Videoresolutie en beeldverhoudingen

YouTube laat video's in verschillende beeldverhoudingen zien, afhankelijk van het platform en de video-indeling. De YouTube-videospeler wordt automatisch aangepast aan de afmetingen van elke video.

Hoe je video wordt weergegeven

De standaard beeldverhouding voor YouTube op een computer is 16:9. Als je video een andere beeldverhouding heeft, neemt de speler automatisch de ideale afmetingen aan voor je video en het apparaat van de kijker.

Bij video's en apparaten met bepaalde beeldverhoudingen voegt YouTube mogelijk extra opvulling toe voor een optimale weergave. Dit is bijvoorbeeld het geval bij verticale video's met een beeldverhouding van 9:16 die in een desktopbrowser worden afgespeeld. De opvulling is standaard wit. Als het donkere thema aanstaat, is de opvulling donkergrijs.

Voor de beste resultaten raden we je aan zelf geen opvulling of zwarte balken aan je video's toe te voegen. Als je opvulling gebruikt, kan YouTube de speler niet meer dynamisch aanpassen aan de afmetingen van je video en het apparaat van de kijker.

Aanbevolen resoluties en beeldverhoudingen

Voor de standaard beeldverhouding van 16:9 codeer je de video in deze resoluties:

• 4320p (8K): 7680 x 4320
  • 2160p (4K): 3840 x 2160
  • 1440p (2K): 2560 x 1440
  • 1080p (HD): 1920 x 1080
  • 720p (HD): 1280 x 720
  • 480p (SD): 854 x 480
  • 360p (SD): 640 x 360
  • 240p (SD): 426 x 240
Opmerking: Vanaf 2022 verwijderen we geleidelijk de ondersteuning voor afspeelresoluties tussen 4K en 8K. Zo wordt afspelen in 5K niet meer ondersteund.