Aan de slag met licentieverlening als rechthebbende

Creator Music is nu beschikbaar voor Amerikaanse creators in het YouTube-partnerprogramma (YPP). We willen de beschikbaarheid later uitbreiden naar YPP-creators buiten de VS.

Een licentie geeft iemand wettelijke toestemming om content te gebruiken waarvan andere mensen de rechten bezitten. Creators kunnen een licentie kopen voor het gebruik van muziek in hun video's terwijl ze inkomsten genereren. Muziek beschikbaar stellen voor licentieverlening in Creator Music:

1. Ga na welke van je geluidsopname-items licentieerbaar zijn.
  2. Maak een licentiestrategie om de gebruiksvoorwaarden van een licentie aan te passen, zoals prijs en duur.
  3. Pas een licentiestrategie toe op je licentieerbare items.

Lees voordat je aan de slag gaat onderstaande informatie over licentiestrategieën en hoe je deze gebruikt om licenties in te stellen.

Inzicht in licentiestrategieën

In een licentiestrategie zijn de voorwaarden vastgelegd waarmee YouTube-creators akkoord gaan als ze een licentie voor je content kopen in YouTube Creator Music. Je kunt 2 typen licentiestrategieën aanbieden: platformgebaseerde strategieën en kanaalgebaseerde strategieën. Per item kunnen er maximaal 2 licentiestrategieën tegelijk worden toegewezen: één platformgebaseerde strategie en één kanaalgebaseerde strategie.

Platformgebaseerde licentiestrategieën

Platformgebaseerde licentiestrategieën gelden voor alle in aanmerking komende creators met toegang tot het Creator Music-platform. Als je een platformgebaseerde strategie maakt, kun je je eigen aangepaste strategie maken of 1 van 4 vooraf ingestelde prijsstrategieën kiezen:

• Promotie: geoptimaliseerd voor zichtbaarheid en bereik.
  • Gebalanceerd: tussen Promotie en Premium in.
  • Premium: geoptimaliseerd voor premium content.
  • Kosteloos: de beste optie voor zichtbaarheid en bereik.

Vooraf gedefinieerde prijsstrategieën worden gesegmenteerd op basis van het aantal abonnees van het kanaal, zodat je concurrerende prijzen kunt bieden aan creators, hoe groot of klein ze ook zijn. Aangepaste strategieën kunnen dezelfde prijs hebben voor alle creatorsegmenten of je kunt verschillende prijzen instellen, maar de prijzen moeten in oplopende volgorde zijn.

Kanaalgebaseerde licentiestrategieën

Kanaalgebaseerde licentiestrategieën bieden je de mogelijkheid om aangepaste licentievoorwaarden aan te bieden voor afzonderlijke kanalen. Betaalde licenties kunnen alleen worden aangeboden via platformgebaseerde strategieën.

Als een getarget kanaal van je kanaalgebaseerde strategie een licentie wil verkrijgen, wordt de kanaalgebaseerde licentie voor kosteloos gebruik toegepast. Je kunt zo nodig kanalen verwijderen uit kanaalgebaseerde strategieën. Ontdek hoe je een kanaalgebaseerde licentiestrategie maakt.

Minimumprijzen van uitgevers

Sommige uitgevers stellen een minimumprijs in voor items waarvan ze de eigenaar zijn. Dit is de laagste prijs waarvoor een track wordt gelicentieerd. Als een uitgever een minimumprijs instelt, moet het label of de distributeur voldoen aan de prijs die is ingesteld in Studio Content Manager.

Als je vooraf ingestelde licentiestrategieën gebruikt die niet voldoen aan de minimumprijs van een uitgever, wordt de strategie automatisch geüpdatet in Creator Music om verlies van licentieerbaarheid te voorkomen.

Rechten voor licentieverlening instellen

Als je klaar bent om aan de slag te gaan met licenties, kun je licentiespecifieke rechten instellen voor Content Manager-gebruikers. Met deze rechten kunnen alleen bepaalde gebruikers functies voor licentiebeheer in Studio Content Manager bekijken en gebruiken. Licentierechten instellen:

1. Log in bij Studio Content Manager.
  2. Selecteer Instellingen  in het linkermenu.
  3. Klik op Rechten. Op deze pagina zie je een lijst met gebruikers met Content Manager-toegang en welke rol aan hen is toegewezen.
  4. Klik op ROLLEN BEHEREN.
  5. Klik op het dropdownmenu  en dan Nieuwe maken.
  6. Geef de rol een naam onder Rolnaam.
    • Gebruik een naam waaraan je de rol in het vervolg makkelijk kunt herkennen.
    • De rolnaam mag maximaal 100 tekens lang zijn.
  7. Vink een of beide vakjes aan onder Rechtenbeheer op basis van Content ID:
    • Licentiebeheer: gebruikers kunnen platformgebaseerde licentiestrategieën voor items bekijken en instellen.
    • Kanaalgebaseerd licentiebeheer: gebruikers kunnen kanaalgebaseerde licentiestrategieën voor items bekijken en instellen.
  8. Klik op KLAAR.
  9. Klik op de pagina Rechten op OPSLAAN om de nieuwe rol op te slaan.

Je kunt de rol nu toewijzen aan Content Manager-gebruikers. Meer informatie over het beheer van rollen

Veelgestelde vragen

Kan de prijs van vooraf ingestelde licentiestrategieën worden gewijzigd?

Vanwege het voortdurend veranderende karakter van het YouTube Creator-ecosysteem kunnen de prijzen voor vooraf ingestelde licentiestrategieën veranderen. Als dit gebeurt, krijgen vooraf ingestelde licentiestrategieën het label Nieuwe prijzen beschikbaar, zichtbaar in Licentiebeheer of wanneer je de licentiestrategie van een item bewerkt.

Je kunt zelf bepalen of je je licentiestrategie wilt updaten met nieuwe prijzen. Als je de prijs niet wijzigt, krijgt de licentiestrategie het label Oudere prijzen.

Opmerking: Sommige uitgevers stellen een minimumprijs in voor items waarvan ze de eigenaar zijn. Dit is de laagste prijs waarvoor een track wordt gelicentieerd. Als een uitgever een minimumprijs instelt, moet het label of de distributeur voldoen aan de prijs die is ingesteld in Studio Content Manager. Als je vooraf ingestelde licentiestrategieën gebruikt die niet voldoen aan de minimumprijs van een uitgever, wordt de strategie automatisch geüpdatet in Creator Music om verlies van licentieerbaarheid te voorkomen.
Hoe kan ik de licentieprijs van mijn licentiestrategieën updaten?

Als je een licentiestrategie wilt updaten naar de nieuwe prijs, selecteer je het nieuwe prijsniveau op de bewerkingspagina voor de licentiestrategie en klik je op TOEPASSEN.

Deze prijswijziging is niet van invloed op eerdere acquisities of licentiegebruik. Nadat je de nieuwe prijsstrategie hebt geselecteerd, kun je niet meer terug naar de oudere prijzen.

Meer informatie