Grunnleggende informasjon om personvern i YouTube-appene

Din trygghet på nettet står i sentrum for alt vi gjør – vi er opptatt av å være åpne om dataene vi bruker, og samtidig gi deg valgmuligheter og kontroll.

Dataene du sender inn til Google og YouTube, bidrar til at vi kan gi deg en bedre opplevelse av tjenestene våre. Du kan kontrollere YouTube-personverninnstillingene dine ved å gå til Dataene dine i YouTube eller Google-kontoen din.

Slik kan YouTube bruke data tilknyttet kontoen din

YouTube bruker dataene dine til å gi deg bedre opplevelser, for eksempel minne deg på hva du har sett, og gi deg mer relevante anbefalinger og søkeresultater. Aktiviteten og informasjonen din kan også brukes til å vise deg personlig tilpassede annonser på YouTube og i andre Google-tjenester. Du kan administrere eller slå av aktivitetsdata i Dataene dine i YouTube.

Slik kan YouTube bruke samlede data

Vi bruker samlede, anonymiserte YouTube-data for å lage bedre tjenester og opplevelser for alle brukere. Vi bruker for eksempel diagnostikk til å forstå hvor godt YouTube-appen fungerer, for å rette opp i feil og for å gjøre appen bedre og raskere.

Hva gjør YouTube for å hjelpe deg med å ivareta personvernet ditt og sikkerheten din?

Vi jobber kontinuerlig med å sørge for at du har kontroll over personvernet ditt og sikkerheten din på YouTube – enten det gjelder å administrere innstillingene dine med proaktive verktøy eller gjøre disse innstillingene enda mer brukervennlige i produktene våre. Vi tilbyr for eksempel dataminimeringsverktøy som automatisk sletting, som innebærer at du kan velge om YouTube automatisk skal slette dataene dine etter en viss tidsperiode.Du kan administrere aktivitetsdataene dine i Dataene dine i YouTube.

Slik kan YouTube bruke søke- og seerloggen din – og slik kan du kontrollere det

YouTube bruker søke- og seerloggen til å gi deg en bedre opplevelse, for eksempel ved å gjøre det enklere å finne videoer du nylig har sett, eller ved å gi deg bedre anbefalinger. Søke- og seerloggen kan også brukes til å vise deg relevante og nyttige annonser. Du kan se eller slette data i søke- og seerloggen din i Dataene dine i YouTube for å bidra til å gjøre anbefalingene og annonsene mer relevante for deg.Hvis du ikke har noen betydelig seerlogg fra før, blir YouTube-funksjoner som tar utgangspunkt i seerloggen for å gi deg videoanbefalinger, for eksempel anbefalinger på YouTube-startsiden, fjernet.
Gå til Dataene dine i YouTube for å administrere hvilke aktivitetsdata som lagres i Google-kontoen din. Du kan også bla gjennom eller slette YouTube-aktiviteten din.

Slik kan YouTube bruke posisjonsdataene dine

YouTube kan bruke posisjonsinformasjon basert på IP-adressen din, for eksempel det generelle området du er i, til å vise deg anbefalinger og søkeresultater som er lokalt relevante. Hvis du for eksempel søker etter nyheter eller vær på YouTube, kan søkeresultatene inkludere hovedoppslag og værmeldinger for det generelle området ditt. Hvis du velger å laste opp videoer, kan dessuten posisjonsinformasjonen din, for eksempel det generelle området der du er, eller stedet du har merket videoen med, bli brukt til å anbefale innholdet ditt til lokalt relevante målgrupper.

Et generelt område er større enn 3 kvadratkilometer og omfatter minst 1000 brukere. Det generelle området for søket ditt kan ikke brukes til å identifisere deg. Et generelt område bidrar faktisk til å beskytte personvernet ditt, og utenfor byer er det vanligvis mye større enn 3 kvadratkilometer.

Du kan se, tømme eller slå av posisjonsloggen – eller velge å slette den automatisk – fra Dataene dine i YouTube.

Du kan finne ut mer om hvordan posisjonsdata brukes på Google, inkludert hvordan de brukes til å vise deg mer relevante annonser på YouTube.

Finn lokalt innhold ved å legge til et sted i søket ditt

Hvis du søker etter noe spesifikt og ikke finner relevante søkeresultater, kan du prøve å legge til et stedsnavn i søket, for eksempel «været i Bergen».

Kontroller hvilke data og aktiviteter som brukes til personlig tilpasning av annonser

Når du bruker Google-apper, kan du kontrollere hvilke data og aktiviteter som kan brukes til personlig tilpasning av annonser. Du kan også velge å slå personlig tilpasning av annonser helt av. I Annonseinnstillinger har vi gjort det enkelt for deg å kontrollere hvilke data vi bruker til personlig tilpasning av annonser. Disse dataene inkluderer det vi tror er interessene dine, basert på aktiviteten din og interaksjoner med andre annonsører som samarbeider med oss om å vise annonser, og informasjon du selv legger til i Google-kontoen din.

Når du logger på Google-kontoen din, kan du gå til Annonseinnstillinger for å administrere hvordan annonsene tilpasses, eller slå personlig tilpassede annonser helt av.

Du finner mer informasjon om Google Ads og data i sikkerhetssenteret.

Slik kan YouTube bruke personopplysningene dine

Personopplysningene dine inkluderer blant annet navnet og bildet ditt. Du kan velge hvilke personopplysninger andre skal kunne se i de forskjellige Google-tjenestene, ved å administrere personopplysningene i Google-kontoen din.Noen annonser kan inneholde skjemaer der du kan oppgi tilleggsinformasjon, for eksempel e-postadresse og telefonnummer, men dette er valgfritt og ikke et krav for å fortsette å bruke YouTube.

YouTube selger ikke personopplysningene dine

Vi selger ikke personopplysningene dine til andre. Vi bruker informasjonen som samles inn, til å skreddersy tjenestene våre for deg – inkludert å vise deg anbefalinger, personlig tilpassede søkeresultater og relevante annonser. Disse annonsene bidrar til å finansiere tjenestene våre og gjøre dem tilgjengelige for alle uten betaling, men det betyr ikke at personopplysningene dine er til salgs.

Slik kan YouTube bruke innhold du laster opp, for eksempel videoer og bilder

Bare innhold du velger å laste opp, lagres av YouTube og knyttes til YouTube-kanalen din. Hvem som får se dette innholdet, bestemmes av tilgangsinnstillingene du velger for videoene dine. Basert på tilgangsinnstillingene for videoene dine kan det hende at innhold du har lastet opp, blir synlig for eller anbefalt til andre seere. Her kan du finne ut mer om hvordan du endrer tilgangsinnstillingene for videoene dine. Her kan du finne ut mer om hvordan du administrerer og redigerer innhold i YouTube Studio på datamaskin eller mobil.

Dette skjer med innholdet ditt og de tilknyttede dataene når du sletter en video

Hvis du sletter en video fra YouTube, blir den slettet for godt. Videoen kan ikke gjenopprettes senere, og den er ikke lenger søkbar på YouTube. Data som er tilknyttet videoen, for eksempel seertid, er fortsatt med i samlerapportene. Her kan du finne ut mer om hvordan du administrerer og redigerer innhold i YouTube Studio på datamaskin eller mobil. Her kan du finne ut mer om hvordan du sletter og erstatter videoer.

Dette skjer når du sletter YouTube-kanalen din

Du kan stenge eller slette YouTube-kanalen din når som helst. Hvis du stenger eller sletter kanalen din, slettes innholdet for godt – inkludert alle videoer, kommentarer, meldinger og spillelister. Du kan ikke lenger legge ut kommentarer eller publisere innhold.

I personvernreglene våre finner du mer informasjon om hvordan vi bruker data på YouTube og ellers på Google.