De basisbeginselen van privacy in YouTube-apps

Je online veiligheid staat centraal bij alles wat we doen: we zien het als onze verantwoordelijkheid om transparant te zijn over de gegevens die we gebruiken en jou daarin de controle en keuzemogelijkheden te geven.

De gegevens die je aan Google en YouTube verstrekt, helpen ons om je gebruikservaring bij het gebruik van onze services te verbeteren. Je kunt je privacyinstellingen voor YouTube aanpassen via Je gegevens in YouTube of je Google-account.

Hoe kan YouTube de gegevens gebruiken die aan je account zijn gekoppeld?

Met je gegevens verbetert YouTube je gebruikerservaring, bijvoorbeeld met herinneringen aan wat je hebt bekeken en relevantere aanbevelingen en zoekresultaten. Je activiteit en informatie kunnen ook worden gebruikt om advertenties op YouTube en in andere Google-services te personaliseren. Je kunt je activiteitsgegevens beheren en instellingen uitzetten in Je gegevens in YouTube.

Hoe kan YouTube verzamelde gegevens gebruiken?

We zijn voortdurend bezig de gebruikservaring van onze services te verbeteren voor al onze gebruikers. Daarvoor gebruiken we onder andere geanonimiseerde, geaggregeerde gegevens die we op YouTube verzamelen. We gebruiken bijvoorbeeld diagnostische gegevens om inzicht te krijgen in de status van de YouTube-app, bugs op te lossen en de snelheid en prestaties te verbeteren.

Wat doet YouTube om jou te helpen je privacy- en beveiligingsinstellingen te beheren?

We zetten ons voortdurend in om jou de controle te laten houden over je privacy en beveiliging op YouTube. Daarom proberen we de instellingen van onze producten zo makkelijk mogelijk te maken en bieden we proactieve tools waarmee je ze kunt beheren. Zo zijn er tools voor minimale gegevensverwerking, zoals automatische verwijdering. Daarmee verwijdert YouTube na een bepaalde periode automatisch je gegevens. Je kunt je activiteitsgegevens beheren via Je gegevens in YouTube.

Hoe kan YouTube je zoek- en kijkgeschiedenis gebruiken en hoe kun je dat beheren?

YouTube gebruikt je zoek- en kijkgeschiedenis om je gebruikerservaring te verbeteren, bijvoorbeeld door het makkelijker te maken om video's te vinden die je onlangs hebt bekeken en door betere aanbevelingen te doen. We kunnen je zoek- en kijkgeschiedenis ook gebruiken om je relevante en nuttige advertenties te laten zien. Je kunt via Je gegevens in YouTube gegevens verwijderen uit je zoek- en kijkgeschiedenis om aanbevelingen en advertenties nog meer op jou af te stemmen. Als je geen uitgebreide eerdere kijkgeschiedenis hebt, worden de YouTube-functies verwijderd die videoaanbevelingen geven op basis van je kijkgeschiedenis, zoals aanbevelingen op de YouTube-homepage.
Ga naar Je gegevens in YouTube om te beheren welke activiteitsgegevens worden opgeslagen in je Google-account. Je kunt ook je YouTube-activiteit weergeven of verwijderen.

Hoe kan YouTube je locatiegegevens gebruiken?

YouTube kan locatiegegevens zoals je huidige omgeving (geschat op basis van je IP-adres) gebruiken om je lokaal relevante contentaanbevelingen en zoekresultaten te bieden. Als je bijvoorbeeld op YouTube naar nieuws of het weer zoekt, kunnen de zoekresultaten belangrijke nieuwsberichten en het weer voor jouw omgeving bevatten. En als je ervoor kiest om video's te uploaden, kunnen we ook je locatiegegevens, zoals de omgeving waarin je de video uploadt of de locatie waarmee je de video hebt getagd, gebruiken om je content aan te bevelen aan lokaal relevant publiek.

Een omgeving is groter dan 3 vierkante kilometer en heeft minimaal 1000 gebruikers. Je kunt niet worden geïdentificeerd op basis van de omgeving van je zoekopdracht. Een omgeving is wel belangrijk om je privacy te beschermen. Buiten steden is dit gebied meestal veel groter dan 3 vierkante kilometer.

Via Je gegevens in YouTube kun je je locatiegeschiedenis weergeven, verwijderen, uitzetten of automatisch laten verwijderen.

Kom meer te weten over hoe locatie wordt gebruikt in Google, onder andere om je relevantere advertenties te tonen op YouTube.

Lokale content zoeken door een locatie aan je zoekopdracht toe te voegen

Als je iets specifieks zoekt en geen relevante zoekresultaten vindt, kun je een locatie toevoegen aan de zoekopdracht, bijvoorbeeld het weer in Rotterdam.

Bepalen welke gegevens en activiteit worden gebruikt om advertenties te personaliseren

Als je Google-apps gebruikt, kun je bepalen welke gegevens en activiteit mogen worden gebruikt om advertenties te personaliseren. Je kunt gepersonaliseerde advertenties ook helemaal uitzetten. Je kunt via Advertentie-instellingen makkelijk beheren welke gegevens worden gebruikt om advertenties voor je te personaliseren. Deze gegevens bestaan onder andere uit onze inschatting van je interesses op basis van je activiteit en interacties met andere adverteerders die met ons samenwerken om advertenties te tonen, en informatie die je toevoegt aan je Google-account.

Als je inlogt op je Google-account, kun je in Advertentie-instellingen beheren hoe je advertenties worden gepersonaliseerd of gepersonaliseerde advertenties helemaal uitzetten.

Ga naar ons Veiligheidscentrum voor meer informatie over Google Ads en gegevens.

Hoe YouTube je persoonlijke informatie kan gebruiken

Persoonlijke informatie bestaat uit gegevens zoals je naam en foto. Welke persoonlijke informatie je voor anderen zichtbaar maakt in Google-services, bepaal je zelf in de instellingen van je Google-account. Bij sommige advertenties staan formulieren om aanvullende informatie op te geven, zoals een e-mailadres en telefoonnummer, maar deze zijn optioneel en niet vereist om YouTube te blijven gebruiken.

YouTube verkoopt je persoonlijke informatie niet

We verkopen je persoonlijke informatie niet aan andere partijen. We gebruiken de verzamelde informatie om onze services voor jou aan te passen, onder andere om aanbevelingen te doen, gepersonaliseerde zoekresultaten te tonen en relevante advertenties te laten zien. Met deze advertenties financieren we onze services, zodat we ze iedereen kosteloos kunnen aanbieden. Maar je persoonlijke informatie is niet te koop.

Hoe gebruikt YouTube content die jij hebt geüpload, zoals video's en foto's?

Alleen content die jij hebt geüpload, wordt door YouTube opgeslagen en aan je YouTube-kanaal gekoppeld. Wie deze content te zien krijgt, wordt bepaald door je privacyinstellingen voor video's. Op basis van deze privacyinstellingen kan content die je hebt geüpload, zichtbaar worden gemaakt of worden aanbevolen aan andere kijkers. Meer informatie over hoe je je privacyinstellingen voor video's wijzigt, vind je hier. Meer informatie over hoe je content beheert en bewerkt met YouTube Studio op een computer of mobiel apparaat, vind je hier.

Wat gebeurt er met je content en de bijbehorende gegevens als je een video verwijdert?

Video's die je van YouTube verwijdert, worden permanent verwijderd. Je kunt de video later niet herstellen en de content is niet langer zoekbaar op YouTube. Gegevens die aan de video zijn gekoppeld, zoals de kijktijd, maken nog steeds deel uit van verzamelrapporten. Meer informatie over hoe je content beheert en bewerkt met YouTube Studio op een computer of een mobiel apparaat, vind je hier. Meer informatie over hoe je video's verwijdert en vervangt, vind je hier.

Wat gebeurt er als je je YouTube-kanaal verwijdert?

Je kunt je YouTube-kanaal altijd sluiten of verwijderen. Als je je kanaal sluit of verwijdert, wordt alle content, waaronder alle video's, reacties, berichten en playlists, permanent verwijderd. Je kunt dan geen reacties meer plaatsen of content publiceren.

Check ons Privacybeleid voor meer informatie over hoe we gegevens gebruiken op YouTube en in alle Google-services.