Voor kinderen en gezinnen: Wat zijn betaalde productplaatsingen, sponsoring en aanbevelingen?

Wat is een betaalde productplaatsing? (Voor kinderen)

Abonneer je op het YouTube Viewers-kanaal voor het laatste nieuws, updates en tips.

Als je een video bekijkt, verschijnt misschien dit symbool: . Ook deze tekst kan erbij staan: 'Dit kanaal heeft geld of gratis producten gekregen om deze video te maken' of 'Bevat betaalde promotie'. Dit betekent dat de maker van de video misschien geld of gratis producten krijgt van een bedrijf.

Als er bijvoorbeeld speelgoed voorkomt in de video, kan het zijn dat de maker van de video wordt betaald om je dat speelgoed te tonen. Zo wil het bedrijf dat het speelgoed heeft gemaakt jou overhalen om het speelgoed te kopen.

Wat zijn betaalde productplaatsingen, sponsoring en aanbevelingen?

Betaalde productplaatsingen:

• Video's die voor een bedrijf worden gemaakt in ruil voor een vergoeding of gratis producten en services.
  • Video's waarbij de creator het merk, de boodschap of het product van dat bedrijf rechtstreeks in de content verwerkt in ruil voor geld of gratis producten.

Aanbevelingen: Video's die worden gemaakt voor een adverteerder of marketeer, waarin de meningen, overtuigingen of ervaringen van de creator of aanbeveler naar voren komen.

Sponsoring: Video's die helemaal of deels door een bedrijf worden gefinancierd, zonder dat het merk, de boodschap of het product rechtstreeks in de content wordt verwerkt. In plaats daarvan kan het merk, de boodschap of het gesponsorde product tijdens een korte onderbreking worden gepromoot. Een creator kan bijvoorbeeld in een video een schilderij maken, maar daar kort mee stoppen om het nieuwe product van de sponsor te promoten.

Je kind leren over betaalde productplaatsingen, sponsoring en aanbevelingen

Het is belangrijk dat kinderen begrijpen dat creators producten of services kunnen krijgen in ruil voor promotie in hun video's. Hier zijn een paar tips en trucs om je kind te leren over betaalde promoties:
  • Praat met je kinderen over video's met betaalde promoties en leg uit hoe ze deze indicator () kunnen herkennen. Bekijk deze korte video en vraag je kind hoe je kunt vaststellen of een video betaalde promotie bevat.
  • Bespreek de favoriete creators van je kind en leg uit dat sommige van deze creators hun kanaal runnen met betaalde productplaatsing. Voor veel creators is het maken van YouTube-video's een fulltimebaan.
  • Leer je kind om alert te zijn op termen als 'gesponsord door', 'samengewerkt met' of '#advertentie'.

Download en lees onze gezinsgids voor meer tips om je kind veilig YouTube te laten ontdekken.

Beleid voor betaalde productplaatsingen, sponsoring en aanbevelingen

Alle betaalde promoties moeten voldoen aan ons advertentiebeleid, dat advertenties in bepaalde categorieën verbiedt. Creators zijn samen met de merken waarmee ze werken verantwoordelijk voor kennis over en naleving van de lokale en wettelijke verplichtingen op het gebied van de kennisgeving van betaalde promoties in content. Onder deze verplichtingen vallen het moment en de manier waarop en met wie je de kennisgeving deelt.