Een HLS-stream instellen

Gebruik het HLS-opnameprotocol (HTTP Live Streaming) op YouTube Live om HDR-content te streamen of codecs te gebruiken die niet door RTMP worden ondersteund.

Voordat je begint

Controleer of je coderingsprogramma HLS ondersteunt en zorg dat je de basisprincipes kent van livestreamen op YouTube.

1. Nagaan of er een HLS-voorinstelling is voor YouTube

Als je coderingsprogramma een voorinstelling heeft voor HLS-opname op YouTube, selecteer je die voorinstelling. Je moet misschien je streamsleutel kopiëren en plakken zoals bij RTMP-streams. Nu ben je klaar om te streamen.

Als je coderingsprogramma geen voorinstelling heeft voor HLS-opname op YouTube, begin je bij stap 2: De opname-URL instellen.

2. De server-URL instellen

1. Ga naar de live regiekamer van YouTube en danStreamen. Klik onder Streamsleutel selecteren op Nieuwe streamsleutel maken en selecteer HLS als streamprotocol.

Opmerking: Als je wilt streamen in HDR, laat je 'Handmatige resolutie aanzetten' uitgevinkt.

1. De stream-URL voor HLS-opname wordt geüpdatet. De URL zou moeten beginnen met https in plaats van rtmp. Kopieer de URL naar je coderingsprogramma.
  2. Als je een back-upopname nodig hebt, kopieer je de URL van de back-upserver. De streamsleutel maakt al deel uit van de URL, dus je hoeft de streamsleutel niet afzonderlijk te kopiëren.

Opmerking: De optie Minimale vertraging staat uit als je HLS gebruikt. HLS heeft een hogere vertraging omdat dit protocol werkt door segmenten van de video te sturen, in plaats van een continue stream zoals bij RTMP.

3. De HLS-instellingen updaten

Update ook deze vereiste HLS-instellingen voor YouTube Live:

• Segmentduur: tussen 1 en 4 seconden (een kortere segmentduur betekent minder vertraging)
  • Segmentindeling: moet TS (Transport Stream) zijn
  • Bytebereik wordt niet ondersteund
  • Moet een lopende afspeellijst gebruiken met maximaal 5 openstaande segmenten
  • Moet HTTPS POST/PUT gebruiken
  • Versleuteling wordt niet ondersteund, uitgezonderd het gebruik van HTTPS

Instellingen van het coderingsprogramma

Bekijk onze algemene richtlijnen voor instellingen, bitsnelheden en resoluties voor de instellingen van het coderingsprogramma. Aanvullende instellingen voor HLS die verschillen van RTMP zijn onder andere:

• Videocodec: ondersteunt naast H.264 ook HEVC
  • Audiocodec: AAC, AC3 en EAC3

Aanbevolen geavanceerde instellingen

• Samplingsnelheid voor audio: 44,1 kHz voor stereogeluid, 48 kHz voor audio met 5.1 surround sound
  • Bitsnelheid voor audio: 128 kbps voor stereo of 384 kbps voor 5.1 surround sound

Coderingsprogramma's die HLS-uitvoer ondersteunen

• Cobalt-coderingsprogramma's
  • Harmonic
  • Mirillis Action: als je de HEVC-videocodec kiest, wordt automatisch HLS-opname gebruikt.
  • OBS
  • Telestream