Förstå grunderna i fråga om integritet i YouTube-appar

Allt vi gör grundar sig i att du ska vara trygg online – vårt åtagande är att vara transparenta om den data vi använder samtidigt som vi ger dig möjlighet att välja och styra över den.

Med den data du tillhandahåller Google och YouTube kan vi se till att du får en bättre upplevelse när du använder våra tjänster. Du kan styra över dina YouTube-integritetsinställningar i Din data från YouTube eller på ditt Google-konto.

Så här kan YouTube använda data som är länkad till ditt konto

YouTube använder din data för att förbättra din upplevelse, till exempel genom att påminna dig om vad du har tittat på och ge dig mer relevanta rekommendationer och sökresultat. Din aktivitet och information kan även användas för att anpassa annonser i YouTubes och Googles övriga tjänster. Du kan hantera och inaktivera aktivitetsdata i Din data från YouTube.

Så här kan YouTube använda samlad data

För att vi hela tiden ska kunna förbättra våra tjänster använder vi anonymiserad, samlad YouTube-data för att alla användare ska få en bättre upplevelse. Vi använder till exempel statistik för att ta reda på om YouTube-appen fungerar som den ska, åtgärda fel och förbättra hastigheten och prestandan.

Så här hjälper YouTube dig att styra över din integritet och säkerhet

Vi arbetar löpande med att se till att du kan styra över din integritet och säkerhet på YouTube – det kan handla om att hjälpa dig hantera dina inställningar med hjälp av proaktiva verktyg eller att göra det enklare att använda de inställningarna i våra produkter. Du kan till exempel minimera data med hjälp av verktyg för automatisk radering, som ger dig möjlighet att se till att YouTube automatiskt raderar din data efter en viss tid. Du kan hantera aktivitetsdata i Din data från YouTube.

Så här kan YouTube använda din sök- och visningshistorik och så här kan du styra det

YouTube använder sök- och visningshistoriken för att förbättra din upplevelse. Vi gör det till exempel enklare att hitta videor du nyligen har tittat på och förbättrar dina rekommendationer. Sök- och visningshistoriken kan även användas till att visa relevanta och användbara annonser. Du kan se eller radera data från din sök- och visningshistorik i Din data från YouTube så att rekommendationerna och annonserna blir mer relevanta för dig. Om du inte har någon betydande tidigare visningshistorik tas YouTube-funktioner som baseras på visningshistoriken för att ge rekommendationer bort, till exempel rekommendationer på YouTubes startsida.
Öppna Din data från YouTube för att hantera vilken aktivitetsdata som sparas i ditt Google-konto. Du kan även bläddra bland och radera din YouTube-aktivitet.

Så här kan YouTube använda din platsdata

YouTube kan använda platsinformation, till exempel ditt ungefärliga område, som beräknas utifrån din IP-adress, för att visa lokalt relevanta innehållsrekommendationer och sökresultat. Om du till exempel söker efter nyheter eller väder på YouTube kan dina sökresultat inkludera toppnyheter och lokalt väder i ditt ungefärliga område. Om du väljer att ladda upp videor kan din platsinformation, som ditt ungefärliga område när du laddar upp en video eller en plats som du har taggat i videon, också användas för att rekommendera ditt innehåll till lokalt relevanta målgrupper.

Ett ungefärligt område definieras som ett område som är större än 3 kvadratkilometer och där det finns minst 1 000 användare. Du kan inte identifieras utifrån det ungefärliga området i sökningen. Det ungefärliga området bidrar snarare till att skydda din integritet, och på landsbygden är det ofta mycket större än 3 kvadratkilometer.

Du kan se, rensa, inaktivera och välja att automatiskt radera platshistoriken i Din data från YouTube.

Du kan läsa mer om hur din plats används på Google, bland annat om hur du får mer användbara annonser på YouTube.

Hitta lokalt innehåll genom att lägga till en plats i sökningen

Om du söker efter något specifikt och inte får relevanta sökresultat kan du testa att lägga till en plats i sökningen, till exempel Vädret i Vetlanda.

Styr vilken data och aktivitet som används för att anpassa annonser

När du använder Googles appar kan du styra vilken data och aktivitet som får användas till att anpassa annonser. Du kan även inaktivera annonsanpassning helt. I annonsinställningarna kan du enkelt styra vilken data som används till att anpassa annonser för dig. I denna data ingår våra uppskattningar av dina intressen utifrån din aktivitet och dina interaktioner med våra partnerannonsörer samt information som du har lagt till i ditt Google-konto.

När du loggar in på ditt Google-konto kan du hantera hur annonser anpassas för dig eller inaktivera anpassade annonser helt i annonsinställningarna.

Besök vårt säkerhetscenter om du vill veta mer om Google Ads och data.

Så här kan YouTube använda dina personliga uppgifter

Dina personliga uppgifter innefattar bland annat ditt namn och foto. Du kan själv bestämma vilka personliga uppgifter du gör synliga för andra i Googles tjänster genom att hantera dem på ditt Google-konto. Vissa annonser kan innehålla formulär där du kan ange ytterligare information, till exempel e-postadress och telefonnummer. Detta är dock valfritt och inte obligatoriskt för att du ska kunna fortsätta använda YouTube.

YouTube säljer inte dina personliga uppgifter

Vi säljer inte dina personliga uppgifter till någon. Vi använder informationen vi samlar in för att skräddarsy våra tjänster åt dig, till exempel genom att tillhandahålla rekommendationer, anpassa sökresultat och visa relevanta annonser. Annonserna hjälper till att finansiera våra tjänster och göra dem tillgängliga för alla utan kostnad, men dina personliga uppgifter är inte till salu.

Så här kan YouTube använda innehåll, till exempel videor och foton, som du väljer att ladda upp

Endast innehåll som du laddar upp lagras av YouTube och länkas till din YouTube-kanal. Vem som ser det här innehållet beror på vilka integritetsinställningar du väljer för videon. Du kan själv välja om innehåll som du har laddat upp kan visas eller rekommenderas för andra tittare. Läs mer om hur du ändrar integritetsinställningar för videor här. Läs mer om hur du hanterar och redigerar innehåll med YouTube Studio på en dator eller mobil enhet här.

Vad som händer med ditt innehåll och din kopplade data när du raderar en video

Om du väljer att radera en video från YouTube raderas den permanent. Det går inte att återställa den senare, och den visas inte längre bland sökträffarna på YouTube. Data som är kopplad till videon, som visningstid, ingår fortfarande i sammanställda rapporter. Läs mer om hur du hanterar och redigerar innehåll med YouTube Studio på en dator eller på en mobil enhet här. Läs mer om hur du raderar och byter ut videor här.

Vad som händer när du raderar din YouTube-kanal

Du kan avsluta eller radera din YouTube-kanal när som helst. Om du avslutar din kanal raderas innehållet permanent, inräknat alla videor, kommentarer, meddelanden och spellistor. Du kan inte längre kommentera eller publicera innehåll.

Läs vår integritetspolicy om du vill veta mer om hur vi använder data på YouTube och Google.