Hitta och förhandsgranska spår

Creator Music är nu tillgängligt för kreatörer i USA som deltar i YouTubes partnerprogram (YPP). Vi planerar att expandera till YPP-kreatörer utanför USA.
Obs! Funktionerna som beskrivs i den här artikeln är tillgängliga via en webbläsare.
I Creator Music kan du söka efter ett specifikt spår eller en viss artist, bläddra bland spår inom kategorier som genre och stämning, eller hitta spår baserat på om de är kvalificerade för licensiering eller intäktsdelning.

När du söker kan du förhandsgranska låtar och få information om hur de får användas så att du kan hitta rätt musik till dina videor.

Hitta spår

Du kan söka efter spår i Creator Music på några olika sätt.

Utforska utvalda spår

Så här visar du utvalda spår grupperade efter stämning, genre eller andra kriterier:

1. Logga in på YouTube Studio i en webbläsare.
  2. Välj Creator Music i menyn till vänster.
  3. Bläddra bland spåren i avsnitten på startsidan:
    • Utvalda spår för intäktsdelning: Med de här spåren kan du tjäna pengar på din video genom att dela intäkterna med spårets upphovsrättsinnehavare.
    • Utvalda samlingar: Populära spår på Creator Music.
    • Utvalda spår som kan licensieras: Spår som du kan licensiera för att behålla alla intäkterna från videon.
    • Stämning: Spår som har liknande stämning, till exempel glad, vemodig eller dramatisk.
    • Genre: Spår som är grupperade i olika genrer, till exempel klassisk, blues eller bakgrundsmusik.
Söka efter en viss låt eller artist

Så här söker du efter en viss låt eller artist:

1. Logga in på YouTube Studio i en webbläsare.
  2. Välj Creator Music i menyn till vänster.
  3. Ange söktermer, till exempel en låttitel eller ett artistnamn, i sökfältet på sidorna Start eller Bläddra.
Hitta spår som du kan licensiera
Så här hittar du spår som kan licensieras:
  1. Logga in på YouTube Studio i en webbläsare.
  2. Välj Creator Music i menyn till vänster.
  3. Ange söktermer, till exempel en låttitel eller ett artistnamn, i sökfältet på sidorna Start eller Bläddra.
  4. Markera rutan Tillgänglig licens högst upp i sökresultatet.
Kom ihåg:
  • Du hittar licensierbara spår i Utvalda spår som kan licensierasstartsidan.
  • Priser visas bredvid spår som kan licensieras.
  • Om du inte vill köpa en licens kan licensierbara spår även vara kvalificerade för intäktsdelning om din video uppfyller användningskraven för intäktsdelning.
Hitta spår som kan dela intäkter

Så här hittar du spår som är kvalificerade för intäktsdelning:

1. Logga in på YouTube Studio i en webbläsare.
  2. Välj Creator Music  i menyn till vänster.
  3. Titta efter ikonen för intäktsdelning i spårlistorna.

Kom ihåg:

• Spår som är kvalificerade för intäktsdelning finns i Utvalda spår för intäktsdelningstartsidan.
  • Det går inte att ladda ned spår för intäktsdelning från Creator Music.
  • Licensierbara spår kan också vara kvalificerade för intäktsdelning om din video uppfyller användningskraven för intäktsdelning.
Filtrera och sortera för att hitta spår

Filtrera spårlistor

Så här filtrerar du en lista med spår:

1. Logga in på YouTube Studio i en webbläsare.
  2. Välj Creator Music i menyn till vänster.
  3. Klicka på Bläddra.
  4. Klicka på en kategori:
    • Stämning
    • Genre
    • Sång
    • BPM (slag per minut)
    • Längd
    • Pris
  5. Välj filter följt av ANVÄND.

Du kan välja fler än ett filter i flera kategorier.

Sortera spårlistor

Så här sorterar du en lista med spår:

1. På sidan Bläddra klickar du på Bästa matchning
  2. Välj Bästa matchning, Senaste eller Pris (lägsta) om du vill sortera sökresultaten efter något av dessa kriterier.

Förhandsgranska spår

När du hittar musik som du är intresserad av kan du förhandsgranska och få information om ett spår på några olika sätt innan du använder det.

Spela upp en låt

• Lyssna på Creator Music: Håll muspekaren över omslagsbilden i en spårlista och klicka på Spela upp .
  • Lyssna på YouTube: Klicka på Fler åtgärder ” följt av Öppna på YouTube i en spårlista för att spela upp låten på YouTube.

Se användningsinformation för spår

Användningsikoner

Du kan snabbt se användningsinformation för spår genom att titta efter följande ikoner i Creator Music:

Kan användas för intäktsdelning. Om spåret används i en video kan videons intäkter delas med spårets upphovsrättsinnehavare. Läs mer om intäktsdelning.
Kan inte användas för intäktsgenerering. Om spåret används i en video går det inte att få intäkter från videon, men den förblir synlig på YouTube.
Videon blockeras. Om spåret används i en video kommer den inte att vara synlig på YouTube.
Obs! Priser visas för spår som kan licensieras, till exempel 0,00 USD eller 9,99 USD. Läs mer om licensiering.

Information om användning

För spår som är licensierbara eller kvalificerade för intäktsdelning hittar du mer information om hur ett spår kan användas i användningsinformationen:

1. Hitta ett spår som är licensierbart eller kvalificerat för intäktsdelning.
  2. För licensierbara spår klickar du på priset. För spår som är kvalificerade för intäktsdelning klickar du på Visa uppgifter om intäktsdelning .
    • Du kan också klicka på Fler åtgärder ” följt av Visa information om användning i spårlistor.

Läs mer information om användning.

Ladda ned ett licensierbart spår

Du kan ladda ned ett licensierbart spår för att kontrollera att det passar med din video innan du köper licensen. Det går däremot inte att ladda ned spår som är kvalificerade för intäktsdelning .

Så här laddar du ned ett licensierbart spår:

1. Hitta ett licensierbart spår som du vill ladda ned.
  2. Klicka på Fler åtgärder ” följt av Ladda ned spår i en spårlista eller från spelarfältet.
  3. (Valfritt) Klicka på VISA INFORMATION OM ANVÄNDNING om du vill se licensens användningsinformation.

Nu kan du använda spåret i videon, i enlighet med villkoren i licensens användningsinformation.

Vill du veta mer? Kolla in våra vanliga frågor om Creator Music.