Skapa en licensstrategi

Licensstrategier innehåller villkoren som YouTube-kreatörer godkänner när de köper en licens till ditt innehåll på YouTube Creator Music. Det finns två typer av licensstrategier du kan skapa:

• Licensstrategi för plattform: gäller för alla YouTube-kreatörer som vill skaffa licens för ditt innehåll.
  • Kanalbaserad licensstrategi: gäller endast kanaler som du specificerar.

När du skapar en licensstrategi kan du välja mellan förinställda prisnivåer eller anpassa dina egna. Läs mer om licenspriser.

Obs!

• En licensstrategi kan gälla för många tillgångar.
  • Du kan skapa upp till 5 000 licensstrategier.
  • Om en utgivare har angett ett prisgolv måste din licensstrategi uppfylla utgivarens lägsta angivna pris. En licensstrategi är inte kvalificerad om ett av kanalsegmentens pris är lägre än utgivarens pris för den tillgången.

Skapa en plattformsstrategi

Om du vill skapa en plattformsstrategi måste du först ha funktionen Licenshantering tilldelad till din roll i Innehållshanteraren. Följ sedan de här stegen för att skapa strategin:

1. Logga in i Innehållshanteraren i Studio.
  2. Välj Licenshantering i menyn till vänster.
  3. På fliken Plattformsstrategier klickar du på SKAPA PLATTFORMSSTRATEGI.
  4. I rutan Strategititel anger du ett namn på licensstrategin.
    • Välj ett unikt namn som speglar hur strategin används och som tydligt skiljer den från andra licensstrategier.
  5. Under Prisstrategi väljer du antingen en förinställd licensstrategi (Kampanj, Balanserat, Premium eller Kostnadsfritt) eller en Anpassad för att definiera dina egna prisnivåer. Läs mer om licenspriser.
    Om en utgivare har angett ett prisgolv måste din licensstrategi uppfylla utgivarens lägsta angivna pris. En licensstrategi är inte kvalificerad om ett av kanalsegmentens pris är lägre än utgivarens pris för den tillgången.
  6. Under Ytterligare information ställer du in licensens varaktighet (hur länge en kreatör kan använda ditt innehåll) på 2 år, 5 år, 10 år eller För all framtid. När licensen har upphört att gälla kan en video få ett Content ID-anspråk om ditt innehåll används.
    Obs! Territoriell användning anger var i världen som licensen tillåter att innehållet används. Licensanvändning anger i hur många videor en kreatör kan använda innehållet.
  7. Klicka på SPARA.

När din licensstrategi har skapats kan du se den och göra ändringar i den på fliken Licens. Läs mer.

Tips! När du skapar en anpassad licensstrategi kan du klicka på kopieringsikonen för att infoga samma pris i alla kreatörsegment eller klicka på multiplikatorikonen för att använda en multiplikator som justerar prisnivåerna utifrån de olika kreatörsegmenten.

Skapa en kanalbaserad strategi

Med kanalbaserade licensstrategier kan du göra undantag för kanaler som har licens för dina tillgångar från Content ID-anspråk som påverkar intäktsgenereringen. Det gör du genom att ge de här kanalerna en kostnadsfri licens att använda tillgångar som du specificerar.

Obs! Om du vill att kanaler ska undantas från alla Content ID-anspråk kan du lägga till kanalerna på godkännandelistan.

Om du vill skapa en kanalbaserad strategi måste du först ha funktionen Kanalbaserad licenshantering tilldelad till din roll i Innehållshanteraren. Följ sedan de här stegen för att skapa strategin:

1. Logga in i Innehållshanteraren i Studio.
  2. Välj Licenshantering i menyn till vänster.
  3. Klicka på fliken Kanalbaserade strategier.
  4. Klicka på SKAPA KANALBASERAD STRATEGI.
  5. I rutan Strategititel anger du ett namn på licensstrategin.
    • Välj ett unikt namn som speglar hur strategin används och som tydligt skiljer den från andra licensstrategier.
  6. Ange kanal-id:n i rutan Kanaler.
    • Kanal-id är strängen med 24 alfanumeriska tecken som börjar med UC i kanalens webbadress.
  7. I avsnittet Ytterligare information ställer du in licensens varaktighet (hur länge en kreatör kan använda ditt innehåll) på 2 år, 5 år, 10 år eller För all framtid. När licensen har upphört att gälla kan en video få ett Content ID-anspråk om ditt innehåll används.
    Obs! Territoriell användning anger var i världen som licensen tillåter att innehållet används. Licensanvändning anger i hur många videor en kreatör kan använda innehållet.
  8. Klicka på SPARA.

När din kanalbaserade licensstrategi har skapats kan du se den och göra ändringar i den på fliken Kanalbaserade strategier. Läs mer.

Prisgolv för utgivare

Vissa utgivare anger prisgolv för tillgångar de äger. Det är det lägsta priset som ett spår kan licensieras till. När en utgivare anger ett prisgolv måste skivbolaget/distributören nå det pris som angetts i Innehållshanteraren i Studio.

Om du använde förinställda licensstrategier som inte uppfyller en utgivares prisgolv uppdateras strategin automatiskt i Creator Music för att förhindra att licensierbarheten går förlorad.