For barn og familier: Hva er betalt produktplassering, sponsing og anbefalinger?

Hva er betalt produktplassering? (For barn)

Abonner på YouTube Viewers-kanalen for å få siste nytt, oppdateringer og tips.

Når du ser på en video, kan det hende dette symbolet dukker opp. Det kan også hende du ser teksten «Denne kanalen har fått penger eller kostnadsfrie varer for å lage denne videoen» eller «Inneholder betalt promotering». Dette betyr at den som har laget videoen, kanskje har fått penger eller gaver fra et selskap.

Hvis det for eksempel er en leke med i videoen, kan det hende at skaperen av videoen får penger for å vise frem leken. Leken er med fordi selskapet som har laget den, vil at du skal kjøpe den.

Hva er betalt produktplassering, sponsing og anbefalinger?

Betalt produktplassering:

• videoer som er laget for et selskap eller en bedrift i bytte mot penger eller kostnadsfrie produkter eller tjenester
  • videoer der merkevaren, budskapet eller produktet til selskapet eller bedriften er en del av innholdet, og der selskapet har gitt skaperen penger eller gaver for å lage videoen

Anbefalinger: videoer som er laget for en annonsør eller markedsfører, og som inneholder et budskap som gjenspeiler meningene eller erfaringene til skaperen av innholdet eller den som kommer med anbefalingen.

Sponsing: videoer som er finansiert helt eller delvis av et selskap, uten at merkevaren, budskapet eller produktet er direkte inkludert i innholdet. I stedet kan det hende at merkevaren, budskapet eller det sponsede produktet markedsføres i en kort del av videoen. En skaper kan for eksempel spille inn en video der hen maler et bilde, men tar en kort pause for å promotere det nye produktet til videosponsoren.

Lær barnet ditt om betalte produktplasseringer, sponsing og anbefalinger

Det er viktig at barn forstår at skapere kan motta varer eller tjenester i bytte mot markedsføring i videoer. Her er noen tips og triks for hvordan du kan lære barnet ditt om betalt promotering:
  • Snakk med barna om betalt promotering i videoer, og lær dem hvordan de gjenkjenner denne typen merking av innhold (). Se denne korte videoen, og be barnet fortelle deg hvordan man kan se om en video inneholder betalt promotering.
  • Snakk om barnets favorittskapere, og forklar hvordan noen av disse skaperne bruker betalt produktplassering for å holde kanalene sine i gang. For mange skapere er det å lage YouTube-videoer en fulltidsjobb.
  • Lær barnet å se etter uttrykk som «sponset av», «i samarbeid med» eller «#annonse».

Last ned og les familieveiledningen for å få flere tips om hvordan du kan hjelpe barna med å utforske YouTube.

Retningslinjer for betalt produktplassering, sponsing og anbefalinger

All betalt promotering må være i tråd med annonseretningslinjene, som forbyr annonser i bestemte kategorier. Skaperne og merkevarene de samarbeider med, har ansvar for å forstå og oppfylle de lokale og juridiske pliktene til å opplyse om betalt promotering i innholdet. Noen av disse forpliktelsene omfatter når og hvor dette skal opplyses om, og hvem som skal opplyses.