden för en Shorts-video är 60 sekunder.
    • För att säkerställa att det fullständiga spåret är tillgängligt på Shorts på släppdatumet måste matchningspolicyn ha ett villkor för matchningssumma för referens som tillåter att Shorts-videor använder upp till 16 sekunder av referensfilen. Referensmatchningen ska med andra ord vara längre än 16 sekunder.
  6. Klicka på SPARA.
Obs!
  • Vi rekommenderar att du lägger till en matchningssumma för referens för att även tillåta uppladdningar av teasern utanför Shorts-verktygen. Om du till exempel tillhandahåller en teaser på andra plattformar men också vill tillåta uppladdning på YouTube, bör du inkludera det här villkoret så att användning upp till och med längden på teasern är tillåten. Annars kan sådan användning blockeras.
  • Det kan finnas gränser för hur mycket musik användare kan lägga till. Du kan kontrollera den tillåtna längden för musikanvändning i ditt avtal med YouTube genom att läsa Shorts-tillägget eller kontakta YouTubes support.

Exempel på Shorts-policy för teasers

Exempelscenario

Jag vill låta användare titta på 30 sekunder långa teasers av låtar på Shorts med framtida släppdatum.

Så här konfigurerar du policyn:

1. Logga in i Innehållshanteraren i Studio.
  2. Välj Policyer i menyn till vänster.
  3. Klicka på LÄGG TILL NY POLICY följt av Lägg till en policy för YouTube Shorts-teaser.
  4. Ange ett Policynamn och en Beskrivning av policy.
    • Exempel på policynamn: Shorts-teaser – 30 sekunder
    • Exempel på policybeskrivning: Tillåt Shorts-teasers på upp till 30 sekunder
  5. Ange 00:30 bredvid Matchningssumma för referens.
  6. Klicka på SPARA.
  7. Välj Tillgångar i menyn till vänster.
  8. Hitta den relevanta ljudinspelningstillgången och klicka på tillgångens titel för att öppna sidan med tillgångsinformation.
  9. Välj Äganderätt och policy  i menyn till vänster.
  10. Klicka på fliken Matchningspolicy följt av REDIGERA MATCHNINGSPOLICY FÖR TILLGÅNGAR.
  11. Hitta policyn för Shorts-teasers som skapades i steg 1–6 ovan och välj den i listan.
  12. Klicka på ANGE ANPASSAD POLICY.
  13. Klicka på LÄGG TILL SCHEMALAGD POLICY och välj önskad matchningspolicy.
  14. Ange släppdatumet för det fullständiga spåret.
  15. Klicka på LÄGG TILL VILLKOR följt av Tittarens plats.
    • Om du inte lägger till villkoret Tittarens plats kan det hända att den schemalagda policyn inte tillämpas rätt. Om du till exempel vill generera intäkter från användarvideor med innehåll från det fullständiga spåret i alla områden ställer du in villkoret Tittarens plats på ”Globalt” och matchningspolicyn på ”Generera intäkter”.
  16. Klicka på SPARA för att spara policyn.
  17. Klicka på ANVÄND för att tillämpa den uppdaterade matchningspolicyn på tillgången.

När du har slutfört steg 6 ovan kan du även schemalägga policyn med DDEX genom att följa stegen här.

Kom ihåg:

Om policyn har ett villkor för Matchningssumma för referens och användarna har tillgång till delar av låten från andra plattformar, kan den här policyn tillåta uppladdningar med de här delarna av låten från andra plattformar. Följande scenario kan till exempel också inträffa om du använder exempelpolicyn ovan:

• Skivbolaget levererar 30 sekunder av en låts refräng som en Shorts-teaser till YouTube, men gör också en teaser av versen från samma låt tillgänglig någon annanstans.
  • En användare laddar upp en video, som inte har skapats med Shorts-verktygen, med hjälp av låtens vers.
  • Videon kan visas om låtsekvensen inte överskrider 30 sekunder.

Om du vill begränsa användning av låtar från andra plattformar kan du ta bort villkoret Matchningssumma för referens när du skapar policyn för Shorts-teasers.

Tips! Se hur det går för dina teasers på Shorts med YouTube Analytics eller (om tillämpligt) YouTube Music Analytics API. Du kan använda video-id:t och/eller ISRC-koden för teaserns bildspår. Du hittar även mätvärden i rapporten Tillgångar.

Vanliga frågor om Shorts-teasers

Kan jag leverera flera Shorts-teasers för en låt?

För närvarande finns det bara stöd för en Shorts-teaser per låt.

Finns det några publiceringskrav för Shorts-teasers?

Precis som med fullängdspubliceringar bör du samarbeta med låtens utgivare för att försäkra dig om att de bäddar in sina kompositionsandelar i låtens ljudinspelningstillgång. Läs mer om hur du tar bort eller lägger till en inbäddad relation.

Hur kan artister skapa Shorts-videor med teasers?

Artister kan hitta och använda teaserspåret i Shorts-musikbiblioteket från och med att teasern släpps. Eller så kan partners dela bildspårsvideons länk som genereras när teasern har levererats med artisten.

Om artisten tittar på en mobil enhet visas alternativet Skapa när teasern har släppts. Då kan artisten använda ljudet för att skapa en Shorts-video.

Hur anger jag längden för referensmatchning för att tillåta Shorts-teasers?

Om du vill att den fullständiga låten ska kunna remixas på släppdatumet måste matchningspolicyn ha ett villkor för referensmatchning som inte blockerar användning på upp till 16 sekunder. Referensmatchningen ska med andra ord vara längre än 16 sekunder.

Finns det en rekommenderad längd för en Shorts-teaser?

Det finns för närvarande ingen officiell rekommendation, men det finns några saker att tänka på:

• Maxlängden för en Shorts-video är 60 sekunder.
  • Tänk på hur teasern kan skapa intresse för fullängdsspåret.

Hur kontrollerar jag ett släppdatum efter att en Shorts-teaser har levererats?

När du har levererat ett bildspår för en teaser och/eller en fullständig version kan du kontrollera dina släppdatum i Innehållshanteraren i Studio.

1. Logga in i Innehållshanteraren i Studio.
  2. Välj Tillgångar i menyn till vänster.
  3. Klicka på fliken Omslagsbilder.
  4. Leta reda på bildspåret du vill kontrollera.
    • Det kan gå snabbare om du klickar på filterfältet  följt av ISRC eller Video-id.
  5. Klicka på spårtiteln.
  6. Välj Tillgänglighet i menyn till vänster.

Går det att leverera Shorts-teasers med en .CSV-fil?

Nej, för närvarande finns det endast stöd för leverans av Shorts-teasers med DDEX.