Kom i gang med lisensiering som rettighetshaver

Creator Music er nå tilgjengelig for skapere i USA som er med i YouTubes partnerprogram (YPP). Funksjonen blir tilgjengelig for YPP-skapere utenfor USA senere.

En lisens gir deg juridisk tillatelse til å bruke innhold som andre eier rettighetene til. Med Creator Music kan skapere kjøpe en lisens for å bruke musikk i videoene sine og samtidig tjene penger. Slik gjør du musikk tilgjengelig for lisensiering i Creator Music:

1. Finn ut hvilke av lydopptak-innholdselementene dine som kan lisensieres.
  2. Opprett en lisensstrategi for å tilpasse lisensvilkårene for bruk, for eksempel prisen og varigheten.
  3. Bruk en lisensstrategi for innholdselementene dine som kan lisensieres.

Les gjennom informasjonen nedenfor før du starter, for å finne ut mer om lisensstrategier og hvordan de kan brukes til å konfigurere lisenser.

Forstå lisensstrategier

Med en lisensstrategi kan du spesifisere hvilke vilkår skaperne godtar når de kjøper lisens til musikken din via YouTube Creator Music. Du kan tilby to typer lisensstrategier: plattformstrategier og kanalbaserte strategier. Hvert innholdselement kan være tilknyttet opptil to lisensstrategier om gangen: én plattformstrategi og én kanalbasert strategi.

Plattformlisensstrategier

Plattformlisensstrategier gjelder for alle kvalifiserte skapere med tilgang til Creator Music-plattformen. Når du oppretter en plattformstrategi, kan du opprette en egendefinert strategi eller velge en av de fire følgende forhåndsdefinerte prisstrategiene:

• Markedsføring: optimalisert for tilgang og rekkevidde
  • Balansert: balansert mellom promotering og premium
  • Premium: optimalisert for Premium-innhold
  • Kostnadsfritt: best for synlighet og rekkevidde

Forhåndsdefinerte prisstrategier er segmentert etter antall abonnenter, slik at du kan tilby konkurransedyktige priser til alle typer skapere. Egendefinerte strategier kan ha samme pris for alle skapersegmenter, men du kan også angi ulike priser. Da må prisene være oppgitt i stigende rekkefølge.

Kanalbaserte lisensstrategier

Med kanalbaserte lisensstrategier kan du tilby egendefinerte lisensvilkår til enkeltkanaler. Betalte lisenser kan bare tilbys via plattformstrategier.

Hvis en kanal målrettet av den kanalbaserte strategien din ønsker å skaffe seg en lisens, brukes den kostnadsfrie kanalbaserte lisensen. Husk at du kan fjerne kanaler fra kanalbaserte strategier etter behov. Finn ut hvordan du oppretter en kanalbasert lisensstrategi.

Utgiverens minimumspris

Noen utgivere angir minimumspris på innholdselementer de eier, som er den laveste prisen sporet kan lisensieres for. Når en utgiver angir en minimumspris, må plateselskapet/distributøren dekke prisen som er angitt i Studio-innholdsbehandlingen.

Hvis du har brukt forhåndsdefinerte lisensstrategier som ikke samsvarer med minimumsprisen til utgiveren, oppdateres strategien automatisk i Creator Music, slik at muligheten for lisensiering ikke går tapt.

Angi lisenstillatelser

Når du er klar til å komme i gang med lisensiering, kan du angi lisensspesifikke tillatelser for brukere av innholdsbehandlingen. Med disse tillatelsene kan bare bestemte brukere se og bruke funksjonene for lisensadministrering i Studio-innholdsbehandlingen. Slik konfigurerer du lisenstillatelser:

1. Logg på Studio-innholdsbehandlingen.
  2. Velg Innstillinger  på menyen til venstre.
  3. Klikk på Tillatelser. På denne siden ser du en liste over brukere med tilgang til innholdsbehandlingen og hvilken rolle de har.
  4. Klikk på ADMINISTRER ROLLER.
  5. Klikk på rullegardinmenyen  etterfulgt av Opprett ny.
  6. Under Navnet på rollen skriver du inn navnet du vil gi den.
    • Bruk et navn som gjør det lett å gjenkjenne rollen i fremtiden.
    • Maksimumslengden for rollenavn er 100 tegn.
  7. Merk av i en av eller begge boksene under Rettighetsadministrasjon for Content ID:
    • Lisensadministrering: Hvis du velger dette, kan brukerne se og angi plattformlisensstrategier for innholdselementer.
    • Kanalbasert lisensadministrering: Ved å velge dette kan brukerne se og angi kanalbaserte lisensstrategier for innholdselementer.
  8. Klikk på FERDIG.
  9. Når du kommer tilbake til Tillatelser-siden, klikker du på LAGRE for å lagre den nye rollen.

Rollen kan nå tilordnes brukere av innholdsbehandlingen. Finn ut mer om administrering av roller.

Vanlige spørsmål

Kan prisene for forhåndsdefinerte lisensstrategier bli endret?

Fordi YouTube-økosystemet er i stadig utvikling, kan det hende prisene for forhåndsdefinerte lisensstrategier endres. Skulle dette skje, merkes alle forhåndsdefinerte lisensstrategier med «Nye priser er tilgjengelige», og dette vises på Lisensadministrering-siden eller når du redigerer lisensstrategien for et innholdselement.

Du kan velge om du vil oppdatere lisensstrategien og ta i bruk de nye prisene eller beholde prisene som de er. Hvis du velger å beholde prisene, merkes lisensstrategien med «Gamle priser».

Merk: Noen utgivere angir minimumspris på innholdselementer de eier, som er den laveste prisen sporet kan lisensieres for. Når en utgiver angir en minimumspris, må plateselskapet/distributøren dekke prisen som er angitt i Studio-innholdsbehandlingen. Hvis du har brukt forhåndsdefinerte lisensstrategier som ikke samsvarer med minimumsprisen til utgiveren, oppdateres strategien automatisk i Creator Music, slik at muligheten for lisensiering ikke går tapt.
Hvordan oppdaterer jeg lisensstrategiene for å ta i bruk de nye prisene?

Hvis du vil oppdatere en lisensstrategi og ta i bruk de nye prisene, velger du det nye prisnivået på redigeringssiden for lisensstrategien og klikker på BRUK.

Denne prisendringen påvirker ikke lisenser som er kjøpt tidligere, eller lisensbruk. Når du har valgt den nye prisstrategien, er det ikke mulig å gå tilbake til de gamle prisene.

Mer informasjon