Dela intäkter med Creator Music

På grund av aktuella händelser kan visst innehåll som verkar vara kvalificerat för intäktsgenerering eller tillgängligt för intäktsdelning blockeras i Ryssland och Belarus.
Obs! Creator Music är i betastadiet. Vi lanserar den stegvis för kreatörer i USA i YouTubes partnerprogram. Sedan planerar vi att utöka den till YPP-kreatörer utanför USA.
Funktionerna som beskrivs i den här artikeln är tillgängliga via en webbläsare.

Om du använder ett spår som är kvalificerat för intäktsdelning i din video kan du dela intäkterna från videon med spårets upphovsrättsinnehavare.

Börja dela intäkter

Så här aktiverar du intäktsdelning för musik i en video:

1. Hitta spår som kan dela intäkter.
  2. Skapa en video som uppfyller användningskraven för intäktsdelning.
  3. Ladda upp videon till YouTube.
  4. Under uppladdningsprocessen gör vi kontroller för att se om det finns upphovsrättsskyddat innehåll i din video. Om vi identifierar ett spår som är kvalificerat för intäktsdelning aktiveras videon automatiskt för intäktsdelning (förutsatt att det inte finns några Content ID-anspråk för innehåll där intäktsdelning inte är möjligt).
Intäktsdelning startar så snart videon har publicerats på YouTube.

Förstå användningskraven för intäktsdelning

Videor som använder spår med intäktsdelning från Creator Music måste uppfylla dessa användningskrav för att kunna dela intäkter:

• Spår- och videolängd: Videon använder en lämplig mängd av spåret i en lämplig videolängd:
    • Om spåret kan licensieras men du inte vill köpa en licens kan du dela intäkterna genom att använda spåret i mindre än 30 sekunder i en video som är längre än tre minuter.
    • Om spåret inte kan licensieras men kan användas för intäktsdelning kan du dela intäkterna genom att använda så mycket av spåret du vill i en video med valfri längd.
  • Inga problem med intäktsgenerering: Videon får inte ha problem med intäktsgenerering, till exempel:
  • Inga livestreamar eller Shorts-videor: Videon får inte vara en livestream eller Shorts-video. Läs mer om intäktsdelning på Shorts.
Om användningskraven inte uppfylls kan videon få ett Content ID-anspråk eller en begäran om borttagning av upphovsrättsskäl som kan inaktivera intäktsgenerering eller blockera videon.

Kom ihåg att användningskraven kan ändras efter rättighetsinnehavarens eget gottfinnande. När du har laddat upp en video med ett spår med intäktsdelning kan rättighetsinnehavaren exempelvis senare inaktivera intäktsgenerering för spåret, vilket inaktiverar intäktsgenerering för din video. Ändringar av användningsvillkoren kan gälla i vissa eller alla territorier.

Så här beräknas intäktsdelning

Om spår som är kvalificerade för intäktsdelning används i videor i långt format i Creator Music justeras standardintäktsandelen på 55 % för att täcka kostnaden för musikrättigheter enligt exemplen nedan. Detta är beroende av:

• Antal spår som används: Hur många spår som är kvalificerade för intäktsdelning som en kreatör använder i sin video (se exempel nedan).
  • Ytterligare kostnader för musikrättigheter: Avdrag för att täcka ytterligare kostnader för musikrättigheter, exempelvis framföranderättigheter. Avdraget kan vara upp till 5 % och återspeglar den blandade kostnaden för dessa ytterligare musikrättigheter i Creator Music-spår som är kvalificerade för intäktsdelning.
Exempel på beräkningar av intäktsdelning

Exempel: Användning av ett spår med intäktsdelning

Exempel: Kreatören använder ett spår med intäktsdelning i en video i långt format och tjänar hälften av standardintäktsandelen på 55 % (27,5 %). Avdraget för ytterligare musikrättigheter kan till exempel vara 2,5 %.

För den här videon skulle kreatören få 25 % av de totala intäkterna (27,5–2,5 %).

Exempel: Användning av ett spår med intäktsdelning
Exempel Intäktsandel: 55 % ÷ 2 27,5 %
Exempel Ytterligare kostnader för musikrättigheter − 2,5 %
Exempel Totala intäkter 25 %

Exempel: Användning av två spår med intäktsdelning och ett licensierat spår

Exempel: Kreatören använder två spår med intäktsdelning och ett licensierat spår i en video i långt format och tjänar 1/3 av standardintäktsandelen på 55 % (18,33 %). Vi kan till exempel dra av 2 % för ytterligare kostnader för musikrättigheter.

För den här videon skulle kreatören få 16,33 % av de totala intäkterna (18,33–2 %).

Exempel: Användning av två spår med intäktsdelning och ett licensierat spår
Exempel  Intäktsandel: 55 % ÷ 3 18,33 %
Exempel  Ytterligare kostnader för musikrättigheter − 2,5 %
Exempel  Totala intäkter 15,83 %

Kontrollera status för intäktsdelning

När du har publicerat en video kan du få information om dess intäktsdelningsstatus i YouTube Studio:

1. Logga in på YouTube Studio.
  2. Välj Innehåll i menyn till vänster.
  3. På fliken Videor letar du reda på videon som innehåller ett spår med intäktsdelning.
  4. Bekräfta att videon är aktiverad för intäktsdelning genom att leta efter Delning i kolumnen Intäktsgenerering.
  5. Klicka på videominiatyren om du vill ha mer information.
  6. Välj Upphovsrätt i menyn till vänster.
  7. I kolumnen Påverkan på videon håller du muspekaren över Intäktsdelning.

Tänk på att användningsdetaljerna kan ändras efter rättighetsinnehavarens eget gottfinnande.

Mer info